0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Den store guide til at vælge den rette seng og få bedre nattesøvn

26. maj 2023

Sengen, søvn og soveværelset. Noget af det vigtigste i dit hjem og i dit liv. Vi sover omkring en tredjedel af vores liv, så det er ikke helt lige meget, hvordan vi ligger. Men hvordan vælger du den rigtige seng? Hvad skal du tage højde for, og hvordan får du overblik over alt fra fjedre og komfortzoner over topmadrasser og sengetyper til de forskellige slags tilbehør, der giver sengen det helt rigtige look?

Vi giver dig det store overblik og hjælper dig med at træffe et af de vigtigste valg, du kan træffe på vegne af din egen velvære.

På denne side tager vi den store rundtur i dit soveværelse og kigger nærmere på følgende:

  • Den rigtige seng begynder med dig
  • Du er afhængig af dyb søvn
  • Hvad skal du bruge din seng til?
  • Sengetyper til alles smag
  • Topmadrassen spiller en vigtig rolle
  • Har du den rette dyne og hovedpude?
  • Ben og gavle – de kreative valg
  • Soveværelset er også til opbevaring
  • Sovesofaen – den ekstra seng
  • Indretning af soveværelset

Den rigtige seng begynder med dig

Alle kroppe er forskellige, og det samme er vores præferencer. Nogle foretrækker at sove blødt og andre hårdt, og mens nogle ikke kan få dyner, der er tykke nok, kan andre ikke falde i søvn, medmindre soveværelset er helt afkølet.

Og det er her, det hele begynder: Hvem er du, når du sover? Hvad synes du er rart, og hvad kan du ikke lide? Og så er der de objektive fakta – eksempelvis din kropsvægt.

Din kropsvægt har nemlig betydning for, hvor fast en madras, du bør vælge. Det kan måske være svært at forholde sig til, om fjedertypen i den nye seng skal være bonell-fjedre, pocket-/pose-fjedre eller aloy-fjedre, og det er egentlig også underordnet – det, der betyder noget, er, hvor fast madrassen skal være, før den passer til dig. Og her bør du prøve dig frem.

Læs mere om fjedre – de usynlige nøgler til god søvn – og kig ned til din møbelhandler og prøv dig frem. Din ryg vil ikke være i tvivl.

Læs også: Find ud af om det er tid til at udskifte din seng med en ny

Du er afhængig af dyb søvn

Hvorfor er det egentlig, at snakken om søvn fylder så meget? Godt nok sover vi som nævnt omkring en tredjedel af vores tid, men det er jo bare søvn?

Svaret er, at vi er enormt afhængige af at sove godt og sove dybt (nok). Søvn er nemlig ikke bare søvn – der er fire forskellige søvnstadier, og de er alle vigtige for vores generelle trivsel. Udover søvnstadier, så skal du også være bevidst om hvor mange timers søvn du burde få om natten.

De første stadier (den milde søvn og den lette søvn) er for de fleste af os ganske nemme at nå til, men det i de dybe stadier – dyb søvn og REM-søvn – vores hjerner for alvor slapper af, og REM-søvnen er afgørende for blandt andet vores indlæring og vores hukommelse.

Derfor er det langt fra ligegyldigt, om du ligger godt. Så sørg for, at din seng er den rigtige til lige netop dig.

Læs også: Sådan falder du hurtigere i søvn 

Hvad skal du bruge din seng til? 

Inden vi dykker længere ned i den optimale seng for dig, er det væsentligt at stoppe op et kort øjeblik og overveje, hvordan du egentlig bruger din seng. Er det udelukkende et møbel, du bruger til at sove i, eller er du typen, der bruger timer på at læse i sengen? Spiser du morgenmad i din seng, eller ser du meget tv, mens du enten ligger eller sidder i sengen?

Det er væsentligt, for det spiller en stor rolle for, hvilken type seng du bør vælge. Den bedste søvn får du uanset sengetype, ved at vælge en seng med komfortzoner.

Hvis du tilbringer mange timer i sengen, hvor du sidder op, vil en elevationsseng være et oplagt valg. Her kan du indstille sengen til lige præcis den position, der passer til det konkrete behov, og du kan sidde komfortabelt og ergonomisk korrekt. Dette kan også være en fordel for dig, som oplever smerter i ryggen efter søvn.

 Læs også: Indretning af soveværelset

Sengetyper til alles smag

Elevationssengen er bare én sengetype, du kan vælge. Der findes mange andre muligheder, og tre af de mest almindelige er boxmadrassen, plansengen og kontinentalsengen.

