0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Indret et retro-hjem

15. april 2024

Retro møblering er efterhånden blevet til gråt guld. Selvom de møbeldesignere, arkitekter og stylister, der har skabt de boligfænomener, vi i dag betegner som retro, for længst er blevet gråhårede – hvis de da stadig er i live, så er deres håndværk, ideer og designs bestemt ikke blevet glemt; de lever nemlig i bedste velgående som populært guld mellem hænderne på designglade legebørn. 

Mange mennesker, der langt fra har levet i de årtier, hvor retro-møblerne havde deres originale storhedstid i hjemmet, genopliver i dag tendenserne i deres egne private boliger. Retro-stilen bygger på en ide om at invitere det levende, legende og livsglade ind i hjemmet – og netop dét gør designene tidløse og lette fortsat at bruge i sin indretning. 

Det er også muligt for dig at indrette det bekymringsfrie, multifunktionelle retro-hjem. Denne artikel indeholder konkrete eksempler på møbler, der rammer lige i øjet på retro-stilen. Således bliver du både inspireret til at style dit retro-hjem, ligesom du får mulighed for at visualisere møbleringen med håndgribelige items fra Møblérs store udvalg af kvalitetsvarer.

Er du mere til den nordiske stil? Bliv inspireret her til nordisk indretning.

”Retro” er et vidt begreb

Begrebet ”retro” er indenfor de sidste par år blevet et ord brugt i flæng af boligeksperter, designere og skribenter i forbindelse med den markante boligindretningsbølge. Når sandheden skal serveres, er det dog svært at koge stilen ned til en klar definition. Begrebet ”retro” dækker nemlig over en række årtiers indretningstendenser – og derfor bliver det også hyppigt brugt til at beskrive det meste interiørdesign fra fortiden. 

Selvom definitionen på ordet dækker over hele indretningshistoriens fortid, er der alligevel en æra, der synes at skille sig ud som særligt retro. 1950’er, 60’er og 70’erne er i særdeleshed de årtier, hvis indretning har defineret, hvordan vi i dag indretter retro-hjem. 

Læs også: Indret stuen med flotte retro-møbler

Retro-tanken i et moderne hjem

Retro-møblering er et tilbagevendende modefænomen i boligindretningsverdenen. Lige så hip som stilen har været i dens originale tid, lige så fin og trendy er den, når den efterleves i det 21. århundrede. Når du vælger at nyfortolke stilen ved at indrette et moderne retro-hjem, har du en fordel i at de retro-betonede design og møbler allerede har haft deres storhedstid. For at opnå den helt rigtige retro-indretning i dit hjem, kan du vælge at inkorporere helt originale objekter fra 50’erne, 60’erne og 70’erne. Gå i genbrugsbutikker, på loppemarkeder og i antikforretninger og find de detaljer, der gør dit retro-hjem autentisk og unikt, men vær samtidig opmærksom på kvalitet og brugbarhed. Nogle møbler er af tidløst design og kvalitet – disse er guld at finde og bruge aktivt i sin indretning af hjemmet. Andre møbler og indretningsgenstande er, trods de har den helt rigtige retro-feel, måske ikke af den rette kvalitet og kan derfor bære præg af at være mange årtier gamle. 

Fordi ikke alt holder gennem tiden, er de fortolkede, sjælfulde designs, der afspejler den retro indretning et must, når hjemmet skal indrettes. Ved at identificere kendetegnene ved den retro møblering, kan du på let vis skabe det personlige, humoristiske, retro miljø. 

Klassiske møbler og vilde indretningsvalg

Det er vitalt at opretholde en balance i sin styling, når det retro hjem indrettes. Mange retromøbler kæmper for opmærksomhed med fremfarende farver og tekstiler, mens andre har en mere klassisk finurlighed over sit design. For ikke at mætte sit hjem med vovede udtryk er det essentielt at kombinere de to stilgrene.

Den bløde silhuet, der kendetegner den retro indretning, opnås med de rette møbler. Denne retro lænestol fra Møblér har en hyggelig form, der skaber komfort i stuen. Møblet kan kombineres med retro 3-personers sofa for at skabe et fuldkomment 70’er look. 

