0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Indretning af spisestuen - gør din spisestue spiselig

15. april 2024

Spisestuen er efterhånden blevet et af de mest centrale rum i boligen og det sted, hvor vi tilbringer en stor del af døgnets timer. Hvor man førhen brugte spisestuen til at indtage dagens tre hovedmåltider, er rummet i dag blevet et multifunktionelt sted, der ofte smelter sammen med dagligstuen. Derfor bliver man også nødt til at betragte spisestuen som en del af den øvrige boligindretning.

Vi er eksperter i møbler, og vi har taget et kig i spåkuglen for at skabe os et overblik over de kommende trends inden for boligindretning. Vi har samlet en række tendenser, som vi mener, bliver agendasættende for det kommende år, og som i den grad vil afspejle sig i spisestuerne rundt omkring i de danske hjem. Og bare rolig – vi snakker ikke om radikale tendenser. Du behøver ikke frygte for at skulle lave hele din spisestue om, da det handler om nuanceforskelle, udvidelser og en nyfortolkning. Ikke desto mindre er det væsentligt at være bevidst om udviklingen, hvis du gerne vil have en spisestue, der er moderne og tidssvarende.

Så læn dig godt tilbage, og læs med her, hvor vi giver dig fem gode tips til, hvordan du gør din spisestue spiselig.

God fornøjelse!

Læs også: Indretning af stuen

1. God siddekomfort – når enden er god, er alting godt

Plankebord med elegante spisestole med plastskal

Når man taler om indretning af spisestuen, vil de fleste nok med det samme tænke i enten funktionsorienterede eller æstetiske baner. Det er der som sådan ikke noget galt med, da spisestuens identitet i den grad er defineret ved den hverdagslige brugspraksis, hvor vi dagligt mødes med familien og spiser. Samtidig vil vi gerne have, at spisestuen tager sig godt ud rent visuelt og repræsenterer et hjem med god stil. Funktionalitet og æstetik er stadig i højsædet, men i det kommende år vil der blive sat fokus på et tredje ben: komfort.

Udover at være et praktisk og funktionsdygtigt rum skal spisestuen også afspejle komfort og velvære, hvilket har betydning for indretningen, men også valg af møblement. Det er ikke nok, at spisestuens møbler er designrigtige og en fryd for øjet – de skal også fremstå indbydende, lækre og invitere til brug, afslapning og nydelse.

Du kan skabe et casual look ved at investere i møbler, der er helt eller delvist polstrede med lækkert kvalitetsstof eller læder. Det vil rent visuelt signalere komfort, men også give dig en god siddeoplevelse. Her kan det være en god idé at starte med spisebordsstolene og bytte de gamle og hårde aluminiums- eller træstole ud med mere komfortorienterede udgaver, der har polstrede sæder i lækre og bløde tekstiler. Er du lidt mere vovet anlagt, kan du også gå hele vejen og vælge stole, der er betrukket med stof på alle overflader. Det giver et mere intimt og hyggeligt udtryk, som imiterer dagligstuens afslappede møblement og giver en behagelig siddeoplevelse rundt om spisebordet – time efter time.

Vi tager samtidig ”a trip down memory lane” – til 1970’erne, hvor fløjl var det helt store hit. Fløjl har nemlig ikke kun fået et comeback inden for tøjmoden, men også på boligindretningsfronten som supplement til den ellers dominerende velourtrend, der i lang tid har været topmoderne.

Det skal altså være komfortabelt og afslappende at sidde til bords i 2019, og derfor gør det heller ikke noget, at dine spisebordsstole er rummelige og tager noget plads, da møblementet skal støtte kroppen og have en god siddekomfort - her kan særligt spisebordsstole med armlæn være en godt valg. Det kan du blandt andet sikre ved at tilkøbe ekstra siddehynder, bløde puder eller lækre kvalitetsskind, som kan placeres i spisestuens forskellige møbler.

Sagt på en anden måde: Når enden er god, er alting godt – og derfor bør du kigge efter et spisestuemøblement med masser af komfort.

