0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Stilfuld udstilling i et skab i spisestuen

15. april 2024

Spisestuen kan være et svært rum at indrette på en spændende måde, fordi der ikke er så mange funktioner, den skal udfylde. Hvis bare der er et bord, nogle stole og en lampe over bordet, er rummet sådan set brugbart. Det er bare ikke så hyggeligt med helt skrabede vægge og hverken planter eller småting til at gøre din spisestue indretning til noget særligt. I denne artikel giver vi dig vores allerbedste råd til, hvordan du kan gøre din spisestue interessant og personlig med en udstilling i et vitrineskab. 

Vitrineskabets indretning til din stil 

Det er ganske smart - du behøver slet ikke investere alle dine sparepenge i dyr kunst, der i virkeligheden ikke siger dig noget. Dine egne ting kan sagtens udstilles. Når du udstiller dine ting i et vitrineskab eller en hængevitrine er det både praktisk opbevaring og flot dekoration, altså to fluer med ét smæk. Måske tænker du mormor-stil med svungne udskæringer i træ og blomstret papir på hylderne, men et vitrineskab kan fås i mange forskellige stilarter og med varierende indretning med hensyn til hylder og skuffer. Du kan sagtens finde et vitrineskab, der passer lige til din stil, og så er det jo op til dig, om indholdet skal matche skabets ydre eller stå i kontrast til det. 

Overvej om det skal være et stort eller lille vitrineskab

Casø highboard

Når du vælger et vitrineskab, skal du finde den rigtige størrelse. Tænk over, hvor meget plads du har i spisestuen og hvor mange ting, du gerne vil have plads til i skabet. Hvis du har en samling af flotte krystalglas, du gerne vil vise frem, er det ærgerligt, hvis der kun er plads til halvdelen af dem i skabet.

Omvendt dur det heller ikke, hvis skabet fylder for meget i stuen, så det kommer til at se voldsomt og klodset ud. Det er en god idé at placere skabet, så du ikke skal gå hele vejen rundt om spisebordet ude fra køkkenet, når du har vasket servicet op. Og når du igen skal have dækket bordet til en fin middag, skal skabet stå tæt på bordet, så du nemt og hurtigt kan få gjort opdækningen klar.

Inspiration indretning i vitrineskabet - find dit gamle service frem 

Men hvad er det helt præcist, skabet skal fyldes op med? Det er oplagt at tage udgangspunkt i dit service. Hvis du udelukkende har billige, hvide tallerkener i køkkenskabet, er de måske ikke så sjove at stille frem, men de fleste har nogle arvestykker i gemmerne, der alt for sjældent bliver brugt. Ryd op i dine køkkenskabe, på loftet og i gamle flyttekasser i kælderen. Du kan være heldig at finde fine, gamle tekopper eller sølvbestik, du aldrig havde troet, du ville bruge.

I stedet for at lade det ligge og samle støv i kasserne, skal du bare kaste dig ud i det og få det brugt. Du skal ikke være bange for, om der kommer skår i det gamle stel – hellere det, end at det aldrig bliver brugt. Når du stiller servicet frem i vitrineskabet, bliver du mindet om, at du har det og kommer til at bruge det langt mere, end du ellers ville. 

Gå på genbrugsjagt

Hvis du hverken har tallerkener, vandglas, bestik, mælkekande, suppeskeer, serveringsfade eller andre remedier fra køkkenet, du har lyst til at udstille, behøver du ikke give fortabt. Din lokale genbrugsbutik er med garanti fyldt med køkkenudstyr, der kan blive dit for ganske få penge. Udover at kvaliteten på ældre porcelæn og så videre ofte er langt højere, end det der produceres i dag, får du noget helt unikt med hjem, som pynter langt mere i vitrinen end 12 hvide frokosttallerkener.

Enten kan du købe et helt matchende sæt, men hvis du gerne vil have lidt mere spræl, kan du eksempelvis vælge tallerkener, der alle har et mønster med blomster, uden at to af dem er ens. På den måde undgår du, at det bliver alt for spraglet, og dit service får uundgåeligt et personligt udtryk. 

Indret dit vitrineskab til praktisk opbevaring og dekorativ udstilling 

Skovby sm307 i lyst træ

Når du skal indrette dit vitrineskab, skal du både tænke på skabets praktiske funktion, og at det skal fungere som et dekorativt indslag i rummet. Til eksempel skal du ikke placere vinglas eller andre sarte genstande så højt oppe, at du næsten ikke kan nå dem og dermed risikerer at tabe dem på gulvet. Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, så tænk over, hvordan du placerer servicet.
 
Middagstallerkener bør ligesom vinglas placeres midt i skabet, så du nemt kan løfte en hel stak ud, selvom de er tunge. Tænk over, at vitrineskabet er en udstilling. Du kunne sagtens bare gemme dine ting væk i et skab, men i stedet står de i et skab med glaslåge, hvor de altid kan ses. Sørg derfor for, at vinglassene er grundigt pudsede og uden aftryk af fedtede fingre og undgå, at skabet bliver støvet eller beskidt indvendigt.
 

