0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Sådan finder du den rigtige sofa

15. april 2024

Det kan være rigtig svært at indrette et rum med en sofa. Sofaen er et stort møbel, der fylder meget i et rum. Sofaen er dog også et vigtigt møbel. Det er her, at mange slapper af efter lange hverdage med praktiske gøremål. Det er også her, at familien og venner samles om hyggelige samtaler og stunder. Det er altså vigtigt med en god sofa – eller en rigtig sofaløsning. Men hvad er en rigtig sofaløsning? En rigtig sofaløsning er en løsning, der er rigtig for den enkelte. Den sofa, der er rigtig for dig, er altså måske ikke rigtig for din nabo. Herunder giver vi dig nogle tips til, hvordan du kan finde den løsning, der netop er rigtig for dig. Således er du sikker på, du ikke bruger penge på et produkt for blot at fortryde købet, når sofaen lander i din stue. 

Vælg sofaen ud fra rummet

Det er rigtig vigtigt, at sofaen passer ind i det rum, den er placeret i. Hvis den er for stor i forhold til rummet, vil rummet komme til at virke meget småt og indelukket. Hvis den omvendt er for lille i forhold til rummet, vil sofaen se malplaceret ud. 

Når du skal vælge din nye sofa, skal du altså først være klar over, hvilket rum den skal stå i. Derudover skal du have en ide om, hvilke andre møbler, der skal være i rummet. Hvis du allerede ved, hvilke møbler der skal være i det rum, hvor sofaen skal være, har du allerede en ide om, hvor stor denne må være. Hvis du ikke ved, hvilke andre møbler, der skal være i rummet, kan du med fordel vælge sofaen først, da sofaen er et meget markant møbel. 
Når du ved, hvilke møbler der skal være i rummet udover sofaen, ved du, hvor meget plads, der er til netop sofaen. Hvis du er i tvivl om pladsen, kan du med fordel brede et lagen eller lignende ud på gulvet, der hvor du planlægger, at sofaløsningen skal stå. Helt optimalt kan du sætte malertape på gulvet ud fra sofaens mål. På den måde kan du se, hvor meget luft, der er omkring den. Ligeledes kan du på denne måde forsøge at placere den forskellige steder i rummet for at finde det helt rette sted og den helt rigtige løsning. 

Læs også: Trendy sofaer

Møbler og sofa skal hænge sammen

Stamford og lotus opstilling

Hvis du ved, hvilke møbler der skal være i rummet udover din sofa, kan du altså få en fornemmelse af, hvor meget plads, der er til den. Men det har også andre fordele at vide, hvilke andre møbler end sofaen, du skal have stående i din stue. Hvis du ved, hvilke møbler der skal være i rummet, kan du nemlig også bedre vælge en sofa, der netop passer til disse møbler. Hvis du har elegante møbler med lange, rene linjer, kan det eksempelvis komme til at virke malplaceret med en bred sofaløsning uden ben. En sådan sofaløsning vil passe bedre ind i et rum med mere robuste møbler, da det vil være mere harmonisk. 

Der findes et væld af forskellige slags sofaløsninger i forskellige stilarter. Det er altså muligt at finde en sofa, der passer til de fleste møbler. I et rum med elegante møbler, der er løftet fra gulvet, vil det være passende med en sofa med høje ben, da en sådan løsning virker lettere. Et eksempel på en sådan sofa er denne sofa med open end, som både er elegant og komfortabel. I et rum med klassiske møbler vil en mere klassisk sofa være mere passende. En sofa som denne vil eksempelvis passe godt ind i et rum med danske designklassikere. 

Det er dit rum, der skal indrettes, og det er dig, der skal vælge sofaløsningen. Derfor skal du naturligvis også gå efter at vælge en den, som, du synes, er harmonisk med de resterende møbler i rummet. 

Læs også: 5 sofa nyheder vi elsker

Komfort er vigtig – men ikke ens for alle

De fleste danskere bruger meget tid i sofaen. Det er her, der bliver slappet af, sovet eftermiddagslure, drukket kaffe og andre dejlige ting. Derfor er det også vigtigt, at du synes, din sofa er behagelig og komfortabel at være i. Der er stor forskel på, hvad komfort er for forskellige personer. Nogen synes, det er komfortabelt at sidde ret op, mens andre nyder at kunne slænge sig i en rigtig ”flyder”. Hvad der er komfortabelt, er altså meget individuelt, og du skal derfor overveje, hvad komfort er for dig. 

Hvis du gerne vil kunne slænge dig i sofaen, bør du overveje at vælge en dybere løsning med lavere ryglæn – som denne lækre hjørnesofa i læder. Hvis du derimod synes, det er mere komfortabelt at sidde mere ret op i sofaen, bør du prioritere et højere ryglæn, der giver støtte til ryg og nakke – som denne bløde sofa eksempelvis har.

Du skal altså overveje, hvordan du bruger din sofa, inden du vælger det produkt, der skal pryde dit hjem. Det kan være en ide at prøve nogle forskellige løsninger, inden du beslutter dig for, hvilken type sofa, der er den rigtige for dig. På den måde kan du afprøve komforten i forskellige sofaer og se, hvilken type der er komfortabel for dig

Overvej sofaens funktion

Dragør sovesofa

Hvad skal din sofa bruges til? Det er en faktor, der er vigtig at overveje, når du skal finde den rigtige sofa. Sofaens funktion har en stor betydning for, hvilken sofaløsning der er den rigtige for dig. Har du eksempelvis ofte overnattende gæster, som låner sofaen? Har du børn, der hopper og leger i den? Så bør du overveje en sovesofa eller en sofaløsning, der er meget slidstærk – eksempelvis en sofa i læder.

