0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Sådan vælger du den rigtige madras

21. september 2023

Vores søvn er vigtig for, hvordan vi fungerer i de vågne timer. Derfor er det utrolig vigtigt med en god søvnkomfort. Med den rigtige madras kan du selv sørge for, at din søvnkomfort bliver så god som mulig, således at du kan vågne frisk og udhvilet. Så er spørgsmålet bare; hvad er den rigtige madras? Den rigtige løsning er det produkt, der er bedst for netop dig; altså den madras, der giver dig den bedste søvnkomfort. Med den rigtige løsning vil du ikke opleve, at du vågner om natten, fordi du er nødt til at ændre din liggeposition. Du vil heller ikke opleve, at din krop bliver udsat for unødigt tryk, der kan give smerte og ubehag. 

Der findes altså ikke én rigtig madras, som er bedre end andre. Når du skal finde den rigtige løsning, skal du gå efter at få opfyldt dine egne behov til en madras. Dette kan du få nogle tips til herunder, hvor du kan læse meget mere om, hvordan du vælger det rigtige produkt.

Prøv flere forskellige madrasser

Når du skal forsøge at finde den rigtige løsning, er det en rigtig god ide at prøve forskellige madrasser for at se, hvilken type madras du foretrækker. Det vigtigste, når du skal finde den rigtige madras, er, at du finder det produkt, som netop du foretrækker; den, som giver netop dig den bedste søvnkomfort. Der findes både forskellige typer af senge og madrasser, ligesom der også findes madrasser i forskellige materialer med forskellige fordele og ulemper. Eksempelvis findes der skummadrasser og boxmadrasser, der begge fås med forskellige kerner.

Sådan vælger du den rigtige madras

Hvad med en skummadras?

Når man kigger efter et nyt underlag til natten, vil man støde på skummadrasser. En skummadras giver som udgangspunkt en rigtig god støtte til kroppen, fordi den former sig efter kroppen. Dette er især en fordel for dig, hvis du har rygproblemer, idet din ryg ikke vil blive udsat for tryk. Skummadrassen giver individuel støtte, og derfor vil den heller ikke bevæge sig meget, når du bevæger dig om natten.

Skummet absorberer bevægelserne, hvilket er en stor fordel, hvis du – eller din sengepartner – bevæger sig meget om natten. En skummadras er meget fleksibel, idet den ikke indeholder fjedre. Skummadrassen kan altså bøjes. Dette er en fordel og et krav, hvis du har en elevationsseng

Læs også: Gode råd: Boxmadras eller kontinentalseng

Hvis du har allergi, skal du overveje at købe en skummadras. En skummadras er nemlig vendbar, hvilket betyder at den kan få luft fra begge sider. En skummadras samler ikke støv, og den absorberer fugten fra kroppen, hvis du vender den jævnligt. Det, at underlaget er vendbart, gør, at det kan holde længere, hvilket blot er endnu en fordel ved skummadrassen.

Hvis du har det koldt og fryser meget om natten, kan det være en god ide at gå efter en skummadras. Der er ikke en god luftgennemstrømning i en skummadras, og derfor er denne type madras ikke særlig optimal, hvis man har det varmt om natten. Den er til gengæld optimal, hvis man altid fryser om natten og derfor ønsker en madras, der som udgangspunkt er varmere.

Hvad med en boxmadras?

Hvis du har tendens til at have det varmt om natten, kan det være en god ide for dig, at du vælger at købe et sengeprodukt, der har en bedre luftgennemstrømning. Det har de fleste boxmadrasser eksempelvis, hvorfor du kan overveje at købe en boxmadras, hvis du gerne vil have et bedre soveklima. Boxmadrassen er en meget multifunktionel madras, der kan fungere som den primære madras eller som bund i en kontinentalløsning.

Sådan vælger du den rigtige madras

Memoryskum eller latex?

Du kan finde forskellige løsninger med forskelligt fyld. Især er det vigtigt, at du er opmærksom på fyldet, hvis du vælger en skummadras. Her kan du enten vælge latex eller memoryskum. Det materiale, kernen er lavet af, har stor betydning for din søvnkomfort. Eksempelvis virker latex kølende på kroppen, fordi latex absorberer den varme, din krop udgiver om natten. Memoryskum absorberer ikke varmen fra kroppen, men til gengæld giver memoryskum den optimale støtte til de områder, som ofte er problempunkterne; nemlig nakke, skuldre og lænd.

To personer? To madrasser

Netop fordi den rigtige løsning er den madras, der er rigtig for dig, er det en god ide, at I køber to madrasser, hvis I er to personer, der sover i samme seng. Dette skyldes, at forskellige madrasser er gode til forskellige personer. Hvis I køber to forskellige madrasser, kan I dermed sikre jer, at I hver især får den helt rigtige madras. 

Hvis I køber to madrasser, vil I ligeledes ikke forstyrre hinanden om natten, når madrasserne giver efter ved bevægelse. Du kan altså opnå mange fordele, hvis du køber din egen madras og også lader din bedre halvdel købe sin egen madras. Det famøse hul mellem madrasserne kan I undgå ved at købe én topmadras, der altså dækker hullet mellem de to madrasser.