Boxmadrassen er den mest enkle sengetype forstået på den måde, at bunden og madrassen er samlet i én løsning. Det er en no nonsense-løsning, som kan fås med et forskelligt antal lag af fjedre.

Plansengen er ligesom boxmadrassen en enkel konstruktion med en fast sengebund og én eller to madrasser. Plansengen er i udgangspunktet uden særlige funktioner, men der findes også modeller med elevationsløsninger i hoved- og fodende.

Med en kontinentalseng får du ekstra komfort for pengene. En kontinentalseng minder i sin opbygning om en boxmadras, men der er flere lag, som giver den ekstra højde og et udtryk, der varierer fra de øvrige sengetyper.

Læs mere om de forskellige sengetyper og bliv inspireret til, hvilken retning du skal gå.

Helt overordnet handler det om dine krav og forventninger til udseende og stil samt eventuelle features og funktioner. Der er en seng til os alle, så gå på opdagelse i den store verden af senge og find netop den, der passer til dig.

 

Møblér er landsdækkende 
Når du handler hos Møblér, handler du med din lokale møbelbutik 
Hos os finder du alt, hvad hjertet kan begære af møbler til dit hjem. 

Læs mere om Møblér-kæden her. 

 

Topmadrassen spiller en vigtig rolle

Det er ikke kun antallet, typen og placeringen af fjedre, der har betydning for, hvor hård din seng er. Det handler også om, hvorvidt du bruger en topmadras eller ej – og i givet fald hvilken type topmadras.

En topmadras bliver af nogle set som et ekstra og måske endda unødvendigt tilvalg til en seng, men det vil være en misforståelse at anskue topmadrassen som noget overflødigt. En topmadras kan rent faktisk gøre underværker for din søvn – og for din seng.

Topmadrassen forlænger holdbarheden på faconen på din madras, og den er med til at give dig et sundere sengemiljø. Den opsuger nemlig en del af den sved, du udskiller i løbet af natten, og dermed bliver det ikke det ikke opsuget af din madras.

Ligesom dit sengetøj naturligvis løbende skal skiftes og vaskes, er det også en god idé at vaske topmadrassen – eller i hvert fald betrækket. Mange topmadrasser kan ikke vaskes, men har et aftageligt betræk, som kan klare en tur i vaskemaskinen, mens selve madrassen jævnligt bør luftes. 

Du kan få topmadrasser i mange forskellige mål, tykkelser og materialer – valget er dit. Men husk at prøve dig frem. Det rigtige topmadras skal du ikke læse om. Den skal du mærke.

Læs også: Vask og vedligeholdelse af madrasser

Vil du opdateres på trends og tendenser - og få de bedste tilbud? 
Tilmeld dig Møblérs nyhedsbrev

Har du den rette dyne og hovedpude?

Kender du følelsen af at vågne i den perfekte seng, men at du er træt, svedig, ondt i nakken og hovedpine? Det kan skyldes, at dynen og puden ikke passer til dig.

Hovedpuden er altafgørende for, at din nakke bliver trykaflastet på den rigtige måde. Ligesom med madrassens hårdhed er det forskelligt fra person til person, hvilken pude der passer. Og ligesom med madrasser og topmadrasser bør du lade din krop bestemme – gå ned i en butik og prøv dig frem.

Udvalget af puder er stort, og du kan vælge alt fra aflange hovedpuder over ergonomiske hovedpuder til helt klassiske hovedpuder.

Hvis du er allergiker, er det afgørende, at du vælger en hovedpude, som er allergivenlig. Du trækker vejret tæt ved puden hele natten, og en forkert pude kan give dig en yderst forringet søvnkvalitet og medføre, at øjnene klør, næsen løber og hovedet er helt træt fra det øjeblik, du vågner. Så kan dagen godt føles lidt lang.

Det samme gælder for så vidt din dyne. Dynen skal have den tyngde, der giver dig den største grad af velvære, og så skal fyldet tage højde for, om du er allergiker eller ej.

Du kan få dyner i mange varianter og i forskellige prisklasser - bliv inspirireret her – det er blot at vælge, og det kan vi selvfølgelig hjælpe dig med hos Møblér. 

Hvis du investerer i en ny dyne og pude, kan du overveje, om det også er tid til nyt sengelinned – af mange ofte blot kaldet sengetøj. Et nyt dynebetræk og pudebetræk er lækkert, og det er med til at give soveværelset et nyt udtryk. Og så findes der da næsten heller ikke noget bedre end at lægge sig i en seng, der har fået nyt og rent sengetøj på. Tilføj eventuelt et sengetæppe, og så er opdateringen af dit soveværelse komplet.

