0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Pleje og vedligeholdelse af møbler

15. april 2024

Pleje og vedligeholdelse af møbler

Du støvsuger gulvet, tørrer køkkenbordet af og pudser spejlet. Men hvad med dine møbler? Husker du også at rengøre, vedligeholde og pleje dem? 

Nu tænker du måske, at det lyder omfattende og tidskrævende. Men det behøver det slet ikke at være. Du kommer faktisk utrolig langt med en støvsugning og en fugtig klud, når du alligevel har det fremme. 

Hvis du husker at pleje dine møbler med de rette plejemidler en gang eller to om året, garanterer vi, at den tid er godt givet ud. Resultatet er nemlig møbler for livet. 
 

Vores bedste råd til pleje og vedligeholdelse af dine møbler

Det behøver ikke at være indviklet at pleje møbler. Vi gør det nemt for dig. Så nemt, at du hos Møblér kun finder ét mærke inden for plejemidler – Guardian – der med sin høje kvalitet er førende inden for læderpleje og vedligeholdelsesprodukter.

Hos Møblér har vi selvfølgelig plejemidler til alle møbler – uanset om det er til din lædersofa, stolene i stof eller spisebordet i træ, der trænger. Nedenfor guider vi dig til, hvordan du nemmest og bedst vedligeholder og behandler de mest almindelige møbelmaterialer. 

Til den daglige vedligeholdelse anbefaler vi altid støvsugning på halv kraft med en blød børste og en ren klud opvredet i lunkent vand.

Pleje af træmøbler

Der medfølger et ansvar, når du køber et møbel i træ. Det er nemlig utrolig vigtigt at pleje et træmøbel. Selvom træ er robust, så er det samtidig et materiale, der udvikler sig. Det betyder, at det er særlig modtagelig overfor skjolder, revner og for at tørre ud, hvis ikke det er overfladebehandlet.
 
Det er heldigvis nemt at behandle dit træmøbel. Du skal blot vide, hvordan det træmøbel, du har købt, er behandlet. Hvilket plejemiddel, du skal bruge, afhænger nemlig af, hvordan træmøblet er behandlet. Behandling med det rigtige plejemiddel vil forlænge dit træmøbels levetid og få det til at bevare sin flotte farve.

Er dit træbord eller andet møbel sæbebehandlet eller hvidpigmenteret, skal det plejes med enten hvidpigmenteret træsæbe, hvidpigmenteret olie eller gode, gammeldags sæbespåner, som opløses i vand.

Hvis dit træmøbel er oliebehandlet, skal det behandles med træolie. Du kan også bruge voks, hvis du synes bedre om det. Det er ene og alene en smagssag. Hvis du bruger Guardians træolie med voksforsegler vil du beskytte dit træmøbel mod udtørring, gøre det vandafvisende og efterlade en flot, silkemat glans. Du kan sammenligne det lidt med at have en usynlig voksdug på dit træbord. 

Er dit træmøbel lakeret, bør du ikke bruge plejemidler, da det vil ødelægge den forseglede overflade. Du bør derfor kun bruge en opvredet klud med en smule sulfo og afslutte med en tør klud. 

Hos Møblér finder du et stort udvalg af plejemidler til alle slags træmøbler – også til teaktræ, lyst eller mørkt træ og udendørs træolie, så du kan pleje træmøblerne. 

Skulle der komme ridser i dit træbord, så er det ikke en katastrofe. Træmaterialet er taknemmeligt – det kan nemlig slibes med fint sandpapir. Husk dog altid at slibe i træfibrenes retning. Efterfølgende skal du sørge for at give træet en ny overfladebehandling i form af olie eller voks, så du ikke efterlader træet åbent og sårbart.

Læs også: Guide til sæbebehandlede møbler

Pleje af lædermøbler

Til en start bør du undgå at placere dine lædermøbler i direkte sollys – så er du allerede kommet langt med at passe på din lædersofa eller lænestol

Vi anbefaler, at helt nye lædermøbler overfladebehandles og vedligeholdes med lædercreme, der passer til forskellige lædertyper som anilin, semianilin og dækfarvet læder. Lædercremen sørger for, at læderet bevarer dets naturlige egenskaber og udseende, og den mindsker risikoen for udtørring, ridser og falmning. 

Skal du rense dit lædermøbel? Så anbefaler vi en læderrens. Efter rens bør du afslutte med at påføre en lædercreme. Derfor har Guardian lavet et læderplejesæt, hvor du får både lædercreme og læderrens til korrekt og komplet pleje og vedligeholdelse af dit lædermøbel.  

Hvis dit møbel er af en anden lædertype end ovenstående, skal du pleje dem med lædersæbe, som både renser og tilfører overfladen næring, så de naturlige egenskaber bevares i længere tid. Lædersæben kan bruges til at pleje regenereret, korrigeret, bonded, PU- og kunstlæder.

Er dit møbel lavet af kunstlæder? Så vær opmærksom på, at det i så fald ikke må behandles på samme måde som rigtig læder, men derimod med lunkent vand eller sæbe specielt egnet til kunstlæder. 

LÆS MERE OM LÆDERPLEJE HER

[Video]: Sådan anvender du Guardian lædersæbe
 

Pleje af stofmøbler og tæpper

Jævnlig rengøring af dine møbler i tekstil er vigtig, da støv og snavs kan ændre møbelstoffets farve og forårsage slid. Ud over ugentlig støvsugning og en fugtig klud kan du holde dine stofmøbler pæne ved at bruge tekstilrens, hvis der kommer pletter. 

