0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Tæppet – det oversete element

21. september 2023

Tæppet – det oversete element i boligindretningen

Tæpper er en af de ting, der deler vandene, når det kommer til boligindretning. For nogen rimer tæpper på plejehjem, tung luft og støv, mens det for andre skaber billeder af elegante, bløde og dekorative tekstiler, som forandrer ellers kedelige lokaler til inspirerende, hyggelige og varme rum.

Måske skal vi begynde med en præmis: Et tæppe kan være virkelig mange ting. Det kan være det neutrale væg-til-væg tæppe i din mormors stue, og det kan være det moderne langluvede tæppe i et nybygget hus et sted i Danmark.

Det kan også være det elegante og konservative lidt mindre tæppe, der definerer et område i et kontorlandskab eller i en hotellobby, og så kan det være et kreativt tæppe i en iøjnefaldende farve eller form, som sender et kunstnerisk signal snarere end at udfylde en praktisk funktion.

Og nogle tæpper kan i virkeligheden lidt af hvert – dem vender vi tilbage til.

 

Dit hjem – dit valg

Hvor tæpper på gulvet oprindeligt var en luksus, der var forbeholdt de rigeste i samfundet, er det i dag udelukkende et spørgsmål om smag og behag: Alle kan finde tæpper i en prisklasse, hvor de kan være med.

Det handler derfor udelukkende om, hvad din stil er. Og så handler det om, hvad du gerne vil bruge tæppet eller tæpperne til.

Det sidste er temmelig væsentligt, for tæpper er ikke bare dekorative tekstiler, som er sat i verden for dine øjnes skyld.

Læs også: Indret med farver, og giv dit hjem et frisk pust  

 

Tæpper isolerer – både temperatur og lyd

Et tæppe har en lang række funktioner, som rækker ud over at ligge passivt på gulvet og være dejligt at se og gå på.

Et tæppe isolerer nemlig – og det gælder både i forhold til temperaturen i rummet og i forhold til lyden. I et rum uden gulvvarme kan det være gulvtæppet, der gør, at det ikke bliver fodkoldt.

Men tæpper isolerer også i forhold til lyd. I rigtig mange hjem – og i øvrigt også på arbejdspladser, på skoler og i alle mulige andre bygninger – bliver der ofte fokuseret meget på lyddæmpninger i lofter, og flere steder er der også fokus på gardiner og andre objekter, som hænger på væggene og dæmper lyde.

I den sammenhæng er der mange, der overser effekten af tæpper. Tæpper absorberer lyd – både lyd udefra og de lyde, du og din familie skaber, når I bevæger jer rundt indenfor.

Så tæpper kan altså give noget til dine øjne, dine ører og dine kolde fødder.

 

Brug tæpper som rumdelere

Det er velkendt, at man kan bruge eksempelvis reoler som rumdelere, men dine tæpper kan faktisk lidt af det samme, selvom de ikke rager ret mange centimeter op over dit gulv.

Tæpper kan dele dine rum op i zoner og skabe særlige udtryk og stemninger ved hjælp af farver, mønstre og materialer. Og ordet “rum” skal tolkes meget bredt – det kan eksempelvis også være et uderum. Således laver HC Tæpper outdoor-tæppet Capri i polyamidgarn, som er ekstremt holdbart og kan “bo” på din terrasse i al slags vejr.

Ellers kan du i inspirationsfasen kigge dig omkring i dit hjem og identificere de forskellige zoner, som kunne være relevante at tænke tæpper ind i. Måske vil det pynte med et tæppe under spisebordet eller sofabordet, eller hvad med under sengen? Og måske vil det se flot ud med et velvalgt tæppe under lænestolen eller loungestolen i stuen?

Ikke mindst i større rum eller i rum, der bruges til forskellige formål, kan tæpper hjælpe med at lave en zoneopdeling, der giver intuitiv mening. Hvis du eksempelvis har et køkken, der er bygget sammen med stuen, vil et flot tæppe under spisebordet være med til at markere, at man er i en anden del af huset med en anden stemning og et andet udtryk.

Et tæppe i entreen er også oplagt. Her skal du imidlertid huske at tænke praktisk, for på den ene side er det noget af det første, dine gæster ser, så æstetikken betyder noget. På den anden side skal du huske på, at et entre-tæppe er noget af det, der bliver udsat for det største slid, så materialet skal være slidstærkt.

Læs også: Entrémøbler - Skab en smuk og praktisk entré


Skab dine egne drømmetæpper

Hvis du tænker, at tæpper er noget, der går fra væg til væg og primært kommer i nuancer af grå, skal du tænke om. I dag kan du i grove træk få lige præcis det tæppe i lige præcis de farver, faconer og materialer, som du ønsker.

Blandt andre har Egetæpper flere serier, hvor det er dig, der har magten over produktet.

Det gælder for eksempel Soft Dream-konceptet, hvor du kan skabe et unika-tæppe i lige præcis den farve, størrelse og facon, som passer til det specifikke formål, du har med tæppet. Soft Dream Lux-tæpperne har en tæt, blød overflade og er fremstillet af 100 % polyamid, og tæppet fås i 24 farver med eksklusive farvespil.

Ege står også bag Create!-konceptet, der som navnet antyder lader dig bestemme, hvordan tæppet skal se ud – endda med ekstra god samvittighed hvad angår klimaet.

I Create!-kollektionen er kvaliteten lavet af 100 % genbrugsgarner fra kasserede fiskenet, som renses og nedbrydes, inden de genopstår som et nyt, slidstærkt garn.

Create! har to temaer – “Made by Hand” og “Made by Geometry” – som giver dig to forskellige designrammer at vælge ud fra. “Made by Hand” har et klassisk udtryk inspireret af slidte, vævede tekstiler, mens “Made by Geometry” er designs, der bygger på nyfortolkninger af linjer, tern, striber og prikker.


Et væld af materialer

Næsten uanset hvilke materialer du foretrækker, vil du kunne finde tæpper, der rammer din smag og de behov, netop dine tæpper skal dække i lige præcis dit hjem.

Du kan få tæpper i naturmaterialer, uld, skind, bomuld, viscose og polyester, så det er kun din fantasi, der sætter grænserne.

Vi håber, du er blevet inspireret til at kigge nærmere på et af de hjørner af boligindretningen, som kan have en tendens til at ryge lidt under radaren. Og din lokale møbelforhandler står klar til at hjælpe dig.

Læs også: Tæppeinspiration - Find dit tæppe