0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

5 tips til afslappende rum

15. april 2024

Du kender sikkert til følgende: Du kommer hjem fra en lang og hård arbejdsdag, og der er ikke noget, du har mere brug for end at falde om på sofaen og slappe helt af. I denne kontekst skal man ikke undervurdere betydningen af rummets indretning og opbygning. Dit hjem skal gerne kunne skabe og facilitere netop denne dejlige følelse af afslapning og ro, som giver dig de optimale betingelser for at kunne lade op og restituere ordentligt – såvel fysisk som mentalt. Kun på denne måde er du sikret at blive frisk og klar til en ny arbejdsdag. På samme måde er det vigtigt, at dit hjem udstråler en afslappet stemning udadtil, så din familie og dine gæster også kan finde velbehag og ro, når de befinder sig i dit hjem.

Spørgsmålet er bare, hvad der får dig til at slappe helt af i dit hjems forskellige rum? I dette blogindlæg giver vi dig fem hurtige tips til, hvordan du relativt nemt kan skabe afslappede rum. Så læn dig godt tilbage, læs med nedenfor, og slap helt af.

1. Vælg en personlig indretning

Man siger, at ”hvor der er hjerterum, er der husrum”. Dette er der skam ikke noget forkert i, men man skal ikke underkende, hvad de fysiske rammer rent faktisk kan gøre. Det første tip, som vi vil fremhæve, omhandler ganske simpelt en personliggørelse af rummet. Den korteste vej til at skabe en afslappet og rolig atmosfære er ved at fremelske en følelse af at føle sig hjemme i rummet – også for dine gæsters vedkommende.

En måde, hvorpå du kan gøre dette, er ved at tænke i personlige nips og dekorativ indretning. Her er der ikke nogen regler, da personligheden i rummet skal identificeres og formidles med udgangspunkt i netop dig, dine smagspræferencer, din livsstil og dit livssyn. Du kan eksempelvis dekorere dit sofabord med fine coasters, købe et fint fad med forskellige nipsting, placere en flot vase med friske blomster eller et duftlys, der således kan berige rummets atmosfære med din yndlingsduft.

Alternativt kan du investere i brugskunst og personligt udvalgte malerier til væggene, som kan være med til at udtrykke, hvem du er som person. Det handler om at sætte tankerne fri og være kreativ med hensyn til indretningen. Din personlige smag kommer indefra, og du skal ikke gå i panik, hvis du ikke lige føler, at rummets æstetiske udtryk sidder lige i skabet fra starten af. Det skal bygges stille og roligt op og er i øvrigt aldrig helt færdigt. Rummets udtryk ændrer sig i takt med, at din personlighed ændrer sig.

Det er altså ikke kun hjerterum, der kan gøre forskellen – det kan den personlige indretning bestemt også. Den bedste indretningsstil kommer fra hjertet og ikke fra diverse boligmagasiner.

2. Sæt farve på rummet – og hverdagen

Natuzzi co13 med recliner

Tip nummer to beskæftiger sig med, hvordan du vælger at forholde dig til valg af farver til dine rum. Farver er ofte direkte forbundet med følelser og er således en effektiv måde at sætte en bestemt stemning i et rum. Du kan eksempelvis etablere en afslappet atmosfære ved at tænke i en harmonisk, samstemmende farvesammensætning i de enkelte rum.

Et multifarvet rum med et væld af forskellige farvenuancer kan let skabe et virvar af indtryk og dermed uro, og derfor kan du med fordel arbejde med samme farvetoner – både hvad angår vægge, interiør og de dekorative nipsting i rummet. Relativt mørke, mættede farver kan ofte give en fornemmelse af intimitet og hygge, og de mere lyse farvenuancer kan skabe følelsen af velbehag og lethed. Og her er der intet facit – vælg ud fra netop din mavefornemmelse og dine smagspræferencer.

I samme ombæring kan du overveje at skabe en rød tråd (ikke bogstaveligt talt) på tværs af de forskellige rum, hvilket kan være med til at underbygge eller skabe en harmonisk helhedsoplevelse. Selvfølgelig kan du ikke leve i et hjem, der udelukkende er blåt, gult eller rødt. Du må meget gerne eksperimentere med farverne og eventuelt bryde dit farvevalg med enkeltstående kontrastfarver i form af for eksempel en vase, et gulvtæppe eller pudebetræk i en anderledes (pang)farve. Dette behøver ikke at forstyrre det harmoniske indtryk, men kan derimod tilskrive rummet et personligt touch og et friskt pust.

