0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Vælg det rigtige sofabord

21. september 2023

Inspiration: Vælg et flot sofabord til din stueindretning

Sofabordet er et af de møbler, som har det med at blive glemt – eller i hvert fald ryge lidt ned på “ranglisten” over væsentlige møbler i hjemmet. Ofte er det de større og mere markante møbler, der løber med opmærksomheden, og mange af os har været inviteret hjem til kaffe eller et glas vin for at besigtige gode venners nye spisebord eller sofa. Men hvor ofte har du været til “indvielse” af et sofabord?

Men i mange stuer er sofabordet måske lige netop den brik, der får puslespillet til at gå op. Det er her, vi stiller kaffekoppen, vinglasset og skålen med nødder, og det er også sofabordet, der sikrer, at slikskålen har et sted at bo, når den ellers ikke går rundt mellem familiens medlemmer.

Og så er det på sofabordet, vi lægger avisen, stiller blomstervasen og lægger fjernbetjeningerne. Sofabordet er altså både det hyggelige og det praktiske anker i stuen.

Sofabordet er samtidig det møbel, hvor man kan lege eller være mere markant i sin stil. Sofaen bliver ofte valgt i en neutral farve og i en funktionel opstilling, hvor man med sofabordet kan vælge en mere vovet farve, kakler eller organiske former til at opbløde det samlede indtryk.

Emily glas sofabord

Overvej sofabordets størrelse

De mange funktioner er sofabordets styrke, men samtidig er det også en potentiel svaghed. Hvis du ikke tænker bordets primære funktion i hverdagen igennem, risikerer du at købe et bord, som slet og ret ikke passer i størrelsen.

Hvis du i udgangspunktet anskuer dit sofabord som et æstetisk møbel, som først og fremmest skal være pænt, kan det være, du har lyst til at vælge et forholdsvis lille og elegant bord. Men hvis du i bund og grund drømmer om, at sofabordet skal være dét bord, som familien og vennerne samles om til eftermiddagskaffen, vil det være ærgerligt at have valgt et bord, hvor der ikke er plads nok.

Og så alligevel – nogle gange kan man være heldig at få i både pose og sæk, for der findes sofabordssæt, hvor du kan kombinere flere borde i forskellige størrelse. Her får du en lang række muligheder – blandt andet kan du placere bordene enten hver for sig og dermed få to sofabordsmiljøer i stuen, eller du kan placere dem i forlængelse af hinanden. Når du ikke har brug for begge borde, kan du i mange tilfælde – i hvert fald hvis du vælger et indskudsbord –  “gemme” det lille bord under det store, og alternativt kan du selvfølgelig opbevare det lille bord i et andet rum. Og måske endda bruge det i en anden funktion som eksempelvis sengebord.

ACO sofaborde

Sofabordets højde er vigtig

Den umiddelbare karakteristik af et sofabord vil typisk være, at det er lavt, og det vil typisk også være tilfældet. Men hvis du nu og da gerne vil bruge bordet til at spise ved, bør du overveje at anskaffe et bord, der er højere end de 40 centimeter, som mange anser for standardhøjden. Det er heldigvis meget ofte muligt at vælge – et bud kunne være Katrine-serien fra den danske virksomhed Thomsen Furniture - tidligere A.C.O. Her er der mange valgmuligheder både hvad angår materialer, former, bordben og højde.

Når du vælger sofabordets højde, skal du huske at sammenholde målene med højden på din sofa. Det betyder noget for, hvordan det ser ud, men det betyder også noget for, hvordan det er at bruge bordet, når man sidder i sofaen. Moder skifter, og i perioder er det populært med meget lave borde, mens det på andre tidspunkter er mere normalt at se borde, der er 5 til 10 centimeter højere end sofaen. Hvad du vælger, er naturligvis op til dig – det vigtigste er, at du træffer dit valg med åbne øjne. Og husk, at du i mange tilfælde kan hæve eller sænke dit yndlingsbord ved valg af kortere eller længere ben.

Gå i detaljen og fuldend din stueindretning!

Hvilken bordplade til sofabordet skal du vælge?

Ligesom med spiseborde kan du vælge mellem bordplader i mange forskellige materialer. Sofaborde fås med plader i blandt andet eg, bøg, laminat, valnød, marmor, glas (evt. røgfarvet) eller med planker. Hvis du er til sildeben, har du også mulighed for det.

De forskellige materialer giver vidt forskellige udtryk, og de skal vedligeholdes på forskellig vis. Og for igen at drage en parallel til spiseborde, er hovedreglen, at bordplader i et  ubehandlet materiale er mindre modstandsdygtigt. Så igen skal du gennemtænke den praktiske vinkling, som sofabordet skal fungere i. Hvis du har små børn, som måske ikke ikke lige tænker så meget over, hvor de placerer de små fedtede fingre, skal du overveje, om tiden er til et smukt, men lidt sårbart bord, eller om de funktionelle hensyn skal veje tungere. 

Et rundt sofabord, et firkantet sofabord, eller noget tredje – hvad foretrækker du?

Hvis du lukker øjnene og bliver bedt om at tænke på et sofabord, vil du sandsynligvis danne et indre billede af et bord, der enten er firkantet eller rundt. Men i realiteten kan dit nye sofabord have snart sagt enhver form, du kan forestille dig.

