0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Guide til den perfekte spisebordslampe

20. juni 2024

Når årstiderne skifter, sker det let, at man får sig en mindre åbenbaring. Pludselig skal der ske noget. Rykkes rundt, shines op eller ommøbleres. Måske køkkenet eller spisestuen endda kalder på nye investeringer, der kan sparke nyt liv i rummet. 

Står du i den situation, er én ting at køre et smut til møbelhandleren, i boligmarkedet eller give sig i kast med at endevende boligkataloger fra ende til anden. For det kan i sig selv være en jungle at finde rundt i, når du søger inspiration til det nye spisebord, spisebordsstole der skal passe til det gamle, eller når du skal finde den helt rigtige spisebordslampe.  
Især ved spisebordslamper er der flere faktorer i spil, du skal være opmærksom på. Her handler det ikke kun om at finde inspiration til spisebordslampen, der matcher din stil. Lampen skal også kunne oplyse lokalet og stilmæssigt spille sammen med din eksisterende indretning. Tricket er at finde lige nøjagtig dén, der dækker alle behov. Nærmere bestemt alle dine behov. For hvem har lyst til at have en nok så pæn lampe hængende, der kun delvist lyser rummet op og ikke giver fuld kredit til det, der serveres på tallerkenen? 

For at gøre processen lettere for dig, der skal handle ny spisebordslampe, kommer her en guide til, hvordan du vælger den perfekte spisebordslampe, og hvor du finder inspiration til det. 

Læs også: Spisebord med plads til det rigtige

Tænk over belysning 

En fuld belysning af spisebordet er en prioritering, der er alfa og omega, når du køber spisebordslampe. Inden du går på jagt efter inspiration til din nye spisebordslampe, skal du derfor have in mente, hvilket spisebord lampen skal hænge over. Spisebordets størrelse og form er nemlig bestemmende for, om du kan nøjes med en enkelt ny spisebordslampe, eller om du er nødt til at sætte flere op.  

Ved et rundt spisebord er det sædvanligvis tilstrækkeligt med en enkelt lampe til at lyse bordpladen op. Ellers regner man normalt efter, at en bordplade på 120-180 centimeter kun kræver en enkelt lampe, mens en bordplade på 180-300 centimeter normalt behøver to eller tre lamper. 
Når du går på jagt efter inspiration i udvalget af spisebordslamper, vil det derfor også være værd at overveje, hvilken type du investerer i, inden du beslutter, hvor mange der skal hænge over dit spisebord.  

Lampens skærm vil unægteligt være rammesættende for, hvor mange der er plads til, mens lampeskærmens omkreds også har en betydning for, hvor bredt lyset kastes.

Læs også: Vælg den rigtige spisebordsstol

Et svævende smykke

Diablo hvid spisebordslampeDiablo lampeserien fra svenske Belid er en smuk serie af lamper, som er designet af Joachim Fihn. I Diablos udformning er der, ud over det designmæssige aspekt, også taget højde for en optimal spredning af lyset. Diablo lamperne fås både som gulvlamper, bordlamper og pendler i flere farvekombinationer. 

Læs også: Lampeguide - Hvilke lamper skal du vælge?

Afstand til bordpladen 

Et godt stykke feltarbejde, der kan tjene som inspiration, før du investerer i en ny spisebordslampe og sætter den op, er en tur rundt til venner, bekendte eller på restauranter. Læg mærke til, hvilken højde lamperne hænger i ved forskellige borde og i forskellige lokaler.  

Enhver ved, at det er afgørende at kunne se personen, du sidder overfor, i øjnene. Vær dog opmærksom på, at den vejledende højde for ophængning, som lyder på cirka 70 centimeter, også hænger sammen med lampens type. Ved pendler med nedadgående lys skal lampeskærmens højde helst være i et niveau, hvor den hverken blokerer for øjenkontakt med den, du sidder overfor, og hvor der heller ikke er risiko for, at lavere personer kommer til at kigge direkte op i lyskilden. Ved en 360 graders pendel kan du med fordel hænge den en anelse højere, da lyset i 360 grader giver mulighed for en flot oplysning - ikke kun på bordet men i hele lokalet. I så fald skal lampen hænges højere end de 70 centimeter over bordpladen. 

Navone pendel opalhvid modellen 

Et godt bud på inspiration til en 360 graders spisebordslampe er Navone pendel opalhvid fra mærket Design For The People. I kraft af at den nederste del af lampen er åben, giver modellen et mere koncentreret lys, der egner sig godt til oplysning over diverse borde. Det er dog også en overvejelse værd, om der skal anvendes mere end én over spisebordet.

