Læder og læderpleje

14. august 2024

Du vil her kunne blive (endnu) klogere på hvordan du kan pleje, vedligeholde, rense og rengøre lædermøbler som eksempelvis lædersofaer og læderstole. Her kommer vi blandt andet ind på pleje og vedligeholdelse af følgende lædertyper:

  • Anilinlæder
  • Dækfarvet læder
  • Ruspalt
  • By-Cast
  • Bonded Læder
  • Nubuck
  • Pull-up

Læs også: pleje og vedligeholdelse sæbebehandlede møbler

Vedligeholdelse, pleje og rens af  forskellige lædertyper 

Det er vigtigt, at man gør sig klart, hvad man ønsker, og sammen med møbelhandleren finder det læder, der svarer til ens behov. 

Alle læderpleje produkter kan købes her.

Anilinlæder - vedligeholdelse og pleje

Anilinlæder er gennemfarvet og overfladen er som udgangspunkt ganske nøgent. I nogle tilfælde har læderet dog fået en let, smudsafvisende overfladebehandling i form af en tynd imprægnering. 

Alle naturmærker vil være synlige på huden, hvilket samtidig betyder, at huden fortsat ånder. Dette bidrager i høj grad til læderets komfort og eksklusivitet. Læderet er blødt, lækkert og smidigt. Lysægtheden er ikke høj, som regel 4 og derunder, hvorfor det bør beskyttes mod direkte lys. Det opsuger let væsker og fedt f.eks. fra håret og det bliver ofte mørkere i brug, med andre ord får det med tiden patina. Det vedligeholdes på samme måde som overfladebehandlet læder. 

Anilinlæderet vedligeholdes og kan eventuelt efterbehandles med lædercreme. Dette gøres for at beskytte mod spild og pletter. Vi kan give en mere udførlig vejledning i forhold til vedligeholdelsen.
Semianilin læder har fået et tyndere lag farve og overfladefinish i forhold til den dækfarvede læder. Denne behandling gør læderet mere modstandsdygtigt og nemmere at vedligeholde. Samtidig beholder læderet sin gode siddekomfort. Fordelen ved semianilin er, at det kombinerer det naturlige look, som kendetegner anilinlæder, med en god holdbarhed og en nemmere vedligeholdelse. Semianilin tåler hårdt slid og er knap så modtagelig over for fedtstoffer og lys som anilin. Semianilin læder vedligeholdes og rengøres som nedenfor.

Dækfarvet læder og vedligeholdelse heraf 

Dækfarvet læder har højere lysægthed end anilinlæder, da dækfarvet læder er overfladebehandlet. Det modstår de fleste brugspåvirkninger og er let at vedligeholde. Læderet har fået påført et lag med farve samt et lag med en transparent overfladefinish for at gøre læderet mere modstandsdygtigt overfor snavs, pletter og væsker.

Dækfarvet læder er normalt enten slebet eller printet. Dette medfører, at kun meget få naturmærker kan ses på overfladen. Rengøring foretages med støvsuger med blødt mundstykke. Overfladebehandlet læder rengøres med en blød klud, evt. opvredet i demineraliseret vand. Ved grundig rengøring bør man bruge et professionelt rense- samt beskyttelsesmiddel, således at det beskytter læderets overflade mod snavs og pletter, og samtidig er med til at holde læderet smidigt. Spørg os om hvad Deres læder har bedst af. En effektiv lædercreme hjælper til at overfladen holdes intakt. Følg altid brugsanvisningen. Er overfladen brudt kan olie og creme give grimme skjolder.


NB: Brug aldrig opvaskemidler, sulfo, opløsningsmidler eller andre rensemidler på læder. Tidligere har man overvejende benyttet sæbespåner, men pga. ændring af garvningsprocessen, samt det faktum at de fleste sæbespåner ikke er naturlige (fyldt med kemiske tilsætningsstoffer), er det ikke længere den rette pleje for læder. Sæbespåner, som ikke er naturlige, udtørrer læderet og giver ingen beskyttelse. Anvend kun de rene, naturlige sæbespåner.


NB: Lysægthed måles på en skala (den internationale blåskala, der går fra 1 til 8). Jo højere tal desto bedre modstår farven lys. Anilin skal kunne klare mindst 3 for at blive godkendt, semianilin ligger på mellem 4-5, og dækfarvet læder skal være mellem 5 og 6. 

Vedligeholdelse og pleje af ruspalt

- har ingen narv, det er kødsiden af huden. Den er efterfølgende præget, farvet og overfladebehandlet. Skal vedligeholdes som dækfarvet læder.