Et klassisk møbel fra tiden, der i dag definerer retro-indretningen, er ottomanen. Den multifunktionelle briks har rødder i møbelhistorien, men bruges stadigvæk i dag. At møblet kan bruges på kreativ vis gør hjemmet legende og sjovt. Denne retro fodskammel giver mulighed for samme flerfunktionelle indretning som ottomanen. Det bløde udtryk gør det let for skamlen at falde naturligt ind i et sofaarrangement som for eksempel med retro-sofaen tango, mens skamlen også kan bruges i den retroindrettede stue som et blødt bordelement, når blot en bakke i for eksempel teaktræ stilles ovenpå.

Læs også vores guide: Flytte hjemme møbler på budget.

Den bløde silhuet ses også på det retro sofabord Shape Nanolaminat L77, der kombinerer materialerne laminat og træ i et unikt, legende design. Hvis farverne fylder meget i din stue, som det hører sig til i et retro-hjem, kan du vælge et mere neutralt sofabord. Modena Organic og rundt sofabordssæt har et design, der lægger sig tæt op ad Shape-bordet. Forskellen ligger i, at Modena kan vælges i et mere roligt design, hvor både bordplade og bordben er af træ.

Læs også: Boligindretning uden klassiske fejl
 

Accessories er vejen frem

Retroting til hjemmet sætter et uformelt præg på møbleringen. Du kan sagtens starte indretningen af dit retro-hjem ved blot at tage små skridt. Det er de få, der vælger at kassere hele sin tidligere indretning for at købe nye retro-møbler til hjemmet. Dit hjem skal nok opnå den retro-vibe, hvis du gør det til en målsætning for dine fremtidige boligindretningskøb. Hjemmets røde tråd skabes først og fremmest af de små genstande, der dekorerer hjemmet. Derfor er accessories ikke blot den smarte og billige måde at påbegynde sin retro-indretning – det er også den letteste.

Små tilbehørsgenstande kan have stor indflydelse på helhedsindtrykket. Én af de helt store tendenser i 70’erne, der er vendt tilbage i stor stil, er røget glas. Det let farvede glas har fået et kæmpe comeback uden at miste forbindelsen til sin retro oprindelse. 

Du skal ikke være bange for at tendere til det mærkelige, når du udsmykker dit retrohjem. Dine nips og dit pynt må derimod gerne lege med grænsen. Metalskilte, lavalamper og farverige tæpper giver et ”over the top” look, som retro-hjemmet i høj grad er præget af. Se vores store udvalg af tæpper i en række karakteristiske farver – lige fra den stærkt retro-inspirerede avokadogrønne til den spændende og ligeledes retro-prægede funky lilla. Tæppet er i sig selv et betydeligt statement med sin klare farve, der næsten hælder mod et kitsch udtryk; og netop dét er nødvendigt for at skabe det retro hjem. Det kræver nemlig mod at indrette sin bolig på mærkværdig vis. 

Et alternativ til minimalismen

Henover de sidste mange år har minimalistiske, nordiske tendenser domineret boligmodebilledet. Her har farver, mønstre og unikke tekstiler måttet vige pladsen for stilrene, simple elementer. 

Essensen af retroindretning er at sætte personlig kulør på hjemmet. Den overfladiske renhed, der ofte følger den minimalistiske indretning, erstattes af finurlige og kitsch elementer. Således står retro møblering i direkte kontrast til de kolde nuancer og hårde materialer, der kendetegner den skandinaviske boligtendens. Når du vælger at indrette et retro-hjem, vælger du de rene linjer fra for i stedet at pryde hjemmet med naturlige spidsfindigheder, klassiske møbler og ikke mindst et farveudvalg, der rækker ud over grå, sort og hvid. 

Twist lænestolen er et godt eksempel på farvebrugen i retro-indretning. Den matte sennepsgule farve er som taget ud af et 60’er eller 70’er hjem. Derudover har møblet også matchende pynteknapper, som skaber et humoristisk udtryk. Et andet eksempel på det farverige univers, der er en nødvendighed i det retro-inspirerede hjem, er den retro stol Lotus Lænestol

 

Tange retro sofa og lænestol

Kontrastfulde farver i bløde udformninger

Nogle farver betegner retro-stilen mere end andre. De brændte, varme farver, såvel som de klare farver er specielle for den retro tid. Dog er de to farvesammensætninger forskellige, og det er netop dét, der gør en retro indretning speciel. Kontrasterne, nuancerne og foreningen af modsætninger præger den retro indretning: Uanfægtet om der er tale om retro sofaer, retro skriveborde eller retro kontorstole. 

