0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Få en bedre nattesøvn

15. april 2024

Vi tilbringer mange af døgnets timer i soveværelset, men alligevel er det langt fra alle, der rent faktisk får udnyttet de mange timer til at sove i. Statistikkerne taler for sig selv: Manglende eller dårlig nattesøvn er i stigende grad et decideret (samfunds)problem, der efterhånden rammer flere og flere. En god og sund nattesøvn er desværre en mangelvare hos danskerne, hvilket er kritisk, da nattesøvnen er alfa og omega, hvis man gerne vil være sikker på at kunne fungere optimalt og yde sit bedste i dagstimerne. Uden den rette restitution vil kroppen fysisk blive begrænset i hverdagen og i sidste ende lukke ned.

Netop derfor er det altafgørende at komme søvnproblemerne til livs, og det kan du gøre ved at ændre og justere på bestemte parametre og forhold omkring din nattesøvn. Hos Møblér går vi op i og gør en dyd ud af at sikre din nattesøvn. Derfor giver vi dig i dette blogindlæg seks skarpe råd til, hvordan du på bedste vis får etableret de optimale vilkår for din nattesøvn, så du bogstaveligt talt og med rette kan sige ”godnat” – hver nat.

Læs også: REM søvn

1. Vi er alle vanemennesker

Ét gennemgående karaktertræk ved os mennesker, der i tidens løb er blevet bekræftet gang på gang som et sikkert faktum, er, at vi alle sammen i forskellig udstrækning er vanemennesker. Vaner er med til at strukturere vores hverdag og skaber ro, og her er nattetimerne bestemt ingen undtagelse.

Adskillige undersøgelser viser, at rutiner og vaner omkring nattesøvnen er afgørende for og har decideret positiv effekt på kvaliteten af vores nattesøvn. Derfor lyder det første råd ganske simpelt: Skab nogle faste rutiner og rammer omkring din søvn. Dette gælder både, når du endelig er landet i sengen og skal til at sove, men i høj grad også i timerne op til sengetiden.

Det er de færreste, der bare lige kan hoppe direkte i seng og sove med det samme. Vi har alle brug for lige at lande såvel fysisk som mentalt, inden vi går i seng, og derfor kræver det, at du gør dig din forberedelse forinden. Sørg for, at du ikke kommer direkte fra fysisk aktivitet eller anden form for intens aktivitet. Kroppen har bedst af at koble fra og slappe af – eventuelt i sofaen foran tv’et eller med en god bog. Hvis dette foregår i selve sengen, bør du desuden sørge for, at du har gode puder eller anden form for rygstøtte, der kan sikre dig en optimal støtte, så du ikke får smerter eller ømhed.

Undgå desuden alt for skarpt lys fra for eksempel din smartphone eller tablet lige inden sengetiden, da dette kan forstyrre øjnene og søvnen. Gå i stedet for efter at få etableret et dæmpet og afslappende lys, eksempelvis i form af en natlampe, hvis lysintensitet kan justeres. På samme måde kan du med fordel investere i en lysdæmper i gangen eller ved toilettet, så du ved eventuelle toiletbesøg om natten ikke bliver generet af skarpt lys.

Og så skal man i øvrigt ikke kimse ad det følgende, gamle husmorråd: At have et glas vand på natbordet.

Sveder du om natten? Læs her hvorfor.

 

Dunlopillo elevantionsseng


2. En god madras kan gøre forskellen

At komme ned i gear rent mentalt er én ting, men et andet vigtigt forhold er de fysiske omgivelser i forbindelse med nattesøvnen – herunder særligt din seng. Der er ingen tvivl om, at du ved hjælp af en god og ergonomisk korrekt madras kan optimere betingelserne for din nattesøvn betragteligt, og derfor gør du dig selv en tjeneste ved at investere i en madras, der passer til netop din kropsbygning og dine behov.

Mulighederne for madrasser og sengeløsninger er mangfoldige, og som din personlige sengeekspert har vi hos Møblér et kæmpe sortiment af senge og madrasser til alle typer af mennesker og behov. Du kan vælge mellem alt lige fra boxmadras, kontinentalseng, elevationsseng, planseng, familieseng og sovesofaer eller kombinationer af disse valgmuligheder. Det er ganske individuelt, hvilken løsning man er til – det vigtigste er bare, at du tager udgangspunkt i dig selv og dine behov, så du kan opnå den ultimative komfort og bedste ergonomiske støtte til kroppen. Kun på denne måde kan du opnå optimal hvile og restitution.

Læs også: Sådan vælger du den rigtige madras.

Vågner du ofte om natten? Læs mere om søvnløshed i vores blogindlæg og få 5 tips til en uforstyrret søvn 😴

Brug en puf i soveværelset

3. Et tæppe kan højne sengehygiejnen

Et andet essentielt forhold, der har betydning for din nattesøvn, er hygiejnen i dit sovemiljø. Et rent sengemiljø er sundt for kroppen og baner vejen for en tilsvarende sund nattesøvn. Din seng og dit sengetøj bliver dagligt eksponeret for snavs, støv og lignende, hvilket er ganske uundgåeligt. Alligevel er der en del konkrete tiltag, som du nemt kan ty til for at forebygge og mindske skidt og snavs i sengen.

