0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Vask af madrasser samt vedligeholdelse

21. september 2023

Vask og vedligeholdelse af madrasser

Madrasser kræver ikke megen vedligeholdelse, det gælder alle typer - rullemadrasser, topmadrasser, springmadrasser. Men som med polstermøbler sker der en vis “sætning” i materialet, dette har ingen indvirkning på støtte- og bæreevne i øvrigt. Sætning kan modvirkes ved, at man vender sin madras ofte. Der skal byttes om på hoved- og fodende, og hvis det er muligt også på for og bagside. 


Boxmadrasser har løs topmadras, denne bør også vendes. Mange topmadrasser tåler ikke vask. Se efter vaskemærke eller spørg i butikken. Bruges der stræklagen over madrassen, skal topmadrassen ligge ovenpå stræklagenet. Topmadrassen dækkes med det almindelige lagen. Kommer topmadrassen direkte ovenpå boxmadrassen med stræklagenet over begge, kan der opstå stort slid. 


De fleste madrasser har bløde kanter, som ikke tåler, at der siddes eller ligges på dem i længere tid. Dette gælder også midten i en dobbeltseng med to madrasser. Madrasser skal støvsuges, og pletter kan fjernes, hvis polsteret kan tåle rensemiddel. I mange tilfælde kan rent demineraliseret vand benyttes til rengøring af madras pletter. 
Det er vigtigt at madrassen er ventileret. Der skal ikke blot luftes ud flere gange dagligt, men madrassen må ikke ligge på et kompakt underlag, hvor fugten ikke kan slippe ud. Masonitplade og lignende under madrassen kan forårsage fugtskader, der ses som mørke skjolder af mug eller skimmel. Jo mere kompakt madrassen er, jo mere er udluftning påkrævet. 

Læs også: Tips til vask af dyner og hovedpuder 

Skum og latex er gode materialer med fin komfort, men de kræver god ventilation i rummet. Madrasser produceret i viskoelastisk, temperaturfølsomt materiale med åbne celler, der former sig efter kroppen, bl.a. Tempur og Celsius kan godt føles hårde de første par uger. Dette skyldes at kun 80% af cellerne har åbnet sig og resten åbnes i løbet af tre til fire ugers brug. Der kan også forekomme lugtgener. Det er en helt ufarlig lugt, som vil forsvinde et par dage efter udpakning.

ELEVATIONSBUNDE 

Mange senge monteres med elevationsbunde. De kan hæves og indstilles manuelt eller elektrisk. Madrassen skal være konstrueret til formålet. Når madrasser skal kunne hæves uafhængig af hinanden i dobbeltsenge, er det nødvendigt med lidt ”luft” imellem. Madrasserne vil i så fald ikke kunne ligge helt tæt sammen. Vær opmærksom på, at elevationsbunde ikke tåler, at man sidder på hjørnerne, når de er hævet. Spørg i din lokale Møblér butik, for at finde ud af hvad din bund kan tåle. 

Læs også: Den rette seng - hvad skal du vælge?