0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

På "sofa-surfing"

15. april 2024

Hvis vi siger ”dagligstue”, er noget af det allerførste, der dukker op i dit hoved, formodentlig en sofa af en eller anden slags. Og det er der såmænd en rigtig god grund til. Sofaen er det centrale møbel i de fleste typiske stuer rundt omkring i de danske hjem, og det er det møbel, som er med til at definere rummet og sætte indretningsstilen. Samtidig har sofaen en ekstremt vigtig og alsidig brugsfunktion: Det er der, hvor man ofte smider sig på langs og smækker benene op, når man kommer hjem fra en lang og hård arbejdsdag, hvor hele familien mødes og rykker sammen til aften- eller weekendhygge foran tv’et, og hvor du sætter dig godt til rette med en god bog i ferien.

Med andre ord: Sofaen er et fast ”must”-inventar i enhver dagligstue, og møblets vigtighed i boligindretningen betyder, at der er en lang række afgørende overvejelser forbundet med sofakøbet. Men spørgsmålet er, hvordan sofa-landskabet ser ud? Hvilke tendenser rører sig, og hvad skal du særligt være opmærksom på, hvis du vil sikre dig en sofa, der er med på moden, og som lever op til de aktuelle trends på markedet? Spørgsmål som disse og mange andre kan du finde svar på i dette blogindlæg, hvor vi åbner op for det kommende års sofa-katalog. 

Så gør dig klar til en god omgang ”sofa-surfing” igennem tendenserne inden for sofa-moden. Vi håber, det bliver en behagelig og øjenåbnende rejse.

God tur og læselyst.

Læs også: Sådan vælger du den rigtige sofa

1. Maksimalisme – det er både størrelsen og gørelsen

ucreate sofa med chaiselong

Vi starter sofa-rejsen ud med at kigge på en af de store skift inden for sofa-moden og generelt set boligindretningen. Vi oplever nemlig i dag en spirende modtendens til den nordiske minimalismes længerevarende dominans i boligens møblement, interiør og indretning. Fremfor at tilstræbe det stringente og stramme look ser vi i stigende grad et ønske om en mere voluminøs stil, der særligt kommer til udtryk i møblernes design – herunder sofaerne.

Sofaerne skal ikke længere være lette, fine og diskrete i deres fremtoning, men må omvendt meget gerne syne rent fysisk i landskabet og indtage plads i rummet. Det drejer sig om maksimalisme fremfor minimalisme, hvor der lægges vægt på store og rummelige sofaer – typisk flerlængede modeller med adskillige moduler, der således kan huse for hele familien eller mange gæster på samme tid. Dette kan for eksempel være i form af en stor, lækker hjørnesofa eller modulsofa. Hos Møblér har du med vores unikke Symfoni modulsofa-system mulighed for på egen hånd at designe og sammensætte din sofa efter behov og præferencer, så den er skræddersyet til dig og familien – både hvad angår sæddebredde, -dybde, polster, armlæn, bentyper og meget andet.

Sofaen må altså gerne have noget fylde, og man skal ikke være bange for at sætte sig i sofaen – tværtimod. Du skal kunne smide dig, slænge dig og slappe maksimalt af i den, hvilket netop fordrer en vis rummelighed og volumen i selve designet. Derfor vil den typiske sofa også være af mere robust, solid og bombastisk karakter, hvilket eksempelvis vil kunne ses i udformningen af sofabenene, der ofte vil være mere tykke, korte og massive, så sofaen ikke ”svæver” over gulvet, men derimod er solidt plantet på underlaget. I visse tilfælde vil sofabenene endda være taget helt ud af ligningen, så den er placeret direkte på gulvet, hvilket underbygger det robuste og stabile udtryk.

Derudover vil sofaerne gennemgående bære præg af et overpolstret eller løst polstret design forstået således, at de er produceret med rigeligt læder eller stof i lag. Dette bidrager også til det tunge, bombastiske look, men det tjener samtidig til at afspejle høj grad af komfort, hvilket er en af de afgørende værdier i boligindretningen. Den rummelige sofa skal invitere til behagelig afslapning time efter time og skal kunne yde kroppen perfekt støtte og optimal siddekomfort. Derfor vil vi se mange sofaer med organiske, bløde og afrundede former samt kurvede designs, der netop omslutter kroppen og skaber ideelle betingelser for ultimativ afslapning.

