0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Sveder om natten - her er forklaringen

15. april 2024

Du har garanteret prøvet det før. Du vågner om morgenen badet i sved. På panden, ned af ryggen, under armene eller andre steder. Selvom det er ganske normalt og naturligt at svede om natten, er det ikke den mest behagelige måde at vågne op på. Din nattesøvn skal jo helst ikke forstyrres eller føles som en lang løbetur. 

Men hvorfor sveder man om natten? Hvor meget sveder man? Og hvordan kan du undgå at svede om natten? Læs med her, hvor vi giver dig svarene på de spørgsmål.

Hvorfor sveder man om natten?

Som sagt er det helt normalt for mennesker at svede – både om dagen og natten. Faktisk udskiller du konstant vand fra kroppen. Det er en af de helt unikke ting ved os mennesker. Men udover de helt almindelige fysiologiske grunde er der en række andre årsager til, at du sveder om natten – enten hver nat eller periodevis. 

Hormonelle forandringer
En af årsagerne til nattesved kan være hormonelle forandringer i din krop. Det kan eksempelvis være på grund af overgangsalder (både mænd og kvinder), pubertet, menstruation eller amning. I disse perioder vil du formentlig opleve større og konstante svedeture om natten. 

Temperaturen i dit soveværelse er for høj
Hvis temperaturen i dit soveværelse er for høj, hvad enten det skyldes en radiator der buldrer derudaf eller en varm sommerdag, vil din kropstemperatur stige til mere end de famøse 37 grader. Det vil få din krop til at producere mere sved for at komme af med overskudsvarmen. 

Sygdom, stress, medicin eller alkohol
Du kan sagtens svede, selvom din krop eller soveværelse ikke er varmt. I det tilfælde vil der være tale om koldsved, der adskiller sig fra “almindelig nattesved” ved ikke at skyldes en overdreven varm kropstemperatur. Her vil du modsat føle kulde og have lyst til at pakke dig godt ind i dynen. Dette er tydelige tegn på sygdom – eksempelvis feber eller influenza, hvor kroppen bekæmper virussen ved at hæve kropstemperaturen og svede sygdommen ud. Koldsveder du ofte eller i en længere periode, kan det være tegn på en anden og måske mere alvorlig sygdom. Her vil det være en god idé at kontakte din læge. 

Har du drukket alkohol, kan det også betyde en nat med mere sved. Det skyldes, at din hjerterytme stiger, og blodkarrene i huden udvider sig. Dette vil få huden til at føles varmere.

Hvis du tager medicin, føler dig stresset eller har angst, kan det også føre til ekstra svedproduktion. Det kan blandt andet skyldes en øget produktion af adrenalin og kortisol, der påvirker kroppens varmeregulering. 

Din dyne eller madras ventilerer ikke godt nok
Faktisk kan den seng, du sover i, også påvirke din nattesved negativt, hvis den ikke kan hjælpe med at temperaturregulere. Det kan du læse mere om længere nede på siden. 

Det kan også være, at du sover i for meget nattøj, eller du glemmer at tage tøjet af, inden du falder i søvn. Så vil du naturligvis også svede mere.

Du har mareridt
Koldsved skyldes ikke nødvendigvis kun sygdom. Koldsved kan nemlig også opstå, hvis du har mareridt. Når du har mareridt, udløses frygt i din hjerne, som sætter gang i kroppens alarmberedskab – og et af symptomerne er koldsved. 


Der kan altså være mange årsager til, hvis du sveder i løbet af natten. Bliv endnu klogere på din REM-søvn her.

Hvor meget sveder man om natten?

et er svært at angive en helt præcis mængde af den natlige sved, da det kan variere fra person til person og fra dag til dag. I gennemsnit sveder en person cirka 0,5 liter pr. døgn. Det gør vi for at regulere kroppens temperatur. Om natten sveder du cirka 150-200 ml væske. Nogle mindre, andre mere. 

Noget af væsketabet om natten kommer fra dit åndedræt, imens andet udskilles fra din krop. Den væske kan sive ned i madrassen og dit sengetøj, og kan derfor være særdeles forstyrrende for din nattesøvn, da det ikke er rart at ligge ovenpå vådt eller fugtigt sengetøj og lagen. Forestil dig, at du taber et glas vand i din seng. Det svarer omtrent til den mængde væske, du sveder om natten. 

