0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Møbelbetræk og deres vedligeholdelse

17. maj 2024

I dette blogindlæg vil vi komme omkring hvordan du vedligeholder, rengører og plejer forskellige typer møbelbetræk til f.eks. sofaer og lænestole. Heriblandt:

  • Plast og læderlook
  • Uld
  • Hør
  • Bomuld
  • Syntetiske fibre
  • Polstermateriale
  • Plantefibre (Rørflet, Rattan osv.)
  • Stål og Aluminium

Rengøring og pleje af forskellige typer møbelbetræk til sofaer 

Møbelbetræk kan være fremstillet af plast, naturfibre eller syntetiske fibre, hvor det er vigtigt at beskytte mod sollys. Til almindelig brug bør lysægtheden ikke være under 4 (skala fra 2 til 8). Særligt røde og orange farver falmer i direkte dagslys. Møbelbetræk med luv, f.eks. velour skifter tilsyneladende farve, når lyset kommer fra forskellige retninger. Det samme kan ske, hvis luven trykkes ned. Det er ikke en fejl, men naturligt for stoffet. Uldvelour har en større genrejsningsevne end de fleste syntetiske velourstoffer. Farveændringer er lysfænomener og har ingen betydning for slidstyrken. 


NB: Møbelbetræk kan normalt ikke vaskes. Vedligeholdelse af møbelbetræk er støvsugning og evt. pletrensning. Tag aldrig betrækket af hynder uden at spørge i butikken. At betrækket er aftageligt betyder ikke, at det altid kan renses eller vaskes. Se efter om der er påsyet vaske-/ rensevejledning. Er der ingen mærker, så spørg møbelhandleren, før du foretager vask eller rens af betrækket.

Har du møbler betrukket i læder? Læs mere om vedligeholdelse og pleje af lædermøbler.

Pleje og vedligeholdelse af plast og læderlook

Er syntetiske materialer, der kan være behandlet på forskellige måder. Der findes mange forskellige navne og betegnelser for de samme materialer. Cigaretgløder kan smelte i materialet og efterlade små huller. De fleste plast og læderlook materialer rengøres med vand og sæbevand, men spørg i butikken og følg brugsanvisningen.

Pleje og vedligeholdelse af uld 

Er både smudsafvisende og elastisk. Gløder, der fjernes omgående, efterlader ingen mærker. Uldstof kan i begyndelsen afgive lidt overskudsfibre fra overfladen “pilling”. Dette har ingen betydning for kvaliteten. 

Pleje og vedligeholdelse af hør

Har en god slidstyrke, men tåler ikke at blive “knækket”. Hør bør ikke anvendes på meget bløde puder. Hør er ret modtageligt overfor smuds og har tendens til at krølle let.

Pleje og vedligeholdelse af bomuld 

Har god slidstyrke, men påtrykte mønstre er ikke modstandsdygtige over for slid og sollys. Groft tøj som denim osv. slider hårdt på bomuld. Bomuld er uegnet til møbler, der udsættes for meget sollys eller stort dagligt slid, specielt børstet bomuld bør kun benyttes, hvor der er meget lidt slid. Ved rengøring af bomuld skal du være forsigtig, da farven kan ændre sig. Løstvævede bomuldsstoffer er uegnede til møbler. Er betrækket aftageligt, så se efter vaskeanvisning før vask. Er der ingen anvisning kan stoffet ikke vaskes. 

Læs også: Vask af sengetøj/lagner - gode råd og tips 

 

Pleje og vedligeholdelse af syntetiske fibre

 Polyester, nylon, polypropylene mv. er slidstærke og lette at holde. Gløder efterlader små huller. Microfibre er også syntetiske fibre. De er normalt både slidstærke og lette at holde. Microfibre sælges under forskellige navne f.eks. Comfort, og der findes billige efterligninger. De fleste microfibre svækkes i våd tilstand og tåler ikke at der gnides under pletrensning. Følg vejledningen eller spørg i butikken.

Mørke farver kan i begyndelsen give afsmitning på hvide stoffer, hvis de gnides mod hinanden. Vær opmærksom på f.eks. nye cowboybukser mod en hvid stofsofa. Eller en mørk uldsofa mod hvide benklæder. Beklædning med metalnitter, store jernspænder eller andet hårdt materiale kan slide meget hårdt på møbelstoffer og bør undgås i den daglige brug af møblerne.

Pleje og vedligeholdelse af polstermateriale 

Der anvendes stålfjedre, gummigjorde eller plader som bund, og der polstres med polyester- eller koldskum og fibervat. I puder kan der være skum, granulat, fibervat, fjer, dun eller kombinationer. Polydun, som er en kombination, kan, hvis den anvendes i sædepuder, have en lidt kortere levetid end andre typer pudefyld. Polstringen skal ikke vedligeholdes, den kan evt. støvsuges. Al polstring ændrer sig i brugen, ombyt derfor puderne, hvis det er muligt, og sid ikke altid samme sted, derved opnås, at polstringen “sætter sig” mere jævnt over hele siddefladen, og den kommer mindre “ud af facon” efter brugen. Er polstringen udsat for hårdt brug, f.eks. tunge personer eller kontinuerlig brug dagen igennem, skal der vælges en hårdere polstring med stor genrejsningsevne. Søg råd i butikken.

Vedligeholde puder ved at banke dem: Løse puder skal bankes let for ikke at falde sammen, det gælder altid ægte dun, som er uden bæreevne. Dunpuder kræver kun det samme som en hovedpude, de rystes let, evt. bankes. Puder med kraftigere fyld kræver lidt mere bankning. Jo større og tungere puderne er, jo mere skal de bankes, hvis de skal beholde formen. Alle puder har tendens til at ændre form i brugen. Ofte er bløde puder, der folder og rynker lidt, en del af det ”behagelige look” som møblet er designet med. Skal sådanne puder holde faconen, er omhyggelig opbankning næsten dagligt nødvendig. Spørg i butikken om den rigtige behandling.

Pleje og vedligeholdelse af rørflet, rattan, peddigrør og andre plantefibre 

 Manillamøbler er normalt malede, bejdsede eller lakerede. De rengøres med en opvredet klud (demineraliseret vand) eller støvsuges. Vedligeholdelse er ikke særlig påkrævet bortset fra meget tørre rum. Brug specialolie eller tør møblerne over med en opvredet klud, evt. sæbespånevand. Husk bagsiderne, der ofte er ubehandlede. Hvis møblerne ikke bruges om vinteren, bør de opbevares i tørre velventilerede rum. Behandling med specialolie, evt. linolie og terpentin, modvirker dannelse af mug og svamp under opbevaringen. Specialolie kan også bruges til almindelig vedligeholdelse og kan ofte fjerne pletter efter skosværte mv. Sæbevand og oliebehandling bør ikke blandes.

Pleje og vedligeholdelse af stål og aluminium

Tåler næsten alle rengøringsmidler, men fugt kan give rust og misfarvning. Jern og stål rengøres med en tør klud. Grundig rengøring kan ske med en klud opvredet i sæbevand; husk at tørre efter. Aluminium kan rengøres med en klud med lidt sprit. Er overfladen lakeret, må der ikke anvendes sprit eller andre opløsningsmidler.

Læs også: Tips og tricks til vask af dyner og puder