Tekstiler, materialer og mønstre, der ellers henleder tankerne på mormors stue, får et nyt liv, når de styles på moderne vis med denne modige tankegang, hvor der opfordres til at bruge hele farve- og materialepaletten. Velour, teak og plastik er alle velkomne i den retro indretning – og gerne i kombination med hinanden. Bordpladen er gerne af plast, mens benene er af træ – tilsvarende er der intet problem i, at stolen har en grov tekstil i en klar farve, hvorpå der er syet store pynteknapper i et andet materiale. 

Et sådant design ses ved den yderste retro Tango lænestol, hvor netop kontrasten mellem knapperne og stoffet dyrkes og giver et detaljefyldt, sjovt udtryk. Stolens retro-design er også tydeligt med dens bløde silhuet, der er endnu en fællesnævner for tiden omkring 70’ernes møbeldesign. Den ”laid back” livsstil, der lister sig ind på det danske samfund fra 60’erne og frem, sætter med tiden sit aftryk på møbeldesignet. Silhuetten bliver mere blød fremfor stiv og formel. Den cirkulære form bliver det mere populære valg, selvom det står i stor kontrast til det kantede, traditionelle look, som prægede næsten alt forhenværende klassisk design.

Læs også: Sådan indretter du med lys

Et U-Design ovalt spisebord bringer det uformelle, bløde design ind i centrum af dit hjem. Bordet er skabt ud fra grundideerne om det provokerende dog søde retro-bord, der skaber rum til udfoldelse i midten af hjemmet. Laminatfarven på bordpladen understøtter retro-filosofien om at bringe vovede farver ind i hjemmet, ligesom pladens ovale form er defineret af samme alternative tankegang. Bordet giver mulighed for at kombinere materialerne mellem bordpladen og benene – og du får selv lov til at designe på hvilken vis, så det passer naturligt ind i dit personlige udtryk. Bordet sælges med tillægsplader, således at det giver mulighed for god plads, så det også kan bruges til for eksempel at være dit retro skrivebord placeret i hjertet af hjemmet. 

Den retro designbølge fra midt- til slut-1900-tallet er et opgør med den tidligere designtradition – og når den genoplives i dag, er det netop denne underliggende tanke, der skal inviteres med ind i hjemmet: Din retro indretning skal ikke være gennemtænkt, finpudset og traditionel, men derimod forfriskende, kreativ og fyldt med personlig sjæl.

Personlighed er nøglen

For at skabe den fuldendte retro-bolig, skal der dekoreres med retro-ting i hjemmet, der sikrer, at helhedsindtrykket gennemføres. Det kræver, at du giver slip på angsten for at fylde dit hjem med nips, dippedutter og personlige værdigenstande. Førnævnte er interiørdele, der indenfor den minimalistiske stilgren nærmest er bandlyste, men hvor disse ikke må se dagens lys i den enkle indretning, er de vitale i det retro hjem. 

Netop det individuelle præg bør sættes på enhver bolig, således at et hus bliver til et hjem fremfor blot et tag over hovedet. Din følelse af velvære, komfort og tryghed afhænger af de valg, du foretager dig i en indretning, som er unikt din. Af denne grund finder mange frihed i indretningen af det retro hjem, fordi det giver mulighed for egen indflydelse, udfoldelse og karakter. 

Produkter som Methro billedhylden 70 gør hjemmet personligt uden at kollidere med dets overordnede stil. Derimod er vægudstillinger med private billeder og ejendele blot en tilføjelse, der gør hjemmet mere retro, end hvis det var billedhylden foruden. 

Simpel og tilgængelig vægpynt, som resulterer i et mere særegent look, bidrager blot til den retro stil i hjemmet. Udforsk denne yderligere med retro-ting til hjemmet såsom et vægspejl. Et klassisk valg, der vil falde godt ind i en større vægdekoration eller blot ved siden af et mere prangende møbel er et sort spejl. Hvis du derimod ønsker at også spejlet afspejler det retro design, er  spejlet med læderophæng et mere oplagt valg. Dette spejl rykker nemlig til grænserne for det traditionelle design uden at gå på kompromis med det overordnede, charmerende look, som det ofte er vane for med retrobaseret indretningsdesign.