Ét af disse tiltag, som de færreste måske overvejer, er at investere i et kvalitetstæppe, som kan placeres ved siden af sengen. Dette har for det første en dekorativ funktion, da et tæppe i flotte farver kan pryde og være med til at sætte et personligt præg på soveværelset. Men for det andet har tæppet også en hygiejnisk funktion, da du inden sengetid har mulighed for at tørre fødderne af for eventuel snavs, så du undgår at svine sengen til. Derudover kan et blødt tæppe virke optimerende ift. komfort – særligt ved potentielle toiletbesøg om natten, hvor du således ikke træder direkte ud på det kolde gulv, men derimod placerer fødderne på det bløde underlag. Hos Møblér kan du finde en lang række kvalitetstæpper fra blandt andet brandet Egetæpper.

Læs også: Tips og tricks til vask af dyner og puder.

4. Grønne planter renser luften

I direkte forlængelse af ovenstående er en del af et hygiejnisk sundt sovemiljø også, at luften er ren og frisk, hvilket er med til at give dig bedre søvnforhold. Et godt råd er her at udlufte relativt jævnligt – gerne hver dag – så du konstant får udskiftet luften i soveværelset. Hvis du gør dette lige inden sovetid, sikrer du dig samtidig kølige temperaturforhold i rummet, hvilket mange søvneksperter anbefaler.

En anden smart og nem måde at sikre en høj luftkvalitet i dit soveværelse på er ved at implementere grønne planter som en del af indretningen. Dette er både med til at give soveværelset et naturligt og friskt udseende, og samtidig er planterne med til at rense luften og producerer løbende ilt, hvilket højner luftens kvalitet yderligere. Dette kan være afgørende, hvis du for eksempel lider af allergier eller lignende. På denne måde kan du roligt trække vejret tungt i forbindelse med din gode nattesøvn.

Læs også: 7 tips til en bedre nattesøvn.
 

Ringsted pude og dyne - din garanti for en god nattesøvn


5. Dyner og puder efter dine behov

Er du typen, der er kuldskær og let fryser om natten? Eller er du omvendt typen, der konstant sparker dynen væk, fordi du sveder i forbindelse med din søvn? Begge tilfælde er langt fra ønskværdige og samtidig dårlige for din søvn. Det kræver gode og passende temperaturer, hvis du vil opnå en stabil nattesøvn.

Foruden udluftning er det muligt at regulere din kropstemperatur ved at investere i gode kvalitetsdyner og -puder, der har temperaturregulerende materialer og funktioner. Mange typer dyner fås med varme- og fugtafledende materialer, der effektivt kan transportere sved væk, så du får en stabil kropstemperatur hele natten.

Hos Møblér har vi et væld af forskellige dyner og kan blandt andet tilbyde et bredt sortiment af allergivenlige dyner fra eksempelvis kvalitetsmærket Ringsted Dun. Døjer du med kulde i løbet af natten, gælder det om at finde dig en tyk dyne, der holder på varmen, eller alternativt altid have et tæppe eller en plaid lige ved sengen. Døjer du omvendt med sved, kan det være anbefalelsesværdigt at investere i en god og ventilerende box- eller topmadras, så din hud nemt kan ånde ved kontakt med madrassen.

Læs også: Test af dyner - Dyner til alles behov og ønsker.

6. Udskiftning og løbende rengøring

Et sidste og meget vigtigt råd, hvis du gerne vil opnå den perfekte nattesøvn, er at sikre løbende udskiftning af madrasser, dyne, hovedpude og lagen samt generelt at rengøre de enkelte dele. Ligesom du regelmæssigt gør rent i din bolig, gælder det om at opretholde et fornuftigt hygiejnisk niveau i soveværelset ved blandt andet at vedligeholde og pleje madrasser og sengetøj. Støvsug eller aftør derfor relativt ofte din madras, samt vask og bank puder og dyner, så støv ikke ophober sig. I denne forbindelse anbefales det, at produkter med fyld af dun eller fjer vaskes med 1/3 vaskemiddel og kan med fordel tumbles ved normal varme – eventuelt sammen med et par tennisbolde, så fyldet konstant holdes i bevægelse, hvilket effektiviserer tørringsprocessen.

Læs også: Vask af sengetøj og lagner - gode råd og tips.

På samme måde kan du i de fleste tilfælde vende madrassen om og dermed skabe variation i trykbelastning, så den holder sig frisk og ikke slides samme steder. Vask også sengelinned, madrasbetræk samt rullemadrassen jævnligt, som typisk anbefales at vaskes ved 60 grader. Dette er med til at dræbe de fleste bakterier, støvmider og lignende, hvilket medfører et sundt sovemiljø.

Hvis du følger ovenstående seks råd, er vi sikre på, at du nok skal få optimeret din nattesøvn.

Er du alligevel endnu mere nysgerrig på vigtigheden af din søvn, samt hvor meget søvn du skal have om natten, kan du læse vores søvnguide.

God fornøjelse med søvnen – og godnat!