Læs vores guides: Vask af sengetøj og lagner & Vask og vedligeholdelse af dyne og puder

Læs også: Derfor sveder du om natten

Ben og gavle – de kreative valg

Hvis du tænker på sidste gang, du boede på et pænt hotel, kan det være, du kan huske sengen. Det er ret sandsynligt, at du også kan huske sengegavlen. Det er nemlig en detalje ved en seng, som gør indtryk og kan give et luksuriøst udtryk.

Sengegavlen tjener også et praktisk formål – den er nemlig rar at sidde op ad, hvis du har behov for at sidde oprejst i sengen for eksempelvis at sidde med en computer, læse en bog eller se tv. Du slipper for at skulle stakke puder op i ryggen, og du undgår at slide på det samme sted på væggen.

På samme måde er sengens ben en detalje, som ofte springer i øjnene. Selv den mest anonyme seng kan få et helt nyt look, hvis der er kælet for detaljerne i form at nogle spændende, anderledes og måske endda utraditionelle ben. Som med alt andet er den slags et spørgsmål om smag, men du har i hvert fald nok at vælge imellem.

Soveværelset er også til opbevaring

Dit soveværelse skal helst være et ryddeligt rum uden alt for mange møbler, så det er nemt at holde rent – det er jo her, du tilbringer en stor del af din tid, så det er ikke godt med for meget støv. Men samtidig er soveværelset også et naturligt sted at opbevare eksempelvis tøj, sengetøj og den slags, så et rummeligt garderobeskab er nærmest uundværligt at have.

Det kan også være, du foretrækker en løsning med en eller flere kommoder – eller måske en kombination af begge.

Sovesofaen - den ekstra seng

I en almindelig dansk familie er der i sagens natur flere senge, men selv når vi har taget højde for senge til både far, mor og børn, er der stadig den ekstra seng at tage højde for.

For hvad gør man lige, når svigermor er på besøg, eller når ungerne har venner til overnatning? Eller hvis man bor småt og har svært ved at finde ledige kvadratmeter til en seng?

En oplagt mulighed er sovesofaen. Den praktiske løsning, som gør det ud for to selvstændige møbler i én indpakning. Og lad os begynde med at mane en myte i jorden: En sovesofa behøver på ingen måde at være et stort, uæstetisk skrummel, som nogle af modellerne fra gamle dage var. I dag findes der et utal af lækre og samtidig funktionelle sovesofaer på markedet, som både er flotte at se på, gode at sidde i og dejlige at sove i. Hvad mere har du brug for? 

Se Møblérs store test af sovesofaer og bliv inspireret til at gøre et æstetisk og praktisk køb.

Læs også: Indretning af gæsteværelset
 

Indretning af soveværelset

Hvordan du indretter dit soveværelse, er helt op til dig - dog er der enkelte punkter der er gode at have in mente, når du giver dig i kast med projektet. 
Soveværelset er et sted hvor ro og hygge hersker. Det er derfor en smart idé at bruge loftslamper, bordlamper og væglamper der har en afdæmpet belysning, sådan at soveværelset forbliver et mørkt rum. 

Hav fokus på ikke at overfylde soveværelset med alt muligt der forstyrrer hjernen, da det netop er i soveværelset vi har brug for ro. Du kan med fordel bruge en kommode i soveværelse til praktik opbevaring. 

Hvis du indretter et lille soveværelse, kan spejle være en god idé da de får rummet til at virke større. Derudover er få og mindre møbler at foretrække for ikke at gøre rummet for trængt. 

Har du et gæsteværelse der har brug for en overhaling på indretningen? Så har vi lavet en guide, som du kan blive inspireret af - find den her: Indret et indbydende gæsteværelse.  

Er du kommet tættere på din nye seng?

Vi håber, du er blevet klogere og har fået inspiration til købet af din nye seng. Men som vi også har nævnt et par gange, er møbler noget, der skal mærkes – og det gælder ikke mindst sengen, som du kommer til at bruge så mange timer i.

Vores erfarne og kompetente medarbejdere i vores 35 butikker fordelt over det meste af Danmark står klar til at hjælpe netop dig med netop dit sengekøb. Kig ned og lig ned.

Vi glæder os til at hjælpe dig med at træffe det helt rigtige valg.

Læs også: Alt du skal vide om snorken