Direkte referencer gør dine indretningsvalg tydelige

Et simpelt trick, der med sikkerhed skaber en retro atmosfære i hjemmet, er at udnytte retro-tidens kulturfænomener, ligesom at du i din indretning bruger retro-tidens møbler. Kunsttendenser fra tidligere gør det muligt at sammenstykke en retro tidsboble, der gør det tydeligt for alle og enhver, hvad din indretningsambition med dit hjem er. 

Retro-møbler ofte designes i prangede, vilde og vovede farver. Men faktisk er der også en række retro-møbler, der er designet i langt mere underspillede nuancer. Inspirationen hertil kommer fra kunsten og en lang række store og kendte kunstnere. Pop Art er en markant bølge inden for kunsten, der sprænger rammerne for, hvilke dele af farvepaletten og hvilke farvesammensætninger, der er accepterede. Ved at bringe print fra kunstnere som Andy Warhol, Roy Lichtenstein og Keith Haring ind i hjemmet, understreger du, hvordan originaliteten, kreativiteten og det unikke udtryk har højeste prioritet for dig, når du foretager dine indretningsvalg. 

Plakater med en retro-inspireret streg og illustration kan bidrage til at bringe den hyggelige og historiske atmosfære ind i hjemmet med nyfortolket, moderne manér. 

Den tidligere nævnte Methro billedhylde fås i to størrelser. Både den større 100-model og den lidt mindre model 70. Disse er også kærkomne retro-ting til hjemmet, da de netop giver mulighed for også at udstille tidstypisk kunst i sammensætning med private billeder og genstande. Det er populært at skabe små autentiske tableauer sammensat af egne objekter og nostalgiske genstande såsom farvede glasvaser, stearinlys, figurer og billeder. 

I og med at retro-indretning tager udgangspunkt i tidligeres tiders indretningsnormer, er det værd at stræbe efter at tilegne sig denne tids overordnede kultur for at skabe den rette stemning. Hvis du ønsker at indrette det retro hjem, er det højst sandsynligt, fordi du finder, at denne tids værdier og stil også afspejler din egen personlighed – selv mange år efter, at tendenserne første gang var moderne.

Mange, der begejstres af den retro stil, gør det, fordi de finder den retro tidsperiode interessant. Derfor er det heller ikke ualmindeligt, at et retro-hjem også indeholder andre genstande, der giver fornemmelsen af at befinde sig i et hjem fra 70’erne. Grammofoner, gamle telefoner og tegneserier er hyggelige – og et væld af personlige genstande – der endegyldigt sætter prikken over i’et i det retro hjem.

Skovby møbler i træ

Brug ikoniske møbler

De markante møbler som kommoden, spisebordet og sofaarrangementet har afgørende indflydelse på rummets look, da de store møbler skaber sammenhængen i hjemmet. Det er ved bordet, at du og din familie samles om aftensmaden, i sofaen at I hygger og i kommoden, at I opbevarer jeres ejendele. 

Derfor bør disse vitale møbler afspejle den overordnede stil, sådan at retningslinjerne for miljøet omkring dem skabes. Accessories skaber helheden – men de er blot grenene på træet, der ikke er meget foruden en bred stamme. For at etablere fundamentet for husets indretning, kan du med fordel vælge ikoniske retromøbler, der tydeligt bærer præg af stilarten. 

En række af de skænke, der forhandles hos Møblér, har et retro designophav og kan derfor med fordel bruges som væsentligt led i indretningen af dit hjem. Nord-skænken har udvendige håndtag, bløde træben og flere skuffer, der tilsammen giver en lidt gammeldags fornemmelse. Samme atmosfære skaber Skovby SM306-skænken, der dog ikke har udvendige håndtag, men i stedet et endnu mere kurvet understel.

Hvad de to opbevaringsmuligheder har til fælles er, at de er konstrueret i eg. Det giver dem et en smule neutralt udseende, der kan bruges til at afbalancere de andre farverige inputs fra indretningen. Hvis du ønsker at kreere den ultimativt retro skænk, kan du vælge at sætte et farverigt præg på møblet ved at afmontere nogle af lågerne og male dem i en stærk farve. De farverige låger eller skuffer er en efterstræbt tendens, da kontrasten mellem skænkens træramme og de enkelte elementers modsatrettede farver ligger lige i den retro ånd.