Dette komfortfokus kan du desuden optimere yderligere ved at tænke i smarte convenience-løsninger såsom en fjernstyret og justerbar ben- og nakkestøtte, regulerbar sæde- og rygstykke eller alternativt tilkøbe en matchende puf, der samlet set kan sikre dig, at du altid kan finde den perfekte sidde- og liggeposition, der er nøjagtig tilpasset til din kropsbygning og din(e) favoritposition(er).

Opsummerende byder vi således velkommen til den store ”flyder” af en sofa, der har fået et vaskeægte comeback. Det gamle udtryk ”at slænge sig på divaneseren” er genintroduceret – og det er kommet for at blive. Dermed ikke sagt, at sofa-stilen stadig gerne må være enkel og elegant, så længe det ikke bliver på bekostning af komfortniveauet, brugbarheden og rummeligheden.

Læs også: Vælg det rigtige sofabord

2. Masser af (pastel)farve på tapetet – eller rettere sofaen

Amalfi sofa med chaiselong - pastel grøn

Vi kommer selvfølgelig ikke udenom at skulle runde farve-tendenserne på sofamarkedet, og her tegner sig et gennemgående, og dog lidt flersidigt sammensat, mønster. Generelt blandt de store modehuse er farven grøn blevet kåret til ”årets farve”. Dette er værd at have i baghovedet, når du skal købe ny sofa, da de grønlige farvenuancer vil gå igen på tværs af både møblement, indretning og øvrigt interiør.

Den grønne farve er dog skarpt forfulgt af pastelfarverne, der i år oplever en genfødsel samt en lang række naturfarver. Og her taler vi ikke kun om naturgrøn, men også navyblå, blandingsfarven ”greige” og lignende jordfarver. Fælles for alle disse farver er, at de ikke opererer inden for den mættede (pang)farvepalette, da de typisk vil figurere i mere støvede, afdæmpede og knækkede udgaver – det man i fagsprog ofte refererer til som nude- eller douce-farver. Så vil du følge den førende farve-trend, vil du med fordel kunne overveje at købe en sofa i farver såsom blush, fersken, støvet limegrøn eller sart lavendel.

Moden gør således op med de helt neutrale farver og giver dig lov til at sætte (pastel)farver på dine møbler – hvis altså du tør.

Læs også: Indret med farver, og giv hjemmet et friskt pust 

3. Den multifunktionelle sofa er (stadig) in

Sofa med sovefunktion

En sofa skal tage sig godt ud rent visuelt-æstetisk i rummet. Ingen tvivl om det. Men den skal samtidig være praktisk anvendelig og funktionel, hvilket er værdier, som vil blive prioriteret højt i det kommende år.

Dette betyder, at smarte sofaløsninger fortsat vil være i højsædet, hvilket blandt andet giver plads til de funktionelle sovesofaer i boligindretningen. Det er efterhånden muligt at få ekstremt smarte, praktiske og samtidig yderst præsentable sovesofa-designs, der således hverken går på kompromis med komfort, funktionalitet eller æstetik. Med praktiske ”fold-ud”-systemer og indbyggede opbevaringsmagasiner får du et praktisk stuemøbel, der nemt og hurtigt kan transformeres til seng, hvis du skulle få overnattende gæster. På samme måde kan en stor chaiselongsofa eller en rummelig u-sofa, biografsofa eller sofa med open end også fungere som komfortabel seng. Det kræver kun en hurtig opredning.

Denne praktiske tækning og brugsorientering vil gå igen, hvilket giver fuld berettigelse til disse multifunktionelle sofaløsninger.

Læs også: Test af sovesofa - vejen til den bedste sovesofa

4. Det sociale og inkluderende sofaarrangement

Stamford sofasæt i sort læder

En anden agendasættende tendens inden for boligindretningen, som ligger i forlængelse af det øgede fokus på brugspraksis, komfort og afslapning, er en større prioritering af såkaldte ”sociale møbler” i boligen. Og her er sofaerne en særligt populær og udbredt kategori grundet deres i forvejen socialt definerede identitet. Sofaen er som tidligere nævnt ofte mødested for socialt samvær og hygge med hele familien i hverdagen eller med gæsterne til særlige begivenheder.

Netop denne sociale dimension bliver generelt omfavnet og vægtet, hvor dagligstuerne ikke kun bliver møbleret med enkeltstående to- eller tremandssofaer, men i den grad bliver ”opgraderet” med hele sofasæt og sofaarrangementer, der motiverer og lægger op til samtale og interaktion. Fordelen ved sådanne sofasæt er, at du frit kan sammensætte dem efter dine og din families behov og arrangere sofaerne i varierende formationer med tiden. På den måde er du altid sikret et 100 % tilpasset og personligt sofaarrangement. Er du klassisk orienteret og ønsker et sofasæt, kan et sæt bestående af tremmesofaer være det helt rigtige valg.

