0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Vågner du med hovedpine?

31. maj 2024

Vågner du med hovedpine? Her er årsagen og løsningen

Det er en dårlig start på dagen at vågne med hovedpine. Udover at gøre ondt kan hovedpine faktisk også påvirke din produktivitet og dit humør. Med andre ord kan det have en stor betydning for din livskvalitet.

Hovedpine er et af de mest almindelige helbredsproblemer, som mange mennesker lider af – enten kronisk eller i perioder. Men du bør bestemt ikke bare acceptere, hvis du oplever at vågne med hovedpine. Du bør kigge på, hvad hovedpinen skyldes, og hvordan du kan mindske risikoen for at få hovedpine om morgenen. '

I dette blogindlæg gør vi dig klogere på hovedpine og søvn. 

De hyppigste årsager til hvorfor du vågner med hovedpine om morgenen

Der kan være mange årsager til, at du vågner med hovedpine om morgenen. Nedenfor kan du læse nogle af de hyppigste årsager:

 • Dehydrering 
 • Stress
 • Snorken
 • Skærer tænder
 • Dårlig hovedpude
 • For lidt støtte i madrassen
 • For meget alkohol, nikotin eller koffein
 • For lidt søvn
 • Sover i en forkert sovestilling

Læs også: 8 råd til at stoppe snorken

Tror du, at for lidt søvn er den største årsag til, at du vågner med hovedpine om morgenen, kan du læse vores søvnguide, der tager dig igennem vigtigheden af at få sovet de anbefalede timers søvn samt dit søvnbehov. 

Har du brug for hjælpe til at finde det helt rette seng og synes måske, at det er svært at vide, hvor du skal starte henne? Frygt ej! Vi har nemlig spurgt vores søvnekspert, Jesper, til råds i et blogindlæg, som du kan læse her på voers webshop. Læs hans svar på vores spørgsmål til sengeeksperten lige her. 

Hvordan mindsker jeg risikoen for hovedpine om morgenen?

Det korte svar på, hvordan du slipper for at vågne op med hovedpine, er, at du skal undgå ovenstående. Men vi vil nu alligevel gerne uddybe, hvad du kan gøre for at mindske risikoen for at vågne op med hovedpine.  

I bund og grund handler det om at skabe de bedste forudsætninger for din søvn. Det gælder både fysisk og psykisk.   

Sådan kan du mindske risikoen for at vågne op med hovedpine om morgenen:

 1. Drik mere vand 
  Hvis du ikke er ordentlig hydreret, kan det give hovedpine, fordi din hjerne ikke får nok tilstrømning af ilt. Dog bør du ikke drikke for meget vand lige inden sengetid, da det vil skabe øget tissetrang om natten.
   
 2. Få nok søvn
  Prøv at få mindst 7-8 timers søvn om natten. På den måde undgår du søvnmangel og at vågne med hovedpine. Et godt råd er at holde en stabil søvnrytme, hvor du går i seng og står op på nogenlunde samme tidspunkt – uanset om det er hverdag eller weekend.

  Læs også: Hvad er REM søvn?
   
 3. Brug en behagelig pude  
  Det er vigtigt, at du ligger godt med nakken. Dit hoved skal helst ligge vandret i forlængelse af rygsøjlen. Derfor er det afgørende, at du vælger den korrekte hovedpude til din krop og soveposition, så du ikke får nakkesmerter og hovedpine.  
   
 4. Undgå alkohol og koffein inden sengetid
  Alkohol er ofte den direkte vej til tømmermænd og hovedpine. Det samme kan være gældende for koffein. Derfor bør du undgå at indtage alkohol og koffein lige inden sengetid. 
   
 5. Mindsk stress
  Hvis du er stresset, kan det betyde, at du har svært ved at slappe af. Det kan give muskelspændinger og hovedpine. Generelt har stress en stor indvirkning på søvnkvaliteten.  
   
 6. Vælg en madras med støtte
  En dårlig sovestilling eller madras kan resultere i, at du vågner op med hovedpine. Du bør derfor vælge en madras, der passer til din krop og giver den korrekte støtte. Bliv klogere på komfortzoner her.
   
 7. Motion eller afspændingsøvelser 
  Det kan være en god idé – både som forebyggende og behandling – at dyrke motion. Regelmæssig motion er godt for mange ting. Det kan blandt andet gøre dine muskler mere afslappede, hvilket vil mindske risikoen for hovedpine. Det er individuelt, om du er til fitness, løb eller mere afslappende aktiviteter som yoga og meditation. 

Vågner du ofte om natten? Læs mere om søvnløshed i vores blogindlæg og få 5 tips til en uforstyrret søvn 😴

Det gør du, hvis du vågner op med hovedpine

Det er uundgåeligt at vågne med hovedpine en gang imellem – også selvom du efterlever de gode råd. Hvis du vågner med hovedpine en morgen, er der flere måder at lindre det på. 

Du kan eksempelvis tage en smertestillende pille, anvende enten en varmepude eller et kølende element eller få massage. Det kan være forskelligt, hvilken metode der virker bedst og mest lindrende for dig.

Læs også: Ondt i ryggen efter nattesøvn

Hjælper de gode råd ikke?

Synes du, at du har prøvet alt – inklusive de gode råd længere oppe – uden at det har haft en positiv effekt på din hovedpine om morgenen? Så kan det være en god idé at søge råd og vejledning udefra.

Vi har nævnt det før, men vi siger det gerne igen: Din sovekomfort har stor betydning for din søvnkvalitet. Det er altså ikke ligegyldigt, hvilken seng du sover i. Derfor kan det være en god idé at rådføre dig med en sengespecialist, der kan hjælpe dig med at finde frem til den helt rigtige madras og pude til din krop og sovestilling. 

Hvis du vågner ofte med hovedpine, og har svært ved at klare dagen, bør du opsøge din læge. 

Læs også: Tips til at falde hurtigere i søvn

FAQ - De mest stillede spørgsmål

Hvorfor vågner jeg med hovedpine?

Nogle af årsagerne til at du vågner med hovedpine kan være dehydrering, stress, snorken, dårlig komfort eller støtte i din hovedpude eller seng. Netop dette har vi skrevet en artikel om.

Hvordan mindsker jeg risikoen for at vågne med hovedpine?

Du kan blandt andet mindske risikoen for at vågne med hovedpine ved, at sikre dig at din krop er hydreret, du undgår alkohol og koffein, du får nok motion og at du har en hovedpude og seng som passer til dig og din krop.