Det funktionelle retro-design

Opbevaring er et universelt boligbehov. Uden kommoder, hylder og skabe, bliver hjemmet rodet. Disse møbler er limen i indretningen, da det forbinder komfort og pynt med praktiske elementer – og sådan har det altid været. Derfor er der selvfølgelig også blevet designet opbevaringsløsninger i en retro stil. 

Som tidligere nævnt er materialevalget et af hovedelementerne i en retro indretning. Det skal være atypisk, eksperimenterende og funky. Materialerne er med til at skabe denne stemning, dog er de ikke det bærende element. Når materialerne kombineres i anderledes, kontrastfyldte designs, leges der med udtrykket – og det er om noget et retro indretningsgreb. 
 

Diablo pendel i kobber


Det essentielle touch bliver ofte overset

Den fuldendte indretning har en klar rød tråd, der syer boligens forskellige rum sammen til én klar fornemmelse, atmosfære og udtryk men en rød tråd. For at skabe denne røde tråd er det nødvendigt at være detaljeorienteret. Fordi den retro vibe tillader afslappethed, en løssluppen fornemmelse og dristig udfoldelse, er det dermed ikke sagt, at stilen ikke er fuldført. Alle elementer i hjemmet bør bære præg af stilens røde tråd; så derfor må der altså gerne leges tilfældigt, så længe alle boligens møbler leger med – fra gulv til loft.

Lampens retro design bidrager til at give det lille ekstra til helhedsindtrykket af et rum. Når et designstykke hænger fra loftet og matcher resten af det omkringliggende miljø, har du skabt et vellykket rum. En retro lampe er præget af de samme tendenser, strømninger og holdninger til håndværket, som andre retro møbler er. Dette er Diablo-pendlen en god illustration på. Denne gennemførte lampe er både moderigtig såvel som klassisk retro, da dens forunderlige design afspejler den historiske leg med formen. 

Et mere traditionelt bud på en retro-lampe er Bronx LED-bordlampen. Arkitektlampen har en rustik stil, der dermed vil skabe en god kontrast til et farvestærkt, blødt møblement. At lampen kan stå selv, gør den til et oplagt valg, når der skal findes en lyskilde til det ældre, retro skrivebord. 

At turde tage indretningen til det næste niveau

Mange, der ønsker at skabe det retro hjem, finder det til at starte med uoverskueligt at skulle få de mange farver, materialer og mønstre til at komplimentere hinanden. Det rettænkende, ordensglade og praktik-bevidste individ må lære at slippe bekymringerne fri og lade legen overtage – for kun sådan kan den retro indretning lykkes. Flere farver i samspil med hinanden er ofte et godt styling-valg inden for stilarten. Vær ikke bange for at få flere farvekombinationer ind i dit hjem. Det er en del af stilen, at rummet i figurativ forstand er højlydt, travlt – og ja: Til tider en smule mærkeligt – dog på den mest befriende, personlige og livsglade vis.

Det er de vilde valg, der vil resultere i det komplette retro-look – ligesom mange finder, at netop disse vovede valg også er de særligt befriende, fordi de endegyldigt gør boligen til et kærligt hjem med plads til at udtrykke sig. 

Med denne artikel er du forhåbentligt blevet bedre klædt på med håndgribelige fifs, dybdegående forklaringer og ikke mindst klare eksempler på møbler, der har potentiale til at gøre dine drømme om et retro-hjem til virkelighed. Hvis du mangler yderligere inspiration så kan du her læse 10 råd til en topmoderne indretning. Det kan være svært at turde at efterleve ønskerne om at lade det historisk-inspirerede kreative udtryk løbe løbsk – og nogle gange er en artikel ikke nok. Møblér findes heldigvis også fysisk i form af 35 butikker landet over. At opleve møblerne i virkeligheden frem for at betragte dem på computerskærmen giver dig en helhedsoplevelse, der bør gøre dig mere afklaret om, hvorvidt retro-stilen er den rigtige for dig. 

Når du rører, ser og fornemmer, bliver det lettere at forestille sig, hvorledes møblet vil komplementere dit eget hjem. Retro-indretning handler først og fremmest om en medrivende og levende hverdagsglæde og et stort mod på livet – det har du mulighed for at opleve i din nærmeste Møblér-forhandler