0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Sådan gi’r du et sofabord en ny stil

15. april 2024

Sofabordet er en central del af indretningen i din stue, men hvis det står helt bart, kommer det hurtigt til at se kedeligt ud. Omvendt er det upraktisk, hvis du fylder det op med en masse ting, så der ikke er plads tilovers, hvor du kan stille din kaffekop, få plads til et brætspil eller lave en krydsord. I denne artikel giver vi dig vores bedste tips til, hvordan du indretter dit sofabord, så det både er praktisk anvendeligt og ser godt ud. 
 

Symfoni puf


Begræns mængden af nips og pyntegenstande

Dit sofabord skal kunne klare lidt af hvert. Dampende varme tekopper, at der tegnes uden for papiret, sure sokker på bordpladen, smeltede chokoladekiks, der ikke er til at fjerne helt. Alle mulige og umulige situationer fra din hverdag, der udfolder sig ved sofabordet. Samtidig kan det være rart at indrette bordet på en eller anden facon, da det ellers nemt ender med at blive sådan et sted, hvor hele familien efterlader alle de ting, som ikke har en plads et andet sted. Derfor gælder det om at finde den rette balance mellem at indrette lidt af sofabordet med nogle personlige og dekorative ting, uden at det optager al pladsen på bordet. En god måde at sørge for, at det ikke tager overhånd med nips og diverse pyntegenstande på sofabordet, er ved at stille tingene på en bakke. På den måde har du afgrænset det område, der må bruges til småting, og samtidig kan du hurtigt fjerne tingene, hvis du skal bruge hele sofabordet. Derudover undgår du at bruge lang tid på at skrabe stearin af bordpladen, hvis du stiller lys frem.

Find guld i gemmerne 

Måske synes du ikke, at du har noget, du gerne vil vise frem på sofabordet? Gå på jagt i gemmerne. Der gemmer sig med garanti nogle skatte i uåbnede kasser på loftet eller blandt værktøjet i garagen. Du kan være heldig at finde noget, du slet ikke vidste, du havde, eller noget, der har været glemt i mange år. Hvis du har en vase, en sukkerskål eller en antik brevåbner, du aldrig bruger, er det oplagt at bruge som dekoration på sofabordet. Det pynter ikke kun, men kan give anledning til gode samtaler og forestillinger om, hvor tingene kommer fra, hvem der har ejet dem, eller hvad de har været brugt til. Det behøver ikke være pyntegenstande som lysestager og vaser, der pryder sofabordet. Du kan sagtens indrette med en glasvase fyldt med strandsten, en glasfigur købt på charterrejse, et gammelt fingerbøl og et sæt spillekort med et sjovt motiv på bagsiden. Vær ikke bange for at tænke kreativt, det giver et meget mere interessant resultat, og hvis du ikke bryder dig om det, kan du jo hurtigt lave det om igen. 

Leg med farverne 

Når du indretter med flere små ting, ser det godt ud, hvis du vælger nogle ting, der har forskellig højde og er i forskellige materialer. Der giver en god variation og er spændende at kigge på. Du kan vælge, at alle tingene har farver inden for samme nuance, hvilket skaber et roligt og afslappende udtryk. Alternativt kan du vælge forskellige ting, som alle er pastelfarvede, så de passer godt sammen uden at gå i ét med hinanden. Det kommer helt an på din stil og den øvrige indretning i rummet, hvad der ser bedst ud. Når det er så nemt at lave om på, kan du også sagtens afprøve nogle forskellige opstillinger og farveskalaer, inden du beslutter dig for, hvordan det i sidste ende skal se ud. 

Minimalistisk indretning

Hvis du er mere til et minimalistisk look, kan du sagtens få et flot spisebord uden at overdænge det med nips. Vælg én ting, som du sætter meget pris på, og som du gerne vil give en prominent plads i dit hjem. Det kunne til eksempel være et flot fad, som du ikke nænner at bruge til at anrette tomatsalaten på. For at undgå, at det bare står og samler støv i skabet, kan du sagtens stille det frem på sofabordet. Undgå at vælge et fad, der er så stort, at du ikke har plads nok tilovers på sofabordet. Fadet kan enten stå for sig selv, eller du kan bruge det til at opbevare frugt på eller dekorere det med tørrede blomster eller andre dekorative småting. En mindre skulptur kan også fungere som et dekorativt indslag på sofabordet, men sørg for, at den ikke skygger for tv’et eller optager for meget plads. Du kan også overveje at sætte et ekstra sofabord til, så du har et såkaldt sofabordssæt. Det giver et minimalisk look som indbyder til hygge.

