14. august 2024
Ovenpå en lang, kold og mørk vinter går vi nu mod lysere tider. Men det betyder ikke, at belysningen i hjemmet bliver mindre vigtig – tværtimod. Når et nyt år begynder, bliver lamper og belysning typisk et emne, der ofte diskuteres, da man inden for boligverdenen begynder at kigge fremad i forsøget på at identificere og afdække de nye tendenser inden for belysning. Allerede nu er der en række karakteristiske mønstre og tendenser, som formodentlig kommer til at dominere modebilledet og diktere boligindretningen i det nye år.
Hos Møblér har vi også lyset tændt. Vi har taget et kig på de spirende tendenser og vil i dette blogindlæg give dig et indblik i, hvordan de nye tendenser kommer til at afspejle sig i de danske hjem, når der skal vælges lamper og belysning. Hvilke farver er populære? Hvordan ser det ud med materialerne? Hvilken type belysning vælger man? Hvilke fokusområder vil være i højsædet? Og hvordan ser fremtidens belysning mon ud? Vi vil i det følgende forsøge at svare på disse spørgsmål. På den måde bliver du 100 % opdateret, så du kan købe nye lamper, der sætter dit hjem i det absolut bedste lys.
Så tænd din læselampe, og læs med her.
God fornøjelse!
Én ting er, hvilken type pære der er tale om. Noget andet er, hvilken farve lamperne har. Det er altid et flittigt diskuteret emne, og et nyt år introducerer typisk en række nye farver, der går igen i både interiør og møblement. Lige så mange farver, der findes, lige så mange bud på nye farver er der også. Men ikke desto mindre tegner der sig et relativt entydigt mønster, når det gælder farvevalget inden for lampemoden.
Efter en lang periode, hvor man i Norden har holdt sig til hvide, sorte og grå farvenuancer, vil vi i det kommende år i højere grad se en mere farverig indretning af de danske hjem. Det er dog ikke vilkårlige farver, vi har at gøre med, da tendenserne i høj grad peger i retningen af, at pastelfarverne bydes indenfor igen. Pastelfarvede lamper kan være med til at bryde rummet rent visuelt og står i en smuk kontrast til hvide eller neutrale vægge. Pastelfarver giver ligeledes hjemmet et friskt pust og nyt liv.
Pastelfarverne er dog ikke karakteriseret ved pangfarver, men er derimod af mere afdæmpet karakter i form af sarte og matte farvenuancer. Det generelle mønster antyder, at særligt de grønne farvetoner vil spille en stor rolle, hvor en sart limegrøn eller støvet mørkegrøn vil være et moderigtigt valg til din stue-, køkken- eller badeværelseslampe. Men andre pastelfarver som lavendel, syren, pudder og fersken samt en række naturfarver vil også være at finde på farvekortet.
Når du vælger farven på din lampe, bør du altid være opmærksom på, hvilke funktionelle værdier og signaler, valget afspejler. Ønsker du eksempelvis, at farven skal bidrage til en rolig og harmonisk stemning, bør du måske gå efter en farve, der matcher farvetonerne i rummets øvrige indretning. Dermed ikke sagt, at det skal være identiske farver, men du vil sagtens kunne finde flotte nuancer inden for samme farvepalet, så du skaber et afbalanceret udtryk. Det kan også være, at du er på jagt efter farver, der skal stå i kontrast til omgivelserne, fordi det skaber blikfang og giver rummet dybde. Der er ikke en løsningsmodel, der er bedre end en anden. Det afhænger helt og holdent af temperament, smag og det udtryk, du går efter.
Men én ting er sikkert: Hvis du gerne vil være med på noderne, kan du med fordel give den en på lampen med pastelfarverne – vel og mærke de afdæmpede af slagsen.
En anden tendens, der efterhånden dominerer boligindretningen, er en større og større prioritering af naturen som en integreret del af hjemmets fysiske rammer. Denne tendens kommer til udtryk på nærmest alle planer – både hvad angår materialevalg, farver, dekorering og meget mere. Naturelementerne vil derfor også komme til at præge valget af lamper på forskellige måder.