Når du køber en sofa, en spisebordsstol eller en lænestol med tekstilbetræk, er de oftest imprægneret. Imprægneringen er dog ikke permanent. Derfor bør du genimprægnere dit møbel med tekstil imprægnering en gang eller to om året efter behov. Behovet for pleje afhænger af, hvor meget du bruger og slider på møblerne. Husk at ændre din placering i sofaen og banke og vende puderne – så slider du ikke ét bestemt sted.

Ovenstående plejeråd gælder også for tæpper i tekstil. 

LÆS MERE:  Forskellige typer møbelbetræk og deres vedligeholdelse

Pleje af laminat bordplade

Hvis dit spisebord, sofabord eller et andet møbel i dit hjem er lavet i laminat, så er du heldig. 
Laminatoverflader er nemlig utroligt nemme at vedligeholde. Faktisk anbefaler vi, at du primært benytter en klud opvredet i varmt vand. Til grundigere rengøring kan du bruge en laminatrens. Kommer der mindre pletter eksempelvis fra en kuglepen, kan du bruge en blækfjerner.

Det er vigtigt, at du hverken anvender sulfo, skuresvampe, sæbespåner, brun sæbe, voks eller lignende til at vedligeholde dit laminatmøbel med. Det vil fedte og ødelægge overfladen med tiden og medføre permanent misfarvning. 

Pleje af linoleum bordplade

Vedligeholdelse af linoleum bordplade og andre linoleum overfalder, skal på daglig basis ske med en tør eller hårdt opvredet klud, evt. med lidt vaskemiddel velegnet til linoleum. Det anbefaledes ikke at bruge skarpe rengøringsmidler, da linoleum ikke er egnet til det dagligt.

For periodisk vedligeholdelse af linoleum bordplade bør du anvende linoleumspleje, i form af en linoleumssæbe. Denne linoleumspleje er med til at rense og beskytte din linoleumsbordplade til eksempelvis dit spisebord

Udemøbler og vedligeholdelse heraf

Mange tilbringer meget tid udendørs når vejret er til det, og det stiller krav til møblerne. Hvis man vil undgå at flytte møblerne ud og ind, skal det være møbler, der kan tåle lidt af hvert. Spørg i butikken, hvad møblerne kan tåle.

Stål og aluminium kan normalt tåle at stå ude. Vær opmærksom på at ubehandlet stål ruster. Møbler af plast er også gode udemøbler. Rørflet, rattan og lignende tåler ikke regn og bør ikke stå ude permanent. Der findes syntetiske udgaver af disse kaldet kunstflet. Disse kan have mange produktnavne, de mest brugte er Polyrattan og Hularofiber. Disse er vedligeholdelsesfrie og skal blot rengøres efter behov med almindelige rengøringsmidler. 

Ubehandlede møbler skal være af teaktræ for at kunne tåle at stå ude. Træet vil få en sølvgrå farve med tiden. Andre ædeltræsorter skal behandles med træolie eller anden beskyttelse for at kunne tåle at stå i haven. Træolie vil bevare farven på teaktræ. Skal havemøblet behandles, bør det ske inden det stilles ud. Derefter rengøres og efterbehandles en gang om året. Behandlingen bør foretages umiddelbart efter udpakningen, så der ikke kommer svampesporer og lignende fra træer og buske på møblet, det kan give mørke pletter, som senere kan blive vanskelige at fjerne.

Alle møbler forlanger at blive plejet – og det er heldigvis nemt

Om dit hjem er præget af stofmøbler, møbler i træ eller noget tredje, er egentlig underordnet. For uanset hvilke møbler du har, så forlanger de at blive rengjort, plejet og vedligeholdt – ligesom alt andet i dit hjem. 

Mange tror fejlagtigt, at pleje af møbler kræver både lang tid, utallige plejemidler og mange kræfter til at skurre pletter væk. Men sådan er det slet ikke. De fleste plejemidler er utrolig nemme at anvende og kan få pletter og skjolder til at forsvinde ved at køre en blød klud eller svamp i cirkulære bevægelser.

Møbler for livet – forlæng dine møblers levetid

Når du køber et nyt møbel, skal du se det som en investering – uanset prisen. Derfor bør du passe på dine møbler og pleje dem. På den måde bevarer møblerne både deres gode egenskaber og deres flotte udseende. 

Vores motto er: “Velplejede møbler holder længere”. Og det er rigtigt nok. Ved at pleje og vedligeholde dine møbler kan du forlænge deres levetid og få glæde af dem i endnu længere tid. Møbler for livet, kalder vi det. 

Måske tænker du, at du sagtens kan spare de par hundrede kroner, som plejemidlerne koster. Men det vil vi altså ikke anbefale. For i værste fald kan det betyde, at du snart skal ud og købe nye møbler igen. 


LÆS OGSÅ: Vask og vedligeholdelse af madrasser

LÆS OGSÅ: Gode råd og tips til vask af sengetøj og lagner

Plejemidler til alle materialer

Laminat eller linoleum? Hvilken behandling har mit træmøbel? Og hvordan er det nu lige med velour?

Spørgsmålene kan være mange. Og vi medgiver, at det godt kan være en smule forvirrende. 

I Møblér kan din lokale møbelekspert hjælpe dig med, hvilket plejemiddel du skal bruge for at vedligeholde og passe bedst muligt på dit nye (eller gamle) møbel.