Læs også: Vælg den rigtige spisebordsstol

2. Der er ”grønt” på menuen

Hvilken farve, der dominerer boligindretningen i den pågældende sæson, er altid et varmt diskuteret emne hvert år. Der er ofte flere forskellige bud og farvenuancer i spil, men i år er der en bred enighed om, at grøn er den farve, der kommer til at præge boligindretningen. Den grønne farve vil gå igen i samtlige rum i boligen, hvilket betyder, at spisestuens indretning, interiør og møblement generelt vil have grønne nuancer.

De danske hjem har tidligere været præget af en nordisk stil med rene linjer, hvide vægge og hvide møbler, men fremover vil vi i stigende grad se en tendens, hvor der er mere fokus på det jordnære og afbalancerede look, hvilket kommer til udtryk i farvevalget. Nogle af de mest fremtrædende farver vil være lyse, knækkede pastelfarver – ofte i grønlige nuancer såsom lime. Men også andre farver som for eksempel syren, fersken, lavendel eller pudder vil titte frem.

Fælles for alle disse farver er, at de kommer i sarte og støvede nude- og douce-toner, der ikke larmer eller vækker opsigt, frem for pangfarvede og sprælske farver. Det skaber en rolig atmosfære, der understøtter det øgede fokus på afslapning og komfort. Samme effekt kan du opnå ved at anvende ”tone-i-tone”-farver. Det vil sige nuancer inden for samme farveskala, der komplementerer hinanden og skaber en harmonisk og afbalanceret helhedsoplevelse – gerne på tværs af vægge, paneler, interiør, gardiner og møblement. Foruden den grønne farve vil den såkaldte ”greige” være populær. Det er en farve, der bedst beskrives som en blanding af kølig grå og klassisk beige.

Så hvis du har ”grønt” på menuen, kan du med fordel implementere det i din indretning af spisestuen, hvis du gerne vil være med på farvemoden.

Læs også: Vær ikke bange for mørke farver

3. Rundt om det runde (spise)bord

Rundt skovby spisebord med læderspisestole

Ingen spisestue uden et spisebord. Spisebordet er det centrale møbel i spisestuen, og det er som regel det møbel, der tager mest plads – både fysisk og visuelt. Derfor er det vigtigt, at du gør dig en række overvejelser om, hvad dit spisebord skal udtrykke, og hvilke formål det skal bruges til, inden du investerer i et nyt bord. 

Når vi taler om møblering af spisestuen anno 2019, er der et stigende fokus på runde og organiske former, hvilket blandt andet bliver tydeligt inden for kategorier som spiseborde og sofaborde. Vi ser flere og flere eksempler på, at de klassiske borde med skarpe kanter og lige, ubrudte linjer bliver erstattet af borde, der har slebne og afrundede kanter eller ligefrem runde design. Det runde bord er samtidig et udtryk for en øget tendens til at prioritere de såkaldte ”sociale” møbler i boligindretningen, hvor møblerne og møbelarrangementerne i høj grad skal indbyde og motivere til social interaktion og hyggeligt samvær. Ud over formen på bordet, kan det være en fordel at overveje hvorvidt bordet skal være et rundt spisebord med udtræk, således alle gæsterne kan være der. Såfremt man ønsker et bestemt visuelt look eller materiale, kan man overveje et af vores egetræsborde, langborde eller laminat spiseborde. Du kan læse endnu mere om fordelene ved at vælge et rundt spisebord i vores blogindlæg dedikeret til netop denne type spisebord. 

Er du ikke til de runde former, kan du i stedet hoppe på ”plankebordsvognen”, da de solide og store plankeborde og planke sofaborde også synes at trende – særligt grundet deres rustikke og naturlige træmaterialer, der giver spisestuen et autentisk look. Et look, som i den grad vil dominere bolig- og designverdenen det kommende år.

Er du i tvivl om, hvilket spisebord der passer til dit hjem og dine behov, kan du med fordel tage et kig på Møblérs brede udvalg af lækre kvalitetsspiseborde i vores onlinekatalog, hvor du også finder en lang række spisebordsstole, der matcher i stil og afspejler samme høje standard, hvad angår kvalitetsmaterialer.

