0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

REM søvn - din guide til at forstå REM søvn

15. april 2024

Søvn er altafgørende for alle mennesker. Det er et grundlæggende fysisk behov på lige fod med mad, vand og ilt. Når vi sover, heler kroppen både fysisk og mentalt, og batterierne lades op. Men søvn er ikke bare søvn. Når du sover, gennemgår du forskellige søvnfaser, der alle er vigtige for, at du får en god nattesøvn. Søvnen er inddelt i følgende fem faser:

  1. Fase: Døs
     
  2. Fase: Lets søvn
     
  3. Fase: Dyb søvn
     
  4. Fase: Dybere søvn
     
  5. Fase: Rem søvn

REM_søvn_faser

I løbet af en nat kommer du gennem alle fem faser – også kaldet en cyklus – 4-6 gange. En normal søvncyklus er cirka 90 minutter. Antallet af cyklusser og mængden af søvn i de forskellige faser afhænger af, hvornår du går i seng, og hvor lang tid du sover om natten. Nogle sover 6 timer, mens andre sover 9. 

Du ved formentlig allerede, hvad døsighed, let søvn og dyb søvn betyder og indebærer. Og du har formentlig også hørt om REM søvn før. Men hvad er det nu lige REM søvn er? Hvor meget REM søvn skal man have? Hvorfor er REM søvnen så vigtig? Og hvad er forskellen på REM søvn og dyb søvn? Det kan du alt sammen blive klogere på her på siden, hvor vi dykker ned i den femte søvnfase: REM søvnen.

Vågner du ofte om natten? Læs mere om søvnløshed i vores blogindlæg og få 5 tips til en uforstyrret søvn 😴

Hvad er REM søvn?

REM står for Rapid Eye Movement, som på dansk betyder, at øjnene bevæger sig hurtigt. I denne søvnfase har du hurtige øjenbevægelser bag lukkede øjenlåg og øget hjerneaktivitet – og dermed også de mest intense drømme. REM søvn er ligesom de andre søvnstadier vigtige for vores naturlige søvncyklus.

REM søvn adskiller sig fra de andre fire søvnstadier på flere måder. Den største forskel er, at hjernen er mere aktiv i REM søvn end i andre søvnstadier. Dog er kroppen helt afslappet – ligesom i den dybe søvn. Hjernen er faktisk så aktiv i REM søvnen, at den forbruger lige så meget eller mere energi end i vågen tilstand, men kommunikationen til muskulaturen er blokeret. Det er også i REM fasen, at temperaturreguleringen er sat ud af funktion. Det betyder, at du i denne fase kan opleve mere nattesved.

 
Hvor meget REM søvn skal man have?

REM søvn udgør normalt omkring 20-25 % af den naturlige søvn. REM søvnen begynder typisk 90 minutter efter, vi er faldet i søvn. Den første REM periode er kort og varer kun cirka 5-10 minutter. I de efterfølgende cyklusser øges længden dog af REM søvn, så den sidste del af natten er domineret af REM søvn sammen med den lette søvn. I alt sover voksne omkring 2 timers REM søvn i løbet af en nat.

Der er ikke præcist tal for, hvor meget REM søvn man skal have. Men det er vigtigt at få så meget REM søvn som muligt. Hvis du gerne vil have mere eller en bedre REM søvn, kræver det to ting: at du sover godt, og at du får tilstrækkelig timers nattesøvn hver nat.

Vil du gerne vide, hvor meget REM søvn, du får i løbet af en nat? Så kan de fleste smartwatches faktisk måle ens søvn. Den registrerer via bevægelser, hvor længe og hvor roligt du sover. Det er altså en nem måde at blive klogere på, hvor meget REM søvn du får i løbet af en nat. Du skal dog huske, at det aldrig er 100 % korrekt. 

Hvis du vil blive endnu klogere på dit søvnbehov, har vi udarbejdet en søvnguide, der bl.a. fortæller om vigtigheden af søvn, samt hvor mange timer du skal sove om natten

Hvorfor er REM søvn vigtigt?

Alle de fem søvnfaser er vigtige, men særligt den sidste fase med REM søvnen udfører nogle funktioner, der er essentielle for os. 

REM søvnen er nemlig afgørende for genopbygningen af kroppen og hjernen. Under REM søvnen reparerer kroppen sig selv og konsoliderer hukommelsen, mens hjernen renser sig selv for affaldsstoffer og forbereder sig til næste dag. Sagt med andre ord er REM søvnen vigtig for både din indlæring og hukommelse. 