En anden måde at skabe ro og afslappet stemning ved hjælp af farver er ved at tænke de enkelte rums funktion ind i farvevalget. Du opnår ofte en mental ro og velvære, når der er en logisk konsistens mellem funktion og farvevalg. Eksempelvis kan en entré eller hall i lyse farvetoner åbne rummet op og være med til at byde dine gæster velkommen, så de allerede fra starten af besøget føler sig hjemme og afslappede.

Med andre ord; sæt farve på dine rum – og dermed din hverdag.

3. Den rette belysning i rummet betyder alt

DC pendler i sort

I direkte forlængelse af ovenstående er en anden måde at sætte en bestemt, afslappet stemning i dine rum ved at tænke i selve belysningen. Mange laver den (store) fejl, når de skal vælge belysning til hjemmet, at de hovedsageligt tænker på, hvordan selve lampen rent visuelt tager sig ud. Dette aspekt har selvfølgelig afgørende betydning, men det er nu langt fra kun det æstetiske og designmæssige ved lampen, der er med til at forme selve stemningen og indretningen i rummet. Selve lyskilden og -indfaldet er lige så vigtigt i denne sammenhæng.

Når du vælger belysning til dine rum, er det som før nævnt et godt tip at overveje nøje, hvilken funktion det enkelte rum afspejler. Vil du skabe et åbent og indbydende rum ved hjælp af flere lyskilder eller et mere intimt og lukket rum ved brug af færre lyskilder? En relativ dæmpet og sparsom belysning, eksempelvis i form af en enkel og varm glødepære, kan give rummet en hyggelig, intim belysning. Alternativt kan du med fordel tænde nogle stearin- eller fyrfadslys til sofabordet eller hyggekrogen og på denne måde tilskrive rummet en afslappet og indbydende atmosfære, hvor man bare har lyst til at smække benene op på sofaen og slappe af.

Det er således ikke kun farverne, men i den grad også belysningen, der har betydning for etableringen af afslappethed i dit hjem.

4. Dekorativ og smart opbevaring

edge reoler helt i sort med metal vanger

Det fjerde tip til at skabe en afslappet stemning i dine rum er såvel praktisk som æstetisk orienteret. Det handler om at udnytte forskellige smarte og dekorative opbevaringsløsninger til at holde orden og gøre det ryddeligt i dit hjem. Der findes ikke noget mere forstyrrende og irriterende, hvis det konstant roder og tingene flyder rundt omkring, og det påvirker oplevelsen af rummets atmosfære.

Derfor er det vigtigt, at du begrænser dig i din indretning og kun viser de ting og sager frem, som du på det givne tidspunkt føler repræsenterer den stil, du gerne vil udvise. Dette betyder ikke nødvendigvis, at du skal smide de resterende ting væk – tværtimod. Gem dem væk i form af smarte opbevaringsløsninger, så du dermed har dem lige ved hånden og kan tage dem frem igen, hvis du får lyst til at lægge en ny linje for det pågældende rums indretningsstil. På denne måde skaber du en vis ro for øjet og sindet.

Så forsøg på alle måder at holde lidt orden i dit hjem ved at gemme rodet væk. For hvis det roder i dit hjem, roder det også i dit hoved.

5. Indretning med miks af materialer skaber ”ørenlyd”

Compliments puder i alverdens farver

Det er rent faktisk ikke kun det visuelle, designmæssige og æstetiske, der har indflydelse på, hvorvidt dine rum opfattes som værende afslappede og rolige. Selve materialet af dit interiør har bestemt også noget at sige i denne sammenhæng.

Det femte og sidste tip går således på, at du med fordel kan forsøge dig frem med forskellige typer af materialer og tekstiler, når du sammensætter dit møblement og indretter dine rum. Variation af forskellige bløde tekstiler kan nemlig være med til at dæmpe lydene og skabe en lydkomfort, der ikke er en fryd for øjet, men øret. På denne måde kan du underbygge den visuelle og æstetiske ro i rummet med en lydmæssig ro, så det er behageligt og nemt at tale sammen og hygge sig. På samme måde kan loftsmaterialerne have stor betydning for, hvordan lydbølgerne reflekteres og absorberes, hvilket er bestemmende for, hvor godt du kan høre og skære igennem med stemmen, når I er flere personer samlet i samme rum.

Med det rette miks af materialer – eksempelvis i form af polstrede møbler, tæpper, puder og lignende – kan du på denne måde reducere forureningen af støv og opnå fred og ro. Kort sagt; få skabt god ”ørenlyd” i dit hjem.

Vi håber, at du med disse fem hurtige tips nu er klar til at falde om på sofaen og nyde dine afslappede rum. Hos Møblér har vi på vores hjemmeside et væld af møbler, interiør og boligtilbehør, som du kan finde inspiration i, når du selv skal til at prøve kræfter med at skabe et afslappet hjem.

God fornøjelse!