Kroppen skal have den rigtige støtte

Hvis du mærker, at du har ondt i ryggen, nakken, skuldrene, hofterne eller lignende, når du vågner om morgenen, har du højst sandsynligt ikke den rigtige sengeløsning. Du skal altså gå efter en sengeløsning, der giver din krop støtte alle de steder, den har brug for det, herunder blandt andet på førnævnte punkter. Dit hoved, din nakke, dine skuldre, dine hofter og din rygsøjle skal kunne ligge i en position, så hele din muskulatur kan slappe af, når du ligger på madrassen. Hvis din krop ikke får den rigtige støtte, vil den opleve et unødigt tryk, som kan give smerter og afbrudt søvn.

Hvis du har svært ved at vurdere, om madrassen støtter din muskulatur, kan du teste det på følgende måder. Hvis du lægger dig på ryggen, og du kan mærke, at der er et hulrum under din ryg, betyder det, at din lænd ikke får den optimale støtte, hvorfor en anden madras er at foretrække. Hvis du ligger dig på siden, skal du mærke, om din talje får den støtte, den har brug for. Hvis taljen ikke bliver støttet, når du ligger i en neutral position, vil din rygsøjle enten bue opad eller nedad. Når du ligger på siden, skal din hofte og dine skuldre desuden synke en smule ned i madrassen. Du skal dog føle, at både skuldre og hofte bliver støttet og ikke synker for langt ned i madrassen, da madrassen i så fald er for blød. 

At kroppen får den rigtige støtte, er noget af det allervigtigste, du skal være opmærksom på, når du skal finde din nye madras. Hvis du har en sengeløsning, der ikke yder den rigtige støtte til din muskulatur, kan det faktisk skade din krop i længden, idet du vil udsætte din krop for unødigt tryk. 

Sådan vælger du den rigtige madras

Fast eller blød madras?

Der er rigtig mange, der har et indtryk af, at en madras skal være hård; jo hårdere en madras, des mere støtte. Det er dog ikke nødvendigvis korrekt. Madrassens hårdhed skal afhænge af flere forskellige faktorer, herunder din vægt, din kropsform, din foretrukne sovestilling og din højde. 

Der findes en tommelfingerregel, som langt de fleste kan gå ud fra, når de skal bestemme hårdheden på deres madras. Denne tommelfingerregel handler om vægt; hvis man vejer over 75 kilo, bør man gå efter et hårdt produkt, mens man bør gå efter et blødere eller mellemhårdt produkt, hvis man vejer under 75 kilo.

På trods af, at rigtig mange tror, at en hård sengeløsning er bedre end en mindre hård sengeløsning, er der rigtig mange danskere, der har en madras, der er for blød. Det skyldes, at mange udskifter deres soveunderlag for sjældent. Dermed bliver madrassen blødere de steder, hvor der lægges meget vægt i, herunder under bagdelen eller hofterne. 

Du kan læse meget mere om hvordan du vælger den helt rigtige madras i vores store sengeguide.

Det er altså vigtigt, at du tester, om din madras giver den rigtige støtte en gang imellem. Selvom du har købt en hård sengeløsning, kan den nemlig blive blødere med tiden. Det gælder især, hvis du har købt en madras med fjedre.

Hvordan sover du om natten?

Den måde, hvorpå du sover om natten, har stor betydning for, hvilken madras der er den rigtige for dig. Den bedste liggeposition er, hvis du sover fladt på ryggen. Når du sover på ryggen, har din krop lettest ved at slappe af, og du får den bedste støtte til hele din krop og muskulatur. Det er dog ikke alle, der kan falde i søvn – eller sove godt – på ryggen.

Hvis du sover bedst på siden eller maven, skal du have en løsning, der giver særlig støtte til din krop. Hvis du ligger på siden, vil dine skuldre og hofter nemlig blive belastet mere, hvorfor din madras bør afhjælpe trykket på netop disse steder. Hvis du typisk ligger på maven, er det vigtigt, at din sengeløsning er fast nok. Hvis din sengeløsning ikke er hård nok, når du ligger på maven, kan du risikere, at din rygsøjle får et unaturligt svaj, når du sover.

Vælg den rigtige størrelse på din madras

Når du skal vælge din nye madras, står du overfor et valg om, hvor stor madrassen skal være. Der findes forskellige typer madrasser, og madrasserne findes i forskellige størrelser. Størrelsen på det produkt, du skal have, afhænger af din højde og af, hvordan du sover om natten.

Hvis du sover meget uroligt om natten, skal du naturligvis bruge mere plads at brede dig på for at være sikker på, at du ikke flyver ud over sengen samt for at være sikker på, at hele din krop får den støtte, den har brug for. Som tommelfingerregel siger man, at én person skal have en seng, der er minimum 90 cm bred. Hvis du fylder meget om natten, kan det dog være en fordel for dig at vælge en madras, der er bredere.