Ser man på selve belysningen, vil vi i stigende grad opleve brugen af det mere bløde, varme og rolige lys, der giver en hyggelig stemning og en afslappet atmosfære i hjemmet. Afslapning og komfort er værdier, som netop har fået et stort fokus i boligindretningen, hvilket den skarpe, kolde og blålige belysning ofte har lidt svært ved at facilitere.
Ser vi derimod på designet af lamperne, vil danskerne overvejende orientere sig mod den relativt enkle stil, der er ligetil, og som ikke vækker det store postyr. Det kommer blandt andet til udtryk ved et øget fokus på naturmaterialer – heriblandt marmor, sten, beton og træ. Man regner med, at de mørke træsorter bliver populære, da de bidrager til den rolige og harmoniske stemning i hjemmet. En harmonisk stemning, der understøttes af lampernes organiske og afrundede former.
Andre materialer, der også vinder frem, og som refererer direkte til naturen udenfor, er de metalliske materialer som kobber, guld, messing og krom. Hvor træ, beton og sten giver et råt og ubehandlet udtryk, giver de metalliske materialer dine lamper et glansfuldt og skinnende udtryk, der skaber blikfang.
Det går også rygter om, at papirlamper i form af krøllede, finurlige lampedesign inspireret af japansk origami får et comeback.
Det er dog et faktum, at vi for alvor har inviteret naturen indenfor, hvilket valget af lamper og belysning i de danske hjem kommer til at bære præg af.
Prioriteringen af naturen samt det jordnære og naturlige look i boligindretningen vil ikke kun komme til udtryk rent fysisk og visuelt – men i den grad også værdimæssigt. Den ”grønne” pære er nemlig kommet i fokus, hvilket skal forstås således, at danskerne efterhånden inkorporerer grønne og energibesparende løsninger i hjemmet, når de vælger belysning. De klassiske gløde- og halogenpærer er blevet erstattet af energivenlige og effektive LED-pærer med en lang levetid, og den teknologiske udvikling på feltet har medført, at disse løsninger rent faktisk også er til at betale sig fra.
Mange har en opfattelse af, at LED-lys er lig med et blåligt, koldt og nærmest neonagtigt lys, hvilket kan afholde dem fra at investere i LED-løsninger. Det er nu langtfra tilfældet, da de fleste moderne LED-lamper efterhånden er udviklet med et lys, der imiterer de varme, rødlige og naturlige toner, som den klassiske glødepære er kendt for. Du behøver derfor ikke at frygte den ”grønne” LED-pære. Du kan ganske roligt hoppe med på den miljø- og energivenlige bølge.
Selvom vi godt nok tidligere påpegede, at det bløde og varme lys vinder frem i boligindretningen, tegner der sig en generel tendens til, at valget af belysning vil være mere behovsorienteret. Med ”behovsorientering” henviser vi til det faktum, at danskerne vælger lamper og belysning ud fra æstetiske og visuelle udvælgelseskriterier. Vores valg beror i den grad også på mere funktionelle og praktiske kriterier med et øget fokus på, hvad belysningen reelt set skal tjene til, og hvor den skal installeres i hjemmet – det vil sige i hvilket konkret rum. Der er stor forskel på, om det er toilettet, stuen eller garagen, der skal lyses op, og hvad lampen skal bruges til.
Står du eksempelvis og mangler en gulvlampe til hyggekrogen i stuen? Eller er du på udkig efter den perfekte læse- eller bordlampe til skrivebordet eller natbordet? Er det det store køkken-alrum, der skal have en loftslampe? Hver brugspraksis lægger op til forskellige typer af belysning – alt lige fra det varme til det mere kolde og skarpe lys – og det er denne praktiske og funktionelle orientering, som vi vil se blive dyrket mere og mere i boligindretningen. Det er dermed ikke sagt, at den æstetisk og visuelle dimension udfases – tværtimod. Vi vil fortsat orientere os ud fra udseende og fremtoning, men bare suppleret med en praktisk dimension.
Når vi taler om belysning i boligindretning, tænker de fleste formodentlig på klassiske lamper. Det er der såmænd ikke noget underligt i, da lamper som lyskilde er den mest udbredte løsning i de danske hjem. Men faktisk rummer belysning mange flere muligheder, som man måske ikke lige tænker over og derfor let kommer til at overse.