Den økonomiske model 

Normalt siger man, at prisen afspejler kvaliteten - også når det kommer til møblement, inventar og andre ting og sager til hus og hjem. Alligevel er det en sandhed med modifikationer. Også når du skal hente inspiration til spisebordslamper. For prisen behøver ikke at være afgørende for, om du kommer hjem med en lampe, du bliver glad for, og som holder. For selvom spisebordslampen er en af nøglerne til den gode indretning i spisestuen, kan du sagtens finde inspiration hos udbydere, der sælger billigere alternativer end de spisebordslamper, der koster mange tusinde kroner. 
Selvom den dyre spisebordslampe garanterer design, der er gennemarbejdet ned til detaljen og tilmed er udformet med stor tanke på lysspredning, kan du finde mange af de samme kvaliteter hos modeller, der kan erhverves til et par hundrede kroner.  

Læs også: Stilfuld udstilling i et skab i stuen

Halo Techs pendel-lampe i serien Rivoli 

Rivoli pendel i sort til over spisebordet

Hent eksempelvis inspiration til den økonomiske spisebordslampe blandt Halo Techs pendel-lamper i serien Rivoli. Lamperne i serien er mat lakerede og vil egne sig glimrende til de fleste spiseborde – uanset stilen. Modellerne bruger 60 watts pærer, der giver en god, dækkende oplysning. Eksemplet er dog langt fra enestående, og der er mange muligheder for at anskaffe sig en spisebordslampe med et eksklusivt look og tilsvarende solid kvalitet. Og husk på, at de samme penge, du sparer på spisebordslampen, altid kan bruges til at investere i andet interiør i lokalet. Nok er spisebordslampen en institution ved spisebordet, men det er summen af interiør, der er afgørende for det samlede udtryk i lokalet. Det er det, der skaber rummets identitet. 

Læs også: Sommerhus indretning - disse møbler bør du se nærmere på.

Det kreative udtryk 

Spisebordslampen er på mange måder prikken over i’et i spisestuen eller over spisebordet. Men selvom det sikre valg, når du søger inspiration til din næste spisebordslampe, vil være at vælge et design, der matcher den indretning og den stil, du har i forvejen, kan der også ligge fordele i at gøre det modsatte. 
 
Spisebordslampen er nemlig også din mulighed for at skabe en subtil kontrast i rummet, der vækker opsigt på en afdæmpet måde og ikke ødelægger indretningens synergi. Det vil sige at lave dén kontrast i rummets udtryk, der skaber liv. Og er du ikke den flippede type, der afsætter weekenden til at male endevæggen i pangfarve, kan spisebordslampen være din mulighed for at bryde med konformiteten. 

Manhatten spisebordslampe - et anderledes men unikt design

Et bud på inspiration til en anderledes spisebordslampe med et design, der med al sandsynlighed vil være spektakulært i en hvilken som helst indretningsmæssig kontekst, er Atom lysekronen fra det danske Halo Design. Med sit forkromede ydre og sin unikke skulpturelle form er Atom garant for at agere blikfang over ethvert spisebord på bedst tænkelige måde. Looket er stilrent og alligevel opsigtsvækkende - i al fald nok til at lampen medvirker til at skabe liv og smukt lys.  

Brug dine nye spisebordslamper over en af vores mange flotte plankebordespiseborde med laminat overflade eller udtræk samt vores langborde.

Justér lyset med en lysdæmper 

Det er ikke alle, der er så heldige at have en hel spisestue reserveret til spisebordet. For de fleste gælder det, at spisebordet enten er en del af et køkken-alrum eller er stuvet sammen på begrænset plads og derfor også skal kunne tjene andre formål.  

Ét er således at gå på jagt efter inspiration til den perfekte spisebordslampe, noget andet er at få den til at slå til som en del af et multifunktionelt spisebord. Hertil kan et godt trick være at supplere din nye lampe med en lysdæmper. Med en lysdæmper har du mulighed for løbende at regulere lysstyrken i lokalet og over spisebordet og på den måde sætte den rigtige stemning til den rigtige lejlighed. Lysdæmperen er især relevant, hvis du har investeret i en spisebordslampe med stor lysstyrke – hvis du eksempelvis også bruger spisebordet til at arbejde ved. Her kan det være enormt belejligt at kunne nedjustere lyset til en mere uformel stund og sætte en mere afslappet stemning.  
Det er dog ikke alle lyskilder, der er justerbare, så sørg for på forhånd at tjekke, om både lampe og medfølgende pærer er kompatible med lysdæmperen. 

Inputs fra brochurer 

Stort udvalg af spisebordslamper hos Møblér

Selvom du formentlig går med en idé om, hvordan din drømmeindretning skal være, og hvilke elementer der skal på plads, før den kan føres ud i livet, kan det samtidig være svært at se tingene for sit indre øje. 

Din stil er din stil, og den bør du ikke gå på kompromis med. Heller ikke ved noget så banalt som et enkelt møbel eller et enkelt stykke inventar. Alligevel kan det være en stor hjælp at søge inspiration til eksempelvis din næste spisebordslampe i en inspirationsbrochure

Brochurer kan være lige præcis den levendegørelse, dit indre blik har brug for, når boligindretningen skal visualiseres, og elementerne sættes sammen. Og så kan du plukke ting ud, låne komponenter og stjæle idéer – ganske gratis.

Læs også: Sådan gør du din spisestue spiselig