0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Sæbebehandling – din guide til sæbebehandlede møbler

20. juni 2024

Har du flere sæbebehandlede møbler, er det vigtigt, at de bliver vedligeholdt. Men hvordan er det lige, du giver dine møbler en sæbebehandling? Vi giver dig her den ultimative guide til, hvordan du holder din møbler smukke med sæbebehandling. 

Hvad kan du sæbebehandle? 

Inden du overvejer at sæbebehandle dine møbler, skal du være sikker på, at det netop er den behandling, de har behov for. Det er nemlig ikke alle møbler, der bør sæbebehandles. Sæbebehandling er kun til de møbler, der i forvejen er blevet behandlet med sæbe. Du skal derfor benytte denne form for behandling til at vedligeholde møblet med. Eksempelvis hvidpigmenteret træsæbe, eller natur træsæbe.

Der er dog andre møbler, du kan behandle med sæbe. Har du et træmøbel, der ikke er blevet behandlet med noget, kan du vælge at give det sæbebehandling. Der findes mange forskellige behandlingsmetoder, når det kommer til træmøbler. Behandling med sæbe er blot en af mulighederne. Står du med et træmøbel, der ikke før er blevet behandlet, kan du derfor vælge mellem mange forskellige behandlingsmetoder. Det kan bl.a. være oliebehandling eller lakbehandling.

Hvorfor skal du give dine møbler sæbebehandling? 

Hvorfor er det så, du skal vælge at sæbebehandle dine møbler? Har du møbler, der allerede er sæbebehandlede, bør du pleje dem regelmæssigt for at vedligeholde dem. 

Er møblet allerede sæbebehandlet, er der derfor ikke så mange andre muligheder. Det vil være en behandling, du skal fortsætte med, hvis du vil bibeholde det fine udseende. 

Står du med et møbel, der endnu ikke er blevet behandlet med noget, har du som sagt flere muligheder. Der er fordele og ulemper ved alle behandlinger. Det er derfor vigtigt, at du ved, hvad du går ind til, hvis du ønsker at behandle med sæbe. 

Du skal vælge en sæbebehandling, hvis du ønsker et naturligt look. En behandling med sæbe er nemlig med til at fremhæve træets naturlige udseende. Det betyder, at årer og knaster kommer frem, når du behandler med sæbe. Er du til det rå og naturlige look, er en sæbebehandling helt sikkert værd at gå efter. 

Brug den rigtige sæbebehandling til dine træmøbler

Guardian plejesæt til sæbebehandling

Når du skal sæbebehandle dine møbler, er det vigtigt, du bruger den rette behandling. Der er flere faktorer, du bør kigge på. Først og fremmest skal du kigge efter en behandling, hvor kvaliteten er høj. Det er nemlig med til at sikre dine møbler den bedst mulige behandling. Du kan bl.a. kigge på fedtprocenten i sæben. Jo højere fedtprocent, jo bedre. Det er nemlig med til at skabe en hinde, der beskytter træet. En tommelfingerregel er, at du skal gå efter en sæbe, der har en fedtprocent på minimum 80 %. 

Når du skal vælge en sæbe, skal du også overveje, om der skal være hvide pigmenter i, eller om den skal være naturlig. Den naturlige sæbe bibeholder selvfølgelig træets naturlige udseende. Vælger du den med hvide pigmenter, gør du træet lysere. Er du ude efter et lysere look, er det derfor den hvidpigmenterede variant, du skal gå efter. 

Husk også at møblerne i dit sommerhus skal have samme behandling, selvom de ikke bruges lige så ofte.

Daglig vedligeholdelse af sæbebehandlede møbler

Når du har et møbel, der er sæbebehandlet, kan det være nødvendigt med daglig rengøring. Det er især tilfældet, hvis du ofte benytter møblet. Et godt eksempel er et spisebord i træ. 

Her er det vigtigt, at du får tørret bordet af på daglig basis. Du skal bruge en opvredet klud til at tørre bordet af med. Den kan evt. være opvredet i den sæbe, du ellers bruger til at behandle med. Det er dog vigtigt, at du ikke benytter opvaskemiddel eller andre former for rengøringsmidler, der ikke er egnet til sæbebehandlede møbler. Andre former for rengøringsmidler kan nemlig være med til opløse fedtet i sæben. Det er derfor noget, du skal være meget opmærksom på. 

Regelmæssig sæbebehandling, der holder dine møbler flotte i mange år

Sæbebehandling af møbler

Det er ikke altid nok med den daglige rengøring. Med jævne mellemrum er du også nødt til at give dine møbler en mere dybdegående behandling. Det er noget, du skal gøre efter behov. Du vil typisk kunne se, at træoverfladen begynder at se lidt kedelig ud. En tommelfingerregel er dog, at du giver en grundig sæbebehandling minimum en gang om måneden. 

Når du skal i gang, skal du først sørge for, at træoverfladen er rengjort. Når det er gjort, er du klar til at behandle møblet med sæbe. Bland kogende vand sammen med den mængde sæbespåner, der er anbefalet på pakken. Sørg for, at sæben bliver helt opløst i vandet. Du kan evt. bruge et piskeris. Det er vigtigt, at vandet har stuetemperatur. Det må nemlig ikke være for varmt, når det benyttes på træoverfladen. 

Når sæbeblandingen har den optimale temperatur, kan du begynde at påføre den. Benyt en blød klud, der er vredet godt op. Du må ikke søbe træoverfladen ind i vand. Det skal være sæben, du efterlader på bordet. Gnid nu sæbefedtet ind i møblet, og lad det trække tre til fem minutter. Derefter fjerner du resterne af sæbe med en ren og opvredet klud og lader det tørre helt. Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen for et mere holdbart resultat. Det vil typisk afhænge af, hvor meget møblet bliver brugt. 

Leder du efter et smukt sæbebehandlet møbel, kan du med fordel se vores store udvalg af egetræsborde.

Fjern ridser, inden du skal give sæbebehandling

Skulle der være kommet ridser på dit møbel, kan du fjerne dem, inden du går i gang med at give behandling med sæbe. Overfladen skal først være ren. Derefter kan du starte med at slibe med sandpapir, der har kornstørrelse 180. Det er vigtigt, at du sliber med årene. Når du har taget det værste væk, kan du afslutte med korn 220. Det giver en plan og glat overflade. Når det er gjort, kan du give en sæbebehandling som beskrevet ovenfor. 

Det gør du, hvis træet rejser sig

Har du brugt for meget vand i forbindelse med din behandling, kan det resultere i, at træet rejser sig. Det er dog ikke verdens undergang. Skulle det ske, kan du slibe træet ned. 

Her kan du slibe med korn 220, men du bør ikke slibe for meget. Det er forholdsvis ligetil. Sørg for at tørre efter, når du er færdig med at slibe. Når bordet er rent, kan du give sæbebehandling, som du plejer.