Forskning har tidligere peget på, at REM søvn ikke har lige så stor betydning for os, som den dybe søvn har, men nyere forskning viser, at REM søvnen rent faktisk spiller en vigtig rolle og er særdeles uundværlig. 

Hvad betyder REM søvn for din livskvalitet?

REM søvnen er vigtig for både din søvnkvalitet og generelle sundhed. Det er i REM søvnen, at hjernen er uden bevidsthed og vendt mod en “indre verden” uden forbindelse til kroppen. Her processerer hjernen oplevelser fra dagen – især de følelsesmæssige. Det gør den blandt andet ved at drømme om følelsesmæssige ubehagelige oplevelser eller bearbejde minder. Og ved at forberede dig mentalt og følelsesmæssigt på en ny dag. 

Ifølge forskning har REM søvnen også en positiv indflydelse på vores almene sundhedstilstand. Det skyldes, at både krop og hjerne får mulighed for at hvile sig og restituere. Det betyder, at personer, der får rigeligt med REM søvn, bliver mindre påvirket af angst, har et mere stabilt følelsesniveau, er bedre til at indgå i sociale sammenhænge og til at aflæse andre mennesker og situationer. REM søvn kan desuden også afhjælpe stress, da stresshormonet noradrenalin nulstilles i REM søvnen.

Overvejer du at skifte din seng ud, kan du læse vores guide til sengestørrelser og -mål for at sikre, at du finder den rigtige seng til dit formål.

Hvad er forskellen på REM søvn og dyb søvn?

Sveder_om_natten

REM søvn og dyb søvn er to forskellige faser i den naturlige søvncyklus – men de bliver ofte forvekslet med hinanden. Umiddelbart kan de måske også minde om hinanden, da begge er drømmefaser.

Den dybe søvn er den fase, hvor kroppen og hjernen restituerer mest. Det er her, musklerne er mest afslappede, vejrtrækningen er langsom og jævn, og hjerneaktiviteten er mindst. Hvis du bliver vækket, når du er i den dybe søvn, vil du have svært ved at vågne, og du vil føle dig groggy. I REM søvnen er hjernen derimod utrolig aktiv, og åndedrættet og hjertefrekvensen kan variere. Til gengæld er kroppen helt afslappet. I REM søvnen har du lettere ved at vågne op.

Mens den dybe søvn kun forekommer i begyndelsen af natten og i de første cyklusser, vil du komme gennem REM søvn i løbet af hele natten. 

Begge faser er vigtige for din generelle sundhed og velvære, og det er vigtigt at få en passende mængde af både dyb søvn og REM søvn hver nat for at optimere din fysiske og mentale ydeevne.

Læs også: Tips og tricks til at falde hurtigere i søvn

Din seng har stor betydning for REM søvnen

Din seng og madras kan faktisk have stor betydning for din evne til at få tilstrækkelig med REM søvn. Det skyldes, at når du befinder dig i REM søvnen, har du let ved at vågne. Derfor er det vigtigt, at du har de bedste forudsætninger for at få den gode REM søvn og ikke bliver forstyrret. 

Det er afgørende, at du ligger godt i din seng. Er din seng for lille, eller støjer den, når du vender dig, kan det betyde, at du vågner og afbryder din REM søvn. Oplever du dette, kan det være en god idé at kigge efter en madras, som har en kerne af elastisk materiale, eksempelvis latex.

Hvis madrassen, du ligger på, er for hård eller blød, kan det også forringe din søvnkvalitet, fordi det kan medføre ubehag eller smerter i skulder, lænd eller ryggen – hvilket kan forhindre dig i at nå eller forblive i REM søvnen. Det samme gør sig gældende, hvis du har det for varmt. Det kan du heldigvis nemt undgå ved at vælge en topmadras, der har temperaturregulerende egenskaber. 

Udover selve sengen og madrassen kan din generelle søvnhygiejne og sovevaner også påvirke din REM søvn. Derfor er det en god idé at have et roligt sovemiljø og undgå elektroniske enheder, koffein og alkohol før sengetid.  

En god nats søvn er altafgørende for din livskvalitet og sundhed. Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvad du sover på. Forhør dig hos en sengespecialist, hvis du har søvnudfordringer og gerne vil forbedre din søvnkvalitet.

Læs også: Vågner du med hovedpine? - bliv klogere her.