Du kan få sofaborde, der er ellipseformede, trekantede, runde, ovale, bådformede eller organisk formede, så det er ikke muligheder, du mangler. Din udfordring vil typisk være den omvendte; nemlig at skære de varianter fra, der ikke passer ind i din stue og din øvrige indretning.

Her kan du helt grundlæggende vælge to retninger: Du kan vælge et sofabord, der understøtter den stil, du allerede har, eller du kan vælge et bord, der bryder stilen og skaber en kontrast. Hvis du eksempelvis har en stue, der er præget af tunge, traditionelle møbler, kan et let og moderne sofabord skabe en kontrast, der giver stuen dynamik. Men hvis kontrasten bliver for stor, får du en stue, der “knækker”, og det bliver du nok træt af over tid.

I Møblér er vores personale uddannet til at rådgive dig med hensyn til materialevalg og sammenhængen mellem dine nuværende møbler og dem, du drømmer om at købe. Så tag gerne billeder af din stue og tag dem med ned i butikken – så kan I sammen vurdere, hvad der vil passe til dit hjem.

Husk i øvrigt de helt små detaljer, når du skal vælge den rette form: Hvis dit sofabord skal stå et sted, hvor der er meget “trafik” omkring det, kan det være, at et rundt bord er praktisk; runde borde er nemmere at komme omkring, og det er aldrig rart at ramme et skarpt hjørne. Omvendt kan et rektangulært eller kvadratisk bord passe perfekt ind i stilen, og i det tilfælde er det jo det rette valg. Det er fuldstændig op til dig og din indretning.

Se vores store udvalg af flotte u-sofaer, som vil passe helt perfekt til et nyt sofabord.

Ella sofaborde

Sofabord med opbevaring

Hvis du hører til typen af mennesker, der har tendens til at rode lidt – eller hvis du er den fuldstændig modsatte type – kan et sofabord med en indbygget opbevaringsmulighed være et oplagt valg. Om der er tale om en hylde under bordpladen eller en skuffe er dit valg, og du har meget at vælge imellem.

Du kan for eksempel vælge AH16 sofabordet, en klassiker designet af den danske møbelsnedker Andreas Hansen. AH16 er et eksklusivt og moderne sofabord i et flot nordisk design. Bordet fås i flere træsorter blandt andet oliebehandlet eg. Under bordpladen finder du en opbevaringsløsning skåret i ét stykke træ, og her kan du lægge de småting, som ellers har det med at finde vej til stuens øvrige overflader.

Mange muligheder for "design selv sofabord"

Vi har allerede nævnt Katrine-serien fra Thomsen Furniture, men møbelproducenten fra Djursland fortjener en ekstra portion opmærksomhed. For noget af det, som – udover en høj kvalitet – kendetegner Katrine-sofabordene, er de mange muligheder for selv at designe det bord, du har lyst til.

Du kan skrue på en lang række parametre som størrelse, form, materialer, farver og ben, og dermed er det kun fantasien, der sætter grænserne.

Læs også: Sådan gi'r du et sofabord en ny stil

Find danske designer sofaborde hos Møblér

Udover Thomsen Furniture og Andreas Hansen finder du en lang række danske designs i Møblérs udvalg af sofaborde.

Vi forhandler blandt andet sofaborde fra Skovby og vestjyske Fumac, og så har vi vores egen serie U-design. De forskellige producenter og designs er karakteriseret ved, at udtrykket er skandinavisk og moderne, og der er lagt masser af tid i at forene materialer, form og funktion – helt i tråd med de stolte skandinaviske møbeltraditioner.

Læs også: Trendy sofaer

U-design sofaborde

Tænk 360 grader, når du skal vælge nyt sofabord

Når du skal vælge dit nye sofabord, er der altså en lang række aspekter, du skal overveje.

Hvilken stil skal mit nye sofabord være i?
Hvilke materialer skal det bestå af?
Hvor stort skal det være – og hvor højt?
Hvilken form skal det have?
Skal jeg vælge et enkelt sofabord eller et sofabordssæt?
Skal mit sofabord også have plads til opbevaring?

Det handler altså om andet og mere end bare en overflade til at sætte kopper på – udtrykket, formen og ikke mindst funktionen i hverdagen spiller en afgørende rolle for, hvilket bord du bør vælge. Heldigvis kan du vælge mellem så mange forskellige varianter, at der bør være et bord, der lever op til lige præcis dit behov.

Ligesom alle andre møbler kan du finde sofaborde i stort set alle prisklasser. Hos Møblér dækker vi hele spektret og kan både tilbyde prisbillige og mere eksklusive sofaborde – og en masse varianter, som prismæssigt ligger imellem.

Få uforpligtende rådgivning 

I Møblér er det vores ambition at sælge dig de møbler, som du har brug for. Et møbelkøb indebærer god rådgivning, og den leverer vi hellere end gerne i vores mange butikker, som ligger fordelt over hele landet.

Du er altid velkommen til at få rådgivning om lige præcis dine møbeldrømme – helt uforpligtende.

Hindsgavl sofaborde