Læs også: Indret din stue: 10 råd til indretningen
 

Dekorativ udstilling med lysestage


Lys på bordet

En anden mulighed er at pynte sofabordet med en flot lysestage. Gerne en, der holder flere lys, så den ikke ser for klejn ud som eneste pynt på bordet. Du skal selvfølgelig vælge en, som du holder meget af og gerne vil kigge på hver dag, men samtidig skal det heller ikke være en skrøbelig konstruktion, der går i stykker ved det mindste puf. Hvis du vælger en lysestage til fire lys, der sidder rundt i en cirkel eller en firkant, er det oplagt at bruge pladsen i midten på at fremvise en anden mindre nipsting, som du er særligt glad for. Alternativt kan du lægge en dækkeserviet eller et stykke stof med et mønster, du godt kan lide, under lysestagen. 

Lad stuen blomstre 

Sofabordet er et godt sted at stille en blomstervase. Sofahjørnet placeres tit midt i rummet, og dermed kan blomsterne ses fra mange steder, samtidig med at deres dejlige duft fylder rummet. Sådan set kan en blomstervase sagtens være dekoration nok i sig selv, og på den måde slipper du for at rende ved blomsterhandleren hele tiden eller tømme dit eget blomsterbed. Vælg en vase med et spændende eller anderledes udtryk, der passer til stilen i resten af rummet, eller som du har en helt særlig personlig tilknytning til. Hvis du vælger at have blomster i vasen, kan du variere udtrykket meget, alt efter hvilken blomsterbuket du vælger. En stor og prangende blomsterbuket med mange farver og flere slags blomster giver dit rum et helt andet udtryk end en lille buket med orange tulipaner. Har du ikke selv blomster i haven, kan du det meste af året finde mange smukke blomster og græsser i skoven.

Hjemmelavet dekoration 

Vil du gerne slippe for at skifte blomsterne i tide og utide, kan du vælge at tørre en af de buketter, du har. Tøm vasen for vand, og lad blomsterne hænge med hovedet nedad i nogle dage, før de er tørre nok til at stille tilbage i vasen. En anden mulighed er at lave blomster ud af papir, perler, stof eller mange andre materialer. Den nemmeste måde at lave blomster på er ved at finde noget papir i flotte farver, som rulles stramt til rør, som du fæstner med tape. Klip dem i forskellige højder og bland flere farver sammen. På den måde ser vasen ikke helt tom ud, når du ikke har skaffet friske blomster. 

Kom rodet til livs 

I stuen kan der være mange ting, der kommer til at ligge og flyde, hvis ikke de har en fast plads. Det er der et meget simpelt råd for: Find en flot æske eller kurv, som kan stå på sofabordet eller på gulvet under det. Deri er der plads til alle de ting, der ellers ligger og flyder, og som egentlig ikke er så pæne at se på. Det er for eksempel fjernbetjeninger, controllere til spillekonsoller, opladere, brilleetuier eller ugeblade. Gem det hele væk i en kasse, så du ikke bliver irriteret og bruger energi på at forsøge at rydde op i det hele tiden. Med en kasse til alle tingene slipper du også for at lede efter dem, og det er nemmere at gøre rent, når alt skal ligge samme sted. 
 

Coffeebreak sofabord


Afprøv forskellige stilarter 

Hvad der er den bedste indretning til dit sofabord kommer an på mange forskellige ting, såsom stilen i din stue, hvor meget plads du har, om du har brug for opbevaringsplads eller går mere op i, om det ser pænt ud. Uanset hvordan du foretrækker at indrette dit sofabord, kan du sagtens afprøve forskellige stilarter for at finde ud af, hvad du bedst kan lide. Det er nemt at udskifte nips og vaser på sofabordet med nogle andre, hvis du bliver træt af dem, så derfor kan du sagtens skeje lidt mere ud, end når du køber en sofa, der fylder meget og skal holde i mange år. 
Bredt udvalg af sofaborde

Uanset hvad du gerne vil stille på toppen af dit sofabord, vil vi hos Møblér gerne hjælpe dig med at finde et sofabord, der passer godt ind i dit hjem. Du kan finde masser af inspiration her på vores hjemmeside, og når du er klar til at købe et møbel, er du velkommen til at kigge forbi en af vores mange butikker og se, hvordan sofabordet ser ud i forskellige indretninger. Vi er altid klar med svar på dine spørgsmål, og vi deler hellere end gerne ud af vores mange gode råd i forbindelse med boligindretning og møbelindkøb.