0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Indret stuen med flotte retro-møbler

20. juni 2024

Er du passioneret omkring møbler, lamper og andre former for boliginteriør, og har du en forkærlighed for dansk møbeldesign? Dansk møbeldesign blomstrede fra midten af det 20. århundrede, og den dag i dag er de danske designklassikere stadig eftertragtet i ind- og udland. Selvom flere af de arkitekter, stylister og møbelsnedkere, som har skabt flere af de populære møbeldesign, der i dag betegnes som retro, ikke er i live længere, går deres håndværk og design aldrig af mode.

Nutidens såkaldte retro-møbler havde for alvor deres storhedstid i 50’erne, 60’erne og 70’erne, men de sidste år har retro-bølgen endnu en gang vundet indpas i flere danske hjem. Stilen er kendetegnet ved at være mere farverig, sprudlende og legende, og den står i kontrast til den skandinaviske minimalisme, hvor enkle, stringente og funktionelle design præger billedet.

Bliv klogere på, hvordan du kan indrette din stue med flotte retro-møbler i dette indlæg. Du får konkrete råd til, hvilke typer møbler, materialer og design, du skal holde øje med, hvis du gerne vil have en stue, der rammer lige i øjet på retro-stilen.

Væk væggene til live med retro tapet

Du kan tilføre din stue retro-vibes på flere forskellige måder, men vil du gerne gå all-in på retro-design, bør du skæve til de mange sprudlende og farverige tapeter, der i den grad kan skabe en fantastisk stemning. Der findes mange forskellige typer tapeter, men er du vild med de glade 70’ere, bør du i den grad kigge nærmere på de marokkansk-inspirerede grønne, røde, orange og brune design, der oser af 70’er-vibes.

Tapeter i disse nuancer bløder rummet op og tilfører det varme, og de giver et sublimt modspil til den stringente skandinaviske indretningsstil, som er kendetegnet ved at være kølig – især når den holdes i sort, hvid og grå. De unikke retro-tapeter fås både i flotte retro-mønstre, hvilket gør den dominerende farve mindre markant. På samme måde giver mønstret og vævet tapet også mere spil i farven, så den virkelig kommer til sin ret, hvilket i sidste ende tilfører stuen mere karakter, kant og personlighed.

Stamford og lotus

Teaktræsmøbler oser af retro

Hvis der er især ét materiale, der emmer af retro, er det teak. Det var den danske arkitekt og møbeldesigner Finn Juhl, som for alvor introducerede danskerne for teaktræsdesign i midten af det 20. århundrede og gjorde teaktræsmøbler moderne i dansk møbeldesign. I dag er det stadig enormt populært at bruge teaktræ i indretningen – især hvis man har en hang til retro-design.

Den varme teak bringer charme ind i hjemmet, og den fungerer som en fantastisk kontrast til de mere lyse og minimalistiske møbler, som ellers er i fokus. Teaktræsmøbler har ganske enkelt helt særlige retro-vibes, som ikke er til at stå for. Et flot sofabord i valnød giver dog også mulighed for at skabe samme varme og dybde i indretningen i stuen som et teaktræssofabord.

Læs også: Vælg det rigtige sofabord

Skab balance med retro-design

Hvis du udelukkende indretter din stue med farverige og tunge retro-møbler, kan rummet hurtigt komme til at virke tungt, rodet og udynamisk. Det handler derfor om at balancere din retro-styling på fineste vis, så samtlige møbler, tekstiler, lamper og accessories ikke kæmper om opmærksomheden. Lad hvert enkelt design tale for sig selv og komplementere resten på fineste vis, således stuen fremstår som én smuk symbiose.

Skal du ramme retro-stilen lige i øjet, er dynamik ganske enkelt nøgleordet. Foren de klassiske, bløde silhuetter med mere finurlige design, og lad de skarpe og iøjnefaldende farver stå i kontrast til de mere dybe og rolige nuancer. Den botaniske trend fyldte rigtig meget, og den trend er virkelig vendt tilbage i fuldt flor. Lad de grønne planter skabe varme og tilføre liv til indretningen med dekorativt boligtilbehør på en både flot og lækker måde.

Retro puder med retro farver

Læs også: Indret et retro-hjem

Klassiske retro-møbler til stuen

De klassiske retro-møbler er kendetegnet ved bløde silhuetter, og vil du gerne have fingrene i en sofa eller lænestol med retro-vibes, kan du med fordel kigge nærmere på en fin retro-lænestol i velour, hvis design drager stærke paralleller til ”Ægget” med sine bløde linjer og enkle sokkel.

Denne type lænestol kan med fordel kombineres med en retro 3-personers sofa for at skabe et fuldkomment 70’er-udtryk i stuen. Retro-møblers enkle, rene og organiske former passer perfekt ind i en cool og moderne indretningsstil, og du har flere muligheder for at sætte dit eget unikke præg på retro-stilen i din stue.

Også kurvefletmøbler er indbegrebet af retro, og selvom mange måske forbinder dem med et fortidslevn, der hører til i udestuen, kan de faktisk uden problemer integreres i en mere moderne retro-stue. Kombiner en retro kurvefletstol med et moderne marmorbord, og voilá, så har du et fedt udtryk, der i den grad skaber blikfang.

Fylder farverne ikke meget i din stue, kan du med fordel vælge en retro-sofa og -lænestol i en kraftig og iøjnefaldende farve. Er der i forvejen knald på farverne, er der ikke noget, der står i vejen for at integrere mere neutrale elementer i form af enkle sofaborde, lamper og hylder. Tag for eksempel et kig på de forskellige reolsystemer fra Mistral, der med deres enkle farver samt rene, kubistiske udtryk kan skabe en god kontrast til de mere bløde silhuetter i stuen.

Læs også: 4 idéer med Mistral

Mistral reol i klassisk retro rød

Giv din spisestue et skud retro

Spisebordet er og bliver samlingspunktet i stuen eller spisestuen, og skal også det have et retro-look, bør du skæve til ovale og firkantede spiseborde - gerne i træ og stål. Tænk fransk landidyl, romantisk, feminint og shabby chic, når du skal finde et retro-spisebord. Varmen, charmen og hyggen var en ting, som især 70’erne mestrede, og ved spisebordet blev der både læst lektier og avis, leget og tegnet, spist og hygget.

Især stål og naturmaterialer var oppe i tiden og prægede billedet i 60’erne og 70’erne, og spisebordet er naturligvis ingen undtagelse. Rustikke spiseborde i træ kan bryde den lyse og nordiske stil og tilføje noget hygge og charme til spisesektionen i stuen. Da træ er et levende naturmateriale, vil både farver og åretegninger variere, hvis du ikke behandler det, hvilket giver dig et unikt spisebord. Skal det ose ekstra meget af retro, kan du med fordel kigge nærmere på et træspisebord i f.eks. bøg fra top til tå, et teakspisebord eller et spisebord med træbordplade og stålben, der kan tilføre spisebordet ekstra rå finish.

Se også vores store udvalg af indskudsbordevitrinerglasskabehængevitriner og skænke - møbler der med garanti kan medvirke til at skabe lidt retro-liv i stuen.

Stort spisebord med silbeben

Læs også: Gør din spisestue spiselig