Din højde har en indflydelse på, hvor lang madrassen skal være. Tommelfingerreglen her er, at din madras skal være minimum 20 cm længere end dig. Du skal nemlig ikke have hovedet helt oppe i hovedgærdet, og du skal kunne tage armene over hovedet, uden at du generes af, at din madras er for kort. 

En topmadras er en god ide

Uanset hvilken løsning, du vælger, er det en rigtig god ide at købe en topmadras, du kan lægge ovenpå madrassen. En topmadras er en rigtig god investering af flere grunde. Først og fremmest er det en god ide at købe en topmadras til at lægge ovenpå din madras, fordi den er nemmere at udskifte. Din topmadras vil tage det meste af sliddet fra madrassen, således at du kan nøjes med at udskifte din topmadras fremfor hele din sengeløsning, når den er slidt på oversiden. Derudover er det en fordel med en topmadras, fordi du kan tilpasse liggekomforten til dine egne præferencer. Du kan altså få den primære støtte i madrassen, mens topmadrassen kan tilpasses til, hvad du synes er komfortabelt.

Hvis du køber en boxmadras, en skummadras eller en springmadras, skal du typisk købe en topmadras ud over madrassen. Hvis du derimod køber en kontinentalseng, som består af tre forskellige komfortlag, vil topmadrassen typisk medfølge som det øverste lag.

Kontinentalsengen med topmadrassen på toppen, vil være en god løsning for dig, hvis du ønsker den ypperste komfort. De tre komfortlag kan tilpasses til dig, således at du får den helt rigtige løsning for dig. Her kan du finde et stort udvalg af forskellige kontinentalmadrasser, hvis det lyder som noget for dig.

Sådan vælger du den rigtige madras

Gå efter det, du synes, er mest behageligt

Der findes, som nævnt, forskellige typer af madrasser, ligesom der findes forskelligt fyld i madrasserne. Når du skal vælge den løsning, der er rigtig for dig, skal du gøre netop dette; vælge den, du synes, er den rigtige. Du er den eneste, der kan mærke, om din krop er tilfreds med en madras eller ej. Derfor er det også dig, der skal gøre arbejdet. Du er nødt til at afprøve forskellige madrasser for at finde den helt rigtige. Når du skal afprøve en madras, er det ikke nok blot at sætte dig i sengen og smide benene op i 30 sekunder. Du skal regne med, at det tager mellem fem og ti minutter for din krop at falde til rette og slappe af, og derfor kan du altså også først derefter fornemme, om du synes, madrassen er behagelig for din krop eller ej.

Det kan virke som et tidskrævende projekt at vælge den rigtige løsning, fordi du netop skal bruge flere minutter på at prøve hvert enkelt produkt – og du bør prøve mange. Det kan dog betale sig at bruge den tid, det tager. Når du har fundet den rigtige madras, vil din krop takke dig med bedre søvn og veludhvilede muskler. 

Hav tålmodighed – din krop skal vænne sig til madrassen

Når du har fundet den rigtige løsning, er det en rigtig god ide at teste den. Derfor er det også en god ide at købe din madras hos en forhandler, der tilbyder testtid, som Møblér eksempelvis gør. På den måde kan du afprøve madrassen over en længere periode, inden du finder ud af, om den gør det, den skal. Når du skal teste madrassen, er det vigtigt, at du har tålmodighed. Når du skifter madrassen ud, skal du nemlig regne med, at din krop skal vænne sig til den nye løsning. Det kan altså godt være, at du vil opleve, at du sover dårligere eller har en øm krop i nogle dage eller uger, efter du har skiftet madras. Dette skyldes dog ikke nødvendigvis, at løsningen ikke er den rigtige. Først når din krop har vænnet sig til din nye sengeløsning, kan du vurdere, om du har fundet den rigtige madras.

Har du fundet drømmemadrassen?

Hvis du tager ovenstående punkter i betragtning, når du skal købe din nye madras, kan du være sikker på, at du finder en løsning, der kan sikre dig din nattesøvn. I hvert fald kan den rigtige madras være medvirkende til, at du kan sove godt om natten uden at vågne om morgenen med ømme led og muskler.

De vigtigste faktorer er, at madrassen skal yde den bedste støtte til dig. I den forbindelse skal du især tage højde for din vægt og din soveposition. Hårdheden og madrassens fyld og -type er altafgørende for, om du får den bedste støtte af madrassen. Hvis du får den rigtige støtte af din madras, kan du undgå at vågne om morgenen og være mere kvæstet, end du var, da du gik i seng.

Du skal også tage din egen komfort i betragtning. Det er dig, der skal sove på madrassen, og det er derfor også dig, der skal vurdere, om madrassen er komfortabel. Når du skal vurdere dette, er det vigtigt, at du er tålmodig.

Prøv gerne flere produkter i en længere periode, hvis du er i tvivl om, hvilken løsning, der er mest behagelig for dig. Husk også, at du og din partner ikke behøver at have den samme madras, selvom I sover i samme seng