Læs også: Indretning af hyggehjørne

5. Sæt dig godt til rette midt i naturen

Symfoni sofaopstilling i mørkt læder

Som punkt nummer fem på listen over tendenserne på sofamarkedet findes en trend, der sådan set gennemsyrer boligindretningen på flere planer: nemlig tilbøjeligheden til at integrere naturelementer direkte i boligen. Vi oplever populært sagt et ”back to nature”-opsving, der hylder det autentiske og naturlige udtryk i indretningen og særligt møblementet.

Dette betyder blandt andet, at sofaerne i høj grad vil være produceret af naturmaterialer såsom (ubehandlet) træ og bløde, naturlige tekstiler samt naturlæder – eventuelt pyntet med dekorative dyreskind for at understrege det autentiske look.

Netop dette fokus på integrering af natur og bolig stemmer godt overens med dyrkelsen af naturfarverne og den grønne farvepalette. På den måde kan din sofa nærmest give dig en fornemmelse af, at du sidder lige midt i naturen – eller i hvert fald så tæt på naturen som muligt, uden at du rent faktisk befinder dig udendørs.

Som ekstra dimension til denne naturorientering kan vi tilføje, at man det kommende år også vil lægge mere og mere vægt på den ”naturlige” og ”grønne” produktion af møbler. Værdier såsom bæredygtighed, miljørigtighed samt etisk korrekte produktionsvilkår vil være en del af købsoplevelsen – og ikke mindst siddeoplevelsen – når vi skal investere i sofa til boligen. Du bør derfor stille dig selv spørgsmålet, hvorvidt din sofa er lavet af bæredygtige og miljøvenlige og måske undersøge markedet målrettet for sofaer, der stiller garanti for dette i form af diverse miljøcertificeringer. Således sikrer du dig, at du rent faktisk sidder godt i din sofa – eller rettere med god samvittighed.

Læs også: Naturlig og nordisk boligindretning

6. Sofaer i nye fløjl- og velourklæder

Det sidste fokuspunkt, vi gerne vil fremdrage fra sofa-kataloget, omhandler selve sofaens betræk – det vil sige det stof og tekstil, som møder vores øjne såvel som kroppe, når vi er i kontakt med sofaen. Her skal vi igen på en rejse tilbage – denne gang i tiden – til de glade og farverige 70’ere. Vi ser nemlig en stigende tendens til, at boligens møblement bliver betrukket med ”gamle” populærtekstiler såsom velour og særligt fløjl.

Velour har længe været blandt de mest trendy tekstiler på markedet, men er den seneste tid nærmest blevet overhalet af fløjl, der tilskriver sofaen en anderledes og livlig struktur i overfladen. Samtidig tjener både velour og fløj til at højne komfortniveauet i kraft af deres bløde og behagelige karakter. Dagligstuerne vil rundt omkring i de små hjem emme af vintage 70’er-nostalgi – i hvert fald bedømt ud fra de fremherskende tekstiltyper.

Læs også: Indret stuen med flotte retro-møbler

Vi håber, at du med denne korte gennemgang af de vigtigste sofa-tendenser er blevet lidt skarpere på, hvad du skal overveje og lægge fokus på, når du skal ud og erhverve dig en ny sofa. Hvis du har sporet dig ind på, hvilken type sofa du gerne vil have, kan du med fordel hoppe videre og læse den ultimative guide til vores populære sofaserier, Skulle du alligevel fortsat ligge inde med nogle former for tvivlsspørgsmål, eller hungrer du bare efter endnu mere inspiration, kan du altid orientere dig i vores store sofaudvalg lige her på hjemmesiden eller kontakte os direkte. Kontakt os allerede i dag enten pr. mail, telefon eller ved at besøge os fysisk i én af vores mange Møblér-butikker landet over. Her har du mulighed for at sætte dig godt til rette i vores mange sofaer og mærke de forskellige materialer på egen krop. Vores kompetente medarbejdere står altid klar til at vejlede og rådgive dig på bedste vis, så vi sikrer os, at du ender op med det absolut optimale sofakøb.

Vi ser frem til at høre fra dig, og indtil da ønsker vi dig rigtig god ”sofa-surfing”.

Held og lykke med jagten.

Se også vores møbler til hurtig levering