Overvejer du at skifte din seng ud? Læs vores guide til sengestørrelser og -mål for at sikre at du finder den rigtige seng til dit formål 

Sådan kan du undgå at svede om natten: 6 tips

Du kan aldrig fuldstændig undgå at svede om natten. Det er simpelthen fysiologisk umuligt. Til gengæld er der en række ting, du kan gøre for at nedbringe din nattesved og undgå svedeture om natten. Her får du 6 tips. 

  1. Sænk temperaturen i soveværelset

    Vil du gerne undgå at svede for meget om natten, bør du holde soveværelset i en behagelig temperatur – helst ikke over 18-19 grader. Det kan du enten gøre ved at holde et vindue åbent, rulle gardinerne ned i løbet af dagen eller lufte ud løbende. Udover at nedbringe nattesved giver et køligere soveværelse også et bedre indeklima og vil formentlig betyde, at du vågner mere veludhvilet og undgår hovedpine
     
  2. Vælg en madras af ventilerende materialer

    Én ting er temperaturen i soveværelset, noget andet er temperaturen i selve sengen. Vil du gerne minimere at svede om natten, er det ikke ligegyldigt hvilket materiale, din seng er lavet af. 

    Du bør vælge en seng, madras eller topmadras lavet af ventilerende materialer – eksempelvis latex. Det kan være en stor investering at udskifte sin seng. Derfor kan du sagtens nøjes med at skifte din topmadras til en mere ventilerende slags.

    Se alle ventilerende topmadrasser.
     
  3. Brug sengetøj af naturlige fibre

    Hvis du sover med sengetøj lavet af syntetiske materialer, vil du formentlig svede mere. Det skyldes, at huden har svært ved at ånde. I stedet bør du vælge sengetøj af naturlige fibre som bomuld, hør, bambus eller silke, som hjælper huden med at ånde, da det absorberer og frigiver fugten.

    Se vores udvalg af lækkert sengetøj
     
  4. Skift dyne, så den passer til din krop og årstiden

    I Danmark svinger temperaturen meget i løbet af året. Fra minus 5-10 grader om vinteren til 25-30 grader om sommeren. Derfor er det ikke sikkert, at én dyne er tilstrækkelig. Hvis du sveder meget, kan det være en god idé at have en sommerdyne, som du kan skifte til, når temperaturen stiger. 

    Dyk ned i vores udvalg af dyner.
     
  5. Slap af inden sengetid

    Forsøg at slap af inden sengetid – eksempelvis med yoga eller åndedrætsøvelser. Og undgå at indtage stærk krydret mad, alkohol eller koffeinholdig drikke 2-3 timer før sengetid.

Vågner du ofte om natten? Læs vores blogindlæg om søvnløshed her for at få 5 tips til en uforstyrret søvn 😴

Din seng kan påvirke din nattesved

Sveder_om_natten

Ja, den er god nok. Måske tænker du ikke lige over det, men den seng, du sover i hver nat, kan have en direkte indvirkning på nattesved. Sover du i en seng, der ikke er i stand til at regulere din kropstemperatur, kan det betyde øget nattesved og dårligere søvn. 

Hvis sengen er for varm, vil kroppen forsøge at afgive varme ved at svede. Hvis sengen er for kold, vil kroppen derimod forsøge at generere varme ved at bevæge sig, hvilket også kan føre til sved. Derfor er det vigtigt, at du vælger en seng, der passer præcist til dig og din krop i forhold til både komfort og temperaturregulering. 

Udover at det er ubehageligt at ligge i en seng, der er våd eller fugtig af sved, kan du også risikere at give din madras en kortere levetid, idet fugten fra din krop bliver absorberet af din madras. Derfor kan det være en god idé med en topmadras.

Gå efter temperaturregulerende materialer

Vil du gerne reducere nattesved, er temperaturregulerende madrasser, dyner og puder din redning. Her skal du kigge efter temperaturregulerende materialer som bomuld, bambus eller silke, der hjælper med at absorbere og frigive fugt. I forhold til madrastype bør du gå efter en madras med et lag af naturligt latex, som hjælper med at regulere temperaturen og forhindrer ophobning af varme. 

Du kan også vælge at lægge en kølende rullemadras øverst. Rullemadrassen er optimal i forhold til temperaturregulering, da dens Dry Mesh sikrer, at madrassen kommer af med varmen og fugten.

Når du skal finde den helt rette seng, madras eller topmadras, der passer til dig, din krop og dit søvnmønster, er det altid en god idé at tage ud i en butik. Her har du mulighed for at prøve sengen, mærke madrassen og rådføre dig med en fagperson.

 Læs også: Den store guide til at vælge den rette seng.