Vedligeholdelse og pleje af By-cast

 - læder sælges under forskellige handelsnavne. F.eks. Royal, Creta og Oleosa. By-Cast er spalt (kødsiden) der har fået påtrykt en kunstig narv og derefter påført en polyurethan film ovenpå. Denne type læder har samme siddekomfort som Skai (plastic) dvs. at produktet ikke kan ånde, og det kan føles lidt fugtigt at sidde på.

Slidstyrke og modstandsdygtighed overfor smuds er rimelig. For at bevare plasticoverfladen smidig skal den afrenses med en cleaner og efterbehandles med en egnet creme. Dette skal ske 2 til 4 gange årligt afhængig af luftfugtighed, sollys og temperatur. Daglig rengøring sker med en tør klud. By-Cast er følsomt overfor varme, pas på med gløder ol. Hvis overfladen beskadiges så der er passage ned til læderet, kan den i nogle tilfælde repareres. Spørg efter reparationsmidler hos os.


Pleje og vedligeholdelse af Bonded læder/regenereret læder

Navnet ”Bonded læder” tjener intet andet formål, end at tillade brugen af ordet »læder« at være forbundet med produktet. Bonded læder må ikke sammenlignes med læder, det har ikke de samme egenskaber eller holdbarhed. Hvis man skal sammenligne bonded læder med træ, vil det være spånpladetræ. Plader som er fremstillet af overskudstræ og limet sammen. Bonded læder er på samme måde fremstillet af overskudslæder + et kunstprodukt f.eks. vinyl, som er findelt, og derefter sammenpresset under tryk. Man limer det derefter på et tekstilbagstykke.
Slutteligt får det en Polyurethanoverflade, som giver det glans og en vis styrke. 
Produktet er vedligeholdelsesfrit – dog kan man tørre det af med en opvredet klud med kogt afkølet vand eller danskvand. Man må ikke anvende skrappe rengøringsmidler, da det opløser overfladen, ligesom man ikke må anvende læderplejeprodukter.

Nubuck læder - vedligeholdelse og pleje

Nubucklæderet er et let slebet anilinlæder, hvor det naturlige og bløde læder er fremhævet. Farveskift, dyrets egen struktur, insektbid, ar og gødningspletter er synlige. Læderet har derfor en høj komfort og mulighed for at ånde, men er samtidig meget følsomt overfor pletter. Nubuck bør imprægneres inden brug og afrenses og imprægneres 4-6 gange årligt.

Vedligeholdelse og pleje af Pull-up læder

- betragtes enten som anilin eller semianilinlæder, der er behandlet på en speciel måde, for at gøre udseendet spændende og karakterfuldt. Overfladen kan være behandlet med voks eller olie for herigennem at skabe et yderligere specielt udseende. Afrenses med en cleaner og efterbehandles med en Pull Up creme 4-6 gange årligt. Pull-up effekt bevirker at læderet får et ”old look ”. Det vil sige, at når man strækker læderet bliver det lysere i bunden og læderet ser derfor ”brugt” ud fra begyndelsen.

 

Lædermøbler er unikke 

Ægte læder er et rent naturprodukt, og præcis som med træ, er der ikke to huder, der er helt ens. Hudens udseende og egenskaber varierer også efter hvilken del af dyret den er skåret fra, og hvilke påvirkninger den har været udsat for. Man skærer oftest uden om de værste naturmærker, f.eks. svære gødningsskader. Er huden præget (dækfarvet læder) dvs. påtrykt et narvmønster, vil de enkelte flader oftest være mere ensartede. Normalt sørger producenten for at placere de mest synlige uregelmæssigheder bag på eller udvendigt på møblet. 


De naturmærker, som ikke er fejl, men helt naturlige, kan være: 
• Sår efter insektbid, rifter og flænger fra grene, torne eller pigtråd. Er såret vokset sammen er der ingen svækkelse af læderet. 
• Fedtstriber fra området ved ribbenene, ses også i det færdige læder og fremhæver det naturlige ved huden. 
• Rynker (nakkerynker) der kan være af forskellig art fra dyr til dyr. Disse rynker kan anes i det færdige læder og er med til at fremhæve at der er tale om et naturprodukt.
 • Ætsningsskader fra f.eks. gødning der har ætset mærker på huden.
• Mærker efter svamp og ringorm, findes på mange dyr.

Disse uregelmæssigheder er kendetegnet for ægte læder, og adskiller det ægte læder fra plastic. Læder som benyttes til møbelproduktion stammer oftest fra okser, køer eller bøfler. Bøffellæder har en grovere struktur, og har større variationer i udseendet. 