Belysning er nemlig ikke bare en lyskilde, men kan reelt set sidestilles med et hvilket som helst andet designelement, der bidrager til det samlede udtryk i indretningen. Derfor ser vi flere og flere løsninger, hvor belysningen bliver integreret elegant og diskret i møbler og andet interiør. Mangler du eksempelvis lys i dit køkken, kan du få installeret LED-lys under køkkenskabene, der projicerer lys ned på gulvet og giver køkkenet et moderne touch.
På samme måde kan du oplyse trapper eller lignende med integreret lys, hvilket er en smart metode til at undgå, at familien falder på trappen i de mørke aftentimer. Derudover findes der efterhånden en lang række møbler, der arbejder aktivt med belysning som for eksempel puffer, slagbænke, skuffer, skabe og lignende, hvor lyset automatisk tænder, når møblet åbnes.
Der åbnes altså op for leg med lyskilder i mange former og udgaver – og det er i bund og grund kun fantasien, der sætter grænser på dette område.
Vi slutter af med at tage de futuristiske briller på. Teknologien inden for belysning er i rivende udvikling, og de teknologiske muligheder og løsninger bliver mere og mere avancerede, automatiserede og smarte. Det vil naturligvis komme til at smitte af på belysningen, hvor man i et stigende omfang vil gøre brug af smarte løsninger.
Der findes et væld af muligheder på dette område, og vi har i dette blogindlæg ikke nogen ambition om at kortlægge dem alle. Ikke desto mindre vil vi fremhæve nogle generelle træk, der ofte går igen på tværs af disse løsninger. Der vil dukke flere lamper op med justerbar lysstyrke, det vil sige lyskilder, der kan dæmpes eller intensiveres efter behov. Vi vil se lamper med smarte tænd-sluk-funktioner – ofte fjernbetjent eller styret ved hjælp af trådløse systemer.
Fremtiden vil desuden byde på avancerede convenience-løsninger som stemmestyring og fuldautomatiske lamper, der aktiveres ud fra funktionsindstillede præferencer. Det ser vi allerede i form af tidsindstillede lamper eller sensorbaseret belysning, der nemt kan tilpasses efter den konkrete brugspraksis. Er du for eksempel typen, der ofte skal op om natten, og vil du gerne undgå det skarpe lys fra loftslampen, kan du installere lys under sengen, ved sengegavlen eller langs panelerne i form af LED-lys, som automatisk aktiveres ved bevægelse. På den måde tænder du et blidt og behageligt gulvlys, når du står ud af sengen, som automatisk slukker igen efter et indstillet tidsinterval.
Nogle af de mere alternative og fancy trends er de multifunktionelle lamper. Det er en særlig kategori, der kombinerer flere brugspraksisser, som rækker ud over den primære funktion. Der er blandt andet udviklet en lang række lamper, som har højttalere integreret i designet, hvilket muliggør, at lyd og musik aktiveres, når lampen tændes. Disse funktioner vil typisk være betjent af trådløs bluetooth-teknologi, der samtidig åbner op for mere transportable og mobile lampedesign.
Skræddersyede og multifunktionelle løsninger som disse vil uden tvivl komme til at præge boligindretningen fremadrettet. Så hvis du gerne vil være 100 % opdateret og med på lampe- og belysningsmoden, gælder det om at følge med udviklingen.
Vi håber, at du med dette blogindlæg har fået nyttig inspiration og mod på selv at undersøge markedet for lamper og belysning, så du hurtigst muligt kan få lys, der passer til dit hjem og din indretningsstil. Du kan finde yderligere inspiration i vores store udvalg af lamper og lampetilbehør i vores onlinekatalog lige her på siden. Du vil med garanti kunne finde en løsning, der matcher dine behov og smagspræferencer.
Står du med spørgsmål eller skulle du senere komme i tvivl om noget i forhold til køb eller installering af lys i din bolig, står vi hos Møblér altid klar med kyndig vejledning og gode råd. Giv os et kald, skriv en mail, eller kom ind i en af vores butikker, så du selv kan få syn for sagen, inden du træffer den endelige beslutning.
Vi tales ved – og held og lykke med projektet.