0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Tips og tricks til vask af dyner og puder

15. april 2024

Uhm… En luftig, ren og velduftende dyne!

Der findes ikke noget bedre end at sove med en nyvasket dyne og pude. Denne følelse er derfor værd at holde fast i. Men hvor god er du til at holde din dyne frisk? Og hvor tit smider du din dyne og pude til vask? 

Ligesom du vasker dit tøj, skal du også vaske din dyne og pude for at skabe et friskt og lækkert sovemiljø – dog ikke nær så ofte. Vi anbefaler omkring 2 – 4 gange årligt alt efter behov. Dynen skal dog vaskes på den rette måde, ellers kommer dynevasken til at gøre mere skade end gavn.  

Hvis du følger vores 8 råd, vil du kunne nyde et rent og velduftende sovemiljø og undgå kedelige og sammenfaldne dyner og puder.

1. Vent med sengetæppet

seng

Når du vågner om morgenen, er der stadig lidt fugt tilbage i din dyne og hovedpude. Det er derfor en god idé at vente lidt med at lægge et dekorativt sengetæppe over senge. Du skal lade puden og dynen "dampe af". Hvis du er for hurtig til at lægge et tæppe over sengen, kan din dyne og pude klappe en smule sammen, fordi fugt vil fylde lufthullerne ud. Dette lille trick vil altså forlænge dynens levetid, og du kan vente lidt længere med den helt store vask.

2. Frisk luft

Det er vigtigt, at du lufter ud i soveværelset og ryster din dyne og pude regelmæssigt. Du bør faktisk ryste dem hver dag for at bevare den optimale fylde og spændstighed i fyldet. Du bør dog undgå at støvsuge eller banke dem, da dette kan fremkalde huller i dynevåret. Brug i stedet for en børste til afstøvning af din dyne.

3. Dynevask tager tid

Inden du går i gang med at vaske din dyne og pude, bør du være klar over, at det er et langtidsprojekt. Det vil være en god idé at sætte 6-8 timer af til hele processen. Vasketiden i vaskemaskinen normal, men tørretiden kan være lang. Der skal nemlig både bruges tid til tørring i tørretumbleren og til mindre pauser, hvor du skal ryste dynen igennem. Det er vigtigt, at din dyne og pude er HELT tørre. Derfor er det vigtigt, at du afsætter rigeligt med tid, når du vil vaske din dyne og pude. 

4. Vej dynen inden vask

Vil du gerne være sikker på, at din dyne er helt tør efter vask? Så kan du med fordel veje den, inden vasken går i gang. Løbende vejninger under vaskeprocessen fortæller dig herefter, hvornår dynen atter vejer det, den gjorde til at starte med. Dynen skal veje det samme eller mindre. Hvis dynen vejer mere, så er den ikke tør nok, og den skal tilbage i tørretumbleren.

Læs også: Danmarks stærkeste sengeudvalg 

5. Vask dynen på 60 grader

seng med dyne

Du bør følge vaskeinstrukserne angivet på din dyne og pude. Du kan dog som en tommelfingerregel vaske dynen på 60 grader på et skåneprogram med moderat tromlerotation. En 60 graders vask sikrer, at din dyne og pude bliver ordentlig rene. Husk at vaske dit lagen samtidig.

 6. Brug enzymtfrit vaskepulver til dynevask

Du skal være opmærksom på, at du IKKE må bruge almindeligt vaskepulver. Denne type vaskepulver indeholder enzymer, som ødelægger egenskaberne i dun og fjer. I værste tilfælde vil din dyne ikke længere kunne isolere og varme. Du bør derimod bruge et dunvaskemiddel, som er speciallavet til fjer og dun. Det sikrer den bedst mulige behandling af din dyne og pude.

7. Tørretumbling

Tørring af din nyvaskede dyne og pude må kun ske i tørretumbler. Temperaturen skal være ca. 60-80 grader. Det vil være en god idé at smide 2-3 rene tennisbolde med ind i tørretumbleren. Det sikrer, at fyldet fordeles, og at dunene ikke klumper sammen. Derudover anbefaler vi, at du tager dynen ud af tørretumbleren ca. hver halve time for at ryste den. Så får maskinen lidt luft, og du hjælper til, at fyldet fordeles.

Læs også: Sådan får du en bedre nattesøvn

8. Hav tålmodighed

rodet seng

Det er vigtigt, at du lader din dyne og pude tørre ordentligt, inden du tager dem i brug. Tørretiden bør være på minimum 3-5 timer, men vil være afhængig af tørretumbleren. Det vigtigste er, at din dyne og pude er HELT tør – også de fine dun indeni, da de ellers klumper sammen og ikke giver den rette støtte og effekt. Hvis du mener, at din dyne og pude er tørre, skal de have lov til at temperere og lufte af, inden du pakker dem ind i sengetøj og reder din seng.

God fornøjelse

Vi håber, at du kan bruge vores guide til vask af dyner og puder. Hvis du har yderligere spørgsmål, er du altid velkommen til at spørge vores personale i vores Møblér butikker. Vi står altid klar til at hjælpe - Også hvis du leder efter en ny seng, dyne eller pude.