0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Snorken – alt hvad du skal vide om at snorke

17. maj 2024

Det er sengetid og endelig tid til at lukke øjnene og falde til ro. Men pludselig hører du en høj irriterende lyd. Det er din sovemakker, der snorker. 

Selvom snorken er helt almindeligt, kan det være ret forstyrrende – både for den snorkende og den, der skal lytte til det. 

Har du problemer med snorken? Eller har din partner? Så giver vi i denne artikel 8 tips til, hvad du kan gøre for at stoppe med at snorke. Du kan også blive klogere på, hvorfor man snorker. Og hvordan snorken påvirker søvnen. 

Hvorfor snorker man?

Snorken skyldes kort fortalt vibrationer i svælget. Når du sover, slapper muskulaturen i svælget af. Det betyder, at der bliver mindre plads i svælget, når du trækker vejret. Det får vævet i svælget til at vibrere og frembringe snorkelyden. 

Der kan være forskellige fysiologiske grunde til, at man snorker. Eksempelvis forstørrede mandler og polypper, en stor tunge, snævre luftveje, skæv næseskillevæg eller forkølelse. Men snorken kan også skyldes ens livsstil, hvor nogle af de hyppigste årsager er alkohol, rygning, overvægt, sovemedicin eller hvis man sover på ryggen. 

Snorken kan være arvelig – eksempelvis hvis du har arvet snævre luftveje, eller der er overvægt i familien. 

Som udgangspunkt er snorken ganske normalt og ufarligt. Men hvis den er meget kraftig og med pauser, kan det skyldes sygdommen søvnapnø. Søvnapnø er en lidelse, hvor luftvejene lukkes under søvn, hvilket betyder, at man holder op med at trække vejret i korte perioder. Er du i tvivl om, hvorvidt du eller din partner har søvnapnø, så kontakt din læge.

Hov, vent lige! Overvejer du i øvrigt at skifte din seng ud, kan du læse vores guide til sengestørrelser og -mål for at sikre, at du vælger den helt rigtige seng til dig. 

Hvem snorker?

Cirka 30 % af alle voksne snorker jævnligt. I princippet kan alle mennesker snorke, når de sover. Men statistikken viser, at det er flest mænd, der trækker tunge torsk i land. Desuden stiger risikoen for at snorke, jo ældre man bliver. Det skyldes formentlig, at tendensen til overvægt stiger, og fordi vævet i svælget bliver slappere med alderen.

Kilde: sundhed.dk 

Hvordan stopper man snorken? 8 midler til hjælp mod snorken

Snorken er i princippet harmløst, men det kan have en negativ betydning for din, og din sovemakkers, nattesøvn og søvnkvalitet. Bliver du påvirket af din egen eller en andens snorken? Så findes der forskellige ting, du kan gøre og være opmærksom på for at undgå eller mindske snorken. Dem kan du blive klogere på herunder.​ 

 1. Undgå at sove på ryggen
  Når du sover på ryggen, kan din tunge lettere glide tilbage og ned i svælget. Det betyder, at dine luftveje blokeres, og at du snorker. Du bør i stedet vænne dig til at sove på siden eller på maven. 
   
 2. Undgå alkohol, sovemedicin og rygning
  Det er en god idé at undlade at indtage alkohol lige inden sengetid eller tage beroligende sovemedicin, da det virker afslappende på muskulaturen omkring halsen. Det vil derfor forværre snorken. Undgå også rygning, da luftvejene kan blive irriterede af røgen. 
   
 3. Pas på vægten
  Overvægt kan forværre snorken. Hvis du lider af overvægt, kan løsningen på problemet med at snorke være at tabe sig.
   
 4. Sov med en ergonomisk hovedpude
  Din sovekomfort har betydning for din snorken. Sørg derfor for, at du sover med en hovedpude, der er komfortabel for dig. Det kan eksempelvis være en ergonomisk hovedpude, der løfter hovedet og lukker op for dine luftveje.

  En ergonomisk hovedpude kan også hjælpe med imod ondt i skulder og lænd efter nattesøvn.
   
 5. Luft ud i soveværelset
   
  Hold gerne soveværelset frisk og køligt for at nedbringe snorken. Et varmt soveværelse kan nemlig medføre øget snorken.

  Udluftning og frisk luft i soveværelset kan også optimere din søvn og hjælpe dig med at undgå svedeture om natten. 
   
 6. Hold hovedet højt med en elevationsseng
  Det er vigtigt, at du ligger sådan, at du bedst muligt kan trække vejret om natten. Med en elevationsseng kan du indstille hovedenden, så dit hoved er hævet en smule. Dette giver en bedre passage i luftvejene – hvad enten det skyldes forkølelse eller et vedvarende problem.
   
 7. Rens næsen inden sengetid
  Sørg for, at der er passage for gennemstrømning af luft i næsen. Det kan du gøre ved at rense dine næsebor med saltvand eller destilleret varmt vand inden sengetid. Her kan du eksempelvis bruge en næseskyller. Du kan også bruge næse- eller snorkespray.
   
 8. Operation
  I sjældne tilfælde kan man operere for snorken, hvis det er meget slemt. Dette bør dog ses som en sidste udvej, når alt andet er forsøgt. Konsultér din læge omkring dette.

Vågner du ofte om natten? Læs mere om søvnløshed i vores blogindlæg og få 5 tips til en uforstyrret søvn 😴

Påvirker snorken ens søvn?

Ja, er det korte svar.

Selvom snorken i sig selv er almindeligt og ufarligt, er der alligevel en række negative konsekvenser forbundet med det. En af dem er, at snorken kan forringe din og dine omgivelsers søvn markant. Og når du sover dårligt eller for lidt, medfører det, at du har øget risiko for at udvikle stress og depression, overvægt og hjernesygdomme. 

Mange er måske intetanende omkring deres natlige snorken – indtil de bliver gjort opmærksom på det af deres partner, som bliver irriteret og forstyrret af larmen når man sover i samme seng. Er du partner til en, der snorker? Så kan snorkeproblemet nemt løses med et par ørepropper. Hvis det ikke afhjælper problemet, kan det være nødvendigt at sove i separate soveværelser. 

Uanset om du selv eller din partner bemærker din snorken, bør du tage fat på problemet, så I begge kan få de bedst mulige forudsætninger for en god nats søvn. Også kaldet REM søvn.

Vil du vide endnu mere om søvn, og hvor meget du egentlig bør sove om natten, kan du læse vores søvnguide


Læs også: Den store senge guide til bedre søvn