Læs også: Spisebord med plads til det rigtige

4. Den naturlige indretning af spisestuen – bogstavelig talt

Tevva plankebord med sorte spisebordsstole

I direkte forlængelse af ovenstående vil vi gerne slå et slag for, at du integrerer naturelementer i indretningen af din spisestue såvel som i resten af boligens rum. Vi har tidligere været inde på grøn som den dominerende farve. Derfor vil vi også se spisestuer med jordnære naturfarver såsom grøn, brun, greige og lignende nuancer. Denne farveprioritering harmonerer med den generelle tendens til at inkorporere naturmaterialer, eksempelvis i form af træmøbler i mørke sorter, der står i skarp kontrast til de lyse egetræsmøbler, som indtil nu har domineret mange nordiske hjem. 

Læs også: Naturlig og nordisk boligindretning

Denne stilmæssige udvikling kommer blandt andet til udtryk i kraft af de mange grønne planter, der finder vej til de danske hjem. Og her er der ikke tale om små potteplanter – tværtimod. Vi snakker om store planter, bregner eller lignende, der gerne må fylde og tiltrække noget opmærksomhed i spisestuen og dermed bidrage til etableringen af et naturligt miljø. Vi ser altså i stigende grad et ønske om at hylde autenticiteten og naturen, hvilket langt fra begrænser sig til brugen af planter, men også inkluderer anvendelsen af andre naturmaterialer som for eksempel læder, uld, pels, skind og rustikke træstubbe, der fungerer som et smart alternativ til en skammel eller en puf. 

Naturen bliver bogstavelig talt budt indenfor, hvilket kan være med til at give dit hjem nyt liv og et friskt pust.

Læs også: Indret med farver, og giv hjemmet et friskt pust

5. Tør du gå med på de tørrede blomster? 

Med det sidste og femte råd til, hvordan du opdaterer din spisestue, bevæger vi os over i den dekorative del af indretningen. Og dette felt er naturligvis også influeret af den omtalte tendens til at hylde naturen og det autentiske look. Det ser vi blandt andet, når flere af boligens rum dekoreres med tørrede blomster i forskellige udgaver og former.

De tørrede blomster er i sig selv et klart symbol på naturen, men tørrede blomster er samtidig en praktisk konstellation, da de ikke kræver pleje, vedligeholdelse og grønne fingre ligesom friske planter og blomster. Derudover er de fleste tørrede blomster karakteriseret ved de føromtalte jordfarver, som matcher de tendenser, vi tidligere har beskrevet.

Læs også: Lav en smuk evighedsbuket

Et godt eksempel er den populære og dekorative pampasgræs fra Sydamerika, som fås først på efteråret. Den er langtidsholdbar og pynter med sit fjerlignende aks. Så du kan altså sagtens være ”grøn” og med på boligmoden – både når det gælder planter og farver.

Læs også: Lav din egen kokedama - en japansk hængeplante

Når det gælder andre trends inden for det dekorative felt, ser vi desuden en stigende tendens til at bruge glas som pynt. Det kan eksempelvis være i form af unikke vintageglas, der er fundet på et antik- eller loppemarked, og det gør bestemt ikke noget, hvis glassene ikke matcher i hverken udformning eller farve. Forskellige toner inden for samme farve vil passe rigtig godt ind i en spisestue, der gennemgående har en tone-i-tone-palet. 

En anden måde, hvorpå du kan understøtte det naturlige udtryk og design i spisestuen, er ved at investere i lækre gulvtæpper eller plaider i naturmaterialer såsom dyreskind. Det kan både have en æstetisk og komfortoptimerende funktion, samtidig med at gulvtæpper generelt er med til at skabe sammenhæng i spisestuen på tværs af rum og områder.

Hvis du følger (nogle af) ovenstående tips, kan du således relativt nemt få etableret en tidssvarende og opdateret spisestue, der holder hele året ud – og hvem ved, måske også længere ud i fremtiden. Hvordan du konkret vælger at indrette din spisestue, er helt op til dig selv. Det vigtigste er, at den dækker dine behov og passer til din smag.

Skulle du ønske yderligere vejledning eller inspiration til, hvordan du gør din spisestue spiselig og personlig, må du endelig ikke tøve med at henvende dig til os. Du kan kontakte os telefonisk, pr. mail eller møde fysisk op i en af vores landsdækkende Møblér-butikker, hvor du altid kan få kyndig rådgivning og har mulighed for selv at afprøve møblerne på egen krop.

Læs også: indretning af entréen

Vi glæder os til at høre fra dig.

Held og lykke med møbleringen og indretningen af din spisestue.