Brug et vitrineskab med lys som det perfekte barskab

For at få et endnu mere eksklusivt udtryk kan du vælge et vitrineskab med lys i, så der kommer særligt meget fokus på de ting og sager, du vælger at stille frem i skabet. Det er oplagt at bruge vitrinen som et barskab, hvor du kan stille dine flotte drinksglas og lækre rødvine frem. Når du stiller tingene ind i skabet, ser det bedst ud, hvis der står lidt forskellige ting på hver hylde. I stedet for at fylde en hel hylde med glas, kan du stille vinglas i den ene side og desserttallerkener i den anden.

Stil glassene i lige rækker, så det ser pænt ud og anskaf eventuelt en tallerkenrække, så man kan se dit fine service bedre. Find en mælkekande eller en lille vase, som du kan stille bestikket i, så det ikke skal gemmes væk i en skuffe og samtidig er hurtigere at tage frem. Hvis du opbevarer stearinlys i skabet, kan du stille dem som blomster i en vase, eller binde et silkebånd om dem, så de kan stå selv. 

Bøger giver en hyggelig stemning

En nem måde at skabe en hyggelig stemning med indretning er ved at bruge bøger. Selvom du ikke er den store læsehest, kan du godt have bøger i dit hjem. Genbrugsbutikkerne bugner med flotte, gamle bøger, der ikke købes eller læses af nogen længere, og derfor får du dem nærmest smidt i nakken og kan uden tvivl få dem til en fordelagtig pris.

Kig efter bøger, der har et flot omslag, for eksempel med guldbogstaver på bogryggen eller dem, der har sjove titler. Du kan også købe bøger, der alle har den samme farve, som måske passer godt til farven på dit kaffestel. Lad bøgerne fylde en hel hylde for sig selv i skabet, eller læg dem i en stak og stil en lille, fin glasskål ovenpå. 

Læs også: Inspiration til indretning med bogreoler

Vis din samling frem i dit vitrineskab

For nogen kan det være en ren pestilens at støve af derhjemme, fordi hver en ledig flade er dækket af småting og nips. Med et vitrineskab bliver din rengøring meget lettere, uden du behøver skille dig af med dine souvenirs og loppefund. Vitrineskabet er et oplagt sted til glasvaser, lysestager, og porcelænsfigurer, men du skal ikke være bange for at tænke alternativt. Sten, du har fundet på stranden, gamle perlekæder, du ikke får brugt, eller måske dit barns første par sko kan sagtens passe godt ind i din personlige udstilling.

Hvis du samler på noget, portvinsglas, salt- og peberbøsser, svenske træheste, sølvskeer med amtsstempler eller brevvægte, er det oplagt at vise dem frem i vitrineskabet. Her er de på én gang udstillede, hvor alle kan se dem, og du undgår, at små pilfingre får fat i de fine sager uden tilladelse. Anret din samling efter størrelse, farve, eller et andet mønster - det giver en god samlende effekt og er rart for øjet at kigge på.

Lad indretning af vitrineskabet bestå af børnenes kunstværker blandet med kongeligt porcelæn 

Vitrineskabet behøver langt fra kun at indeholde praktiske ting. Det ser mere spændende ud, hvis du varierer både størrelse, materialer og farve på de ting, du vælger at stille i skabet. Det kan være et sted at vise dine kreative evner frem, hvad enten du laver snurretoppe ved drejebænken, former sukkerskåle i ler eller bygger enorme Lego-tårne med ungerne. Særligt når det kommer til alle de hjemmelavede gaver, du med garanti får fra dine børn, kan vitrineskabet være en hjælp.

Der er en grænse for, hvor mange perleplader, uformelige lerklumper og klippe-klistreprojekter med glimmerlim et hjem kan indeholde, før det tager overhånd. Derfor gælder det om at have nogle bestemte steder eller systemer, hvor børnenes kunstværker kan vises frem uden at være over det hele, og her er vitrineskabet en nem løsning. Oldemors rødvinsglas kan sagtens få selskab af et par skøre kastanjedyr og nogle perleplader, og dine børn vil stensikkert blive stolte over, at deres kreationer får så fin en plads. 

Se også vores udvalg af smukke skænke til opbevaring og udstilling.

Frit valg på alle hylder 

Kort sagt er der mange muligheder, når du skal indrette dit vitrineskab i spisestuen. Udover dine pæneste tallerkener og blomstervaser kan du fylde skabet med alle ting i dit hjem, som, du synes, fortjener lidt mere opmærksomhed. Du kan vise din samling eller nogle fine, gamle ting frem, og du kan skabe hygge ved at fylde hylderne med bøger eller andre loppefund i bestemte farver eller materialer.

Læs også: Inspiration til TV-møbel løsninger

Uanset hvad du gerne vil have i dit vitrineskab, står vi altid klar i butikken til at give dig den bedst mulige vejledning og svare på alle de spørgsmål, du måtte have. Derudover er det langt nemmere at afgøre, om vitrineskabet vil passe godt ind i din stue, når du ser skabet i butikken frem for et billede på hjemmesiden.

Vi har samlet alt inspiration om opbevaring her.