0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Lampeguide: Hvilke lamper skal du vælge?

21. september 2023

Lampeguide: Hvilke lamper skal du vælge?

Der findes et hav af lamper på markedet, og det kan derfor være svært at finde hoved og hale i, hvad du skal vælge. Vi har her samlet en lampeguide, hvor vi guider dig igennem, hvad forskellen er på forskellige lampetyper, og hvornår det er en fordel at benytte de forskellige modeller. 
Læs med her i indlægget, og bliv guidet igennem, hvordan du finder den rette belysning til dit hjem. 

Gulvlamper – den standhaftige læsemakker

En gulvlampe er, som navnet antyder, kendetegnet ved, at den står på gulvet. En gulvlampe kaldes også for en standerlampe. 

Det særlige ved en gulvlampe er, at den typisk har en lang stand fra foden, der munder ud i en lampeskærm i toppen. Nogle gulvlamper kan dog have flere lampeskærme eller en stang, der munder ud i flere arme, hvor der er placeret lampeskærme på. Der er derfor mange muligheder inden for gulvlamper. 

En gulvlampe kan bruges forskellige steder i indretningen. Mange vælger især at benytte den ved siden af sofaen eller ved siden af en god lænestol. Her kan gulvlampen nemlig være en fantastisk hjælp, hvis du sidder og læser i en bog, sidder med computeren eller noget helt tredje, hvor du har brug for lidt ekstra lys. 

Flere gulvlamper kommer med justerbare arme. Det kan især være en fordel til dit læsehjørne, hvor du kan rette lampen til, således du får den bedste belysning. 
Gulvlamper er ofte kendetegnet som sekundærbelysning, da de ikke lyser hele rummet op, men i stedet giver punktbelysning. Det er dog muligt at få gulvlamper, der give mere belysning, og dermed kan oplyse, for eksempel, et mindre rum. 

Læs også: Lys i pæren - tips til lamper og belysning

Loftslamper – alverdens anvendelsesmuligheder

Loftslamper omfavner egentlig forskellige typer lamper. Det kan være en lampe, der hænger i en ledning ned fra loftet. Der findes dog også loftslamper, der sidder direkte oppe i loftet, og dermed ikke hænger. 

Kigger vi nærmere på sidstnævnte lampe, der sidder direkte i loftet, er denne yderst anvendelig til soveværelset. Den vil nemlig ikke tage alt for meget fokus i rummet, men stadig holde det åbent og indbydende. Derudover er den med til at give en god belysning til rummet, hvis den for eksempel placeres i midten af loftet. 

Kigger vi på loftslampen, der hænger fra en ledning i loftet, er den ofte udstyret med en lampeskærm af en vis volumen. Disse loftslamper fungerer supergodt over spisebordet eller sofabordet, hvor det er nemt at justere loftslampen til en passende højde. 

Loftslamper benyttes ofte som primærbelysning. Det er derfor en lampetype, der skal give meget lys til rummet og gøre det rart at være der. Det er derfor heller ikke unormalt at have flere loftslamper over for eksempel et spisebord for at sikre sig, at der er tilstrækkeligt med lys over hele bordet. 

Loftslamper er derfor noget, der ofte får en del fokus i indretningen. Det er derfor vigtigt, at du vælger den rigtige loftslampe, der passer til indretningen, da den vil få en del blikfang. 

Guide: Den perfekte spisebordslampe 

Strap 36 pendler i sort

Bordlamper – ekstra belysning til den hyggelige stemning

Bordlamper er en mindre lampe, der kan benyttes som sekundærbelysning. Den har ofte en fod og en stang, der fører op til lampeskærmen. Der findes dog mange afarter af bordlampen, som adskiller sig fra den traditionelle model. 

Spredningen af lyset fra en bordlampe er ofte ikke nær så kraftig som fra for eksempel en loftslampe eller gulvlampe. Denne type lampe er derfor rigtig god til at sprede en let belysning, der er med til at give en hyggelig stemning til rummet. 

Du kan for eksempel benytte en bordlampe på en skænk eller reol - eller i vindueskarmen, hvor den kan give hyggelig belysning. Derudover fungerer bordlamper også fint til soveværelset, hvor de kan være gode at have ved siden af sengen til at give en nedtonet belysning. 

DC bordlampe til sengebordet

Væglamper – den pladsbesparende lampe

Væglamper hænger ikke ned fra loftet eller står på en fod. Denne type lampe monteres direkte på væggen, hvor strømmen til lampen typisk trækkes direkte fra væggen. Det er dog ikke et must, da du også kan få strøm til dem gennem en almindelig stikkontakt.   

Væglamper kommer i forskellige varianter. Der er derfor mulighed for både at benytte dem som primærbelysning og sekundærbelysning. Dette skyldes, at væglamper kan benyttes mange forskellige steder i indretningen. Du kan derfor sagtens finde en model, der passer til det givne formål og giver den rette belysning. 

Væglamper er særligt gode til soveværelset, hvor der ikke er behov for et natbord, lampen skal stå på. Er pladsen trang i soveværelset, men savner du lidt belysning til natlæsningen, er en væglampe derfor en perfekt løsning. 

Væglamper kan dog også benyttes i køkkenet over køkkenbordet. Her kan de give en god belysning, når du skal i gang med den helt store madlavning. Det kan give et enkelt og stilrent udtryk til køkkenet, da der ikke er en ledning, der hænger ned fra loftet. Der er derfor mange anvendelsesmuligheder med væglamper.