Læs også: Vælg den rette lædertype 


Læder garves på flere måder: 


KROMGARVET LÆDER - er garvet med kromsalte og/eller mineralske salte, og er mest anvendt til møbler. Langt den største del af alt læder er garvet på denne måde. 


VEGETABILSK GARVET LÆDER - er garvet med naturlige garvestoffer. Det betyder, at garvningen sker ved hjælp af udtræk fra planter, bark og nedfaldsfrugter m.m. Vegetabilsk garvet læder er meget modtageligt over for snavs og pletter. Det meste vegetabilske læder får ”patina” og bliver mørkere med tiden, andet bliver lysere (falmer).


SYNTETISK GARVET LÆDER - er garvet med syntetiske garvestoffer uden krom. Man forsøger her ad kemisk vej at efterligne de vegetabilske garvestoffer. Læderet farves enten med anilin, hvilket giver den mest naturlige overflade, eller det dækfarves. Dækfarve trænger ikke ned i læderet på samme måde som anilin. Det er umuligt at sige hvad der er bedst, det er et spørgsmål om smag og temperament.

Alt læder bør beskyttes mod sollys og stærk varme. Hold møblerne i god afstand fra sydvendte vinduer, brændeovne, radiatorer m.v. Undgå skarpe og spidse genstande i lædermøblerne, f.eks. fra jeans.
En naturlig vedligeholdelse af lædermøbler består af en jævnlig støvsugning med en blød børste. Udover støvsugning kræver læderet som regel ikke megen vedligeholdelse, men kan heller ikke klare sig helt uden - 2 til 3 gange om året er som regel nok. Lædermøbler der er udsat for stort slid, tilsmudsning, udtørring mv. skal 10 vedligeholdes oftere end ved normale forhold. Normale forhold er temperaturer på 18 til 22 grader celsius og en relativ luftfugtighed på 30 til 60 %.

Fedt nedbryder læder på samme måde som det nedbryder stof. Undgå at spilde eller krumme med fedtholdig mad, snacks o.s.v. Sved indeholder ligeledes fedtstoffer og urinsyre, som æder læderets finish, hvis ikke det fjernes med en effektiv læderrens.
 Bemærk: Ruskind må kun rengøres med en støvsuger og ikke med vand eller sæbespåner. Ruskind må ikke få læderfedt.

Læs også: Læder møbler er stadig in - læs hvorfor

LÆS OGSÅ: Pleje og vedligeholdelse af møbler

LÆS OGSÅ: Pleje og vedligeholdelse af forskellige møbelbetræk

Hvis du er i tvivl om læderpleje, eller har spørgsmål til lædermøbler, er du velkommen til at besøge eller kontakte din lokale Møbler butik - her kan du få den rette vejledning. 

FAQ - de mest stillede spørgsmål

Hvordan plejer man læder? 

Du kan pleje dine lædermøbler ved at give dem lædercreme eller imprægnering, dog er det vigtigt at du har tørret/renset møblet inden for at plejen kan virke rigtigt. Når du har tørret dit lædermøbel af med en let fugtig klud, brugt læderrens eller sæbespåner, er det vigtigt at lade læderet tørre helt, inden du smører med læderfedt eller anden behandling. Du kan finde forskellige plejemidler som passer til læder under pleje af lædermøbler
Brug aldrig rengøringsmidler der ikke er egnet til læder – det bedste du kan bruge, er en opvredet klud, læderrens eller sæbespåner der er egnet til læder. 

Hvor ofte skal man pleje lædermøbler? 

Det anbefales at pleje lædermøbler for at de får en længere holdbarhed – læder er et naturmateriale så det vil, ligesom mennesker, også ældes over tid. For at forlænge holdbarheden er det en god idé at pleje lædermøbler 2-4 gange om året, alt efter hvor ofte møblet bruges, hvor varmt der er i rummet og lædertypen. Hvis du plejer dine lædermøbler regelmæssigt, mindsker du risikoen for at læderet udtørrer, bliver ridset eller falmer. Find vores anbefalinger til læderpleje under pleje af læder

 

 

Z-Cube & Tenzo

Z-Cube & Tenzo

Læs mere her
Oplev Danmarks længste spisebord – Skovby SM108

Oplev Danmarks længste spisebord – Skovby SM108

Læs mere her
Indret dit hjem med træmøbler og naturmaterialer

Indret dit hjem med træmøbler og naturmaterialer

Læs mere her
Skovby Møbler Stressless ZensiZone Egetæpper Natuzzi Jensen
© 2024 Møblér. All Rights Reserved | In2house A.M.B.A. | CVR.: DK31771269