Når du skal se på sofaens funktion, kan du gøre det ved at se på, hvordan du normalvis bruger den. Tænk en typisk uge igennem og se på, hvordan du bruger din sofa i løbet af ugen. Hvor mange personer er I i husstanden, der bruger den? Hvad bruger i den til? Hvor ofte bruger i den? 

Når du ved hvor ofte, hvor mange og til hvad, du bruger sofaen, kan du se på, hvilken form og hvilket materiale din sofa skal have. 

Der findes tre typiske former for sofaer: En sofa med chaiselong, en hjørne- eller u-formet sofa og en regulær sofa, der typisk fås – og kan sammensættes – til to eller tre personer. Der er mest plads i hjørnesofaen eller den u-formede version, hvor hele familien altså kan slænge sig, mens der er masser af plads til, at to personer kan slænge sig – eller at flere personer kan sidde - i en sofa med chaiselong. 

Materialet påvirker stil og udtryk

Når du skal vælge sofa, er det væsentligt, at du skal beslutte, hvilket materiale den skal være i. Du kan vælge mellem en sofa i stof eller en sofa i læder. Der findes naturligvis forskellige typer stof og forskellige typer læder, hvor slidstyrken i materialet også varierer. 
Når du skal vælge materialet til din sofa, er der to primære ting, du skal have med i overvejelserne; du bør vælge materiale ud fra praktiske årsager samt ud fra, hvad du bedst kan lide. 

Når du skal vælge materiale ud fra praktiske overvejelser, er der flere ting, du skal tænke på. Først og fremmest skal du tænke på, hvordan – og af hvem – sofaen bruges. Bruges sofaen af dyr og børn, er der større sandsynlighed for, at den bliver snavset. Børn kan spilde i sofaen, mens dyr kan efterlade hår og andet skidt. Hvis sofaen bruges af børn og dyr, bør du altså overveje et materiale, der er let at rengøre. Det materiale, der er lettest at rengøre, er læder. Læder kan tørres over med en fugtig klud, mens snavs og væske lettere kan trænge ned i en sofa af stof. Du bør også overveje, hvor slidt din sofa bliver; bruger du den meget? Der er forskellige materialer, der har forskellig slidstyrke. En stofsofa er altså ikke bare en stofsofa – noget stof er mere slidstærkt end andet. Både læder og stof slides, når det bruges, dog vil en lædersofa blot få patina, når den bliver slidt, mens en stofsofa vil blive slidt ned. 

Du skal naturligvis tænke på det praktiske aspekt, når du skal vælge din sofa – men du skal bestemt ikke udelukkende tænke på det praktiske. Sofaens materiale betyder meget for sofaens stil og udtryk. Måske vil en lædersofa altså slet ikke passe ind i rummet, selvom det er den mest praktiske sofa. Du bør købe en sofa i det materiale, du bedst kan lide. Der er nemlig fordele og ulemper ved både stof og læder.
 

Forskelligt materiale – forskellige fordele

Lædersofaer er in for tiden

Som nævnt er der forskellige fordele ved stof og læder. Udover at læder som udgangspunkt er mere praktisk end stof, har det den fordel, at det er mere slidstærkt og kan holde til mere. En lædersofa kræver dog også vedligehold, ligesom en stofsofa gør. En lædersofa kan ofte føles mere kold end en stofsofa, hvilket også er noget, du skal være opmærksom på. 

Stoffet på stofsofaen vil føles varmere hurtigere, end læderet vil. Derfor synes mange også, at en stofsofa giver et mere hyggeligt udtryk, mens en lædersofa virker mere kold. Hvis du vælger en stofsofa, er det vigtigt, at du husker, at en stofsofa ikke blot er en stofsofa. Der findes mange forskellige former for stof, og materialet er altså forskelligt fra sofa til sofa. Du kan eksempelvis vælge en sofa i uld eller en sofa i kunststof. Der er fordele og ulemper ved de forskellige stoftyper, ligesom der er ved forskellige materialer generelt. Fordelen ved en sofa i uld er blandt andet, at den er varm og blød. Fordelen ved en sofa i kunststof er blandt andet, at den er nemmere at rengøre. Du skal altså opveje, hvad der betyder mest for dig.

Læs også: Sådan finder du den rigtige sofa

Vedligeholdelse af din sofa – uanset materiale

Uanset hvilket materiale du vælger til din sofa, skal du følge de instruktioner, der er til vedligeholdelse. Forskellige typer materiale skal nemlig vedligeholdes på forskellige måder. 

Typisk skal man vedligeholde en stofsofa ved at påføre imprægnering. Dette skal typisk påføres inden, den tages i brug – samt en gang imellem efterfølgende. Hvis du vedligeholder din stofsofa, vil den være mere slidstærk, og den vil kunne fremstå som ny i lang tid. Desuden kan du købe noget pletfjerner til stofsofaer, der kan gøre det nemmere at fjerne genstridige pletter og snavs.

En lædersofa er som udgangspunkt mere praktisk og slidstærk, end en stofsofa er. En lædersofa kræver dog også mere vedligeholdelse, end en stofsofa gør, hvis den skal holde sig pæn i lang tid. En lædersofa skal typisk renses med læderrens flere gange om året, ligesom den også skal smøres med lædercreme flere gange om året.

Farven kan ændre udtrykket totalt 

Stamford sofa i grøn

Noget af det, du også skal tage stilling til, når du skal vælge en ny sofa, er sofaens farve. Sofaens farve betyder utrolig meget for dens udtryk – men den betyder også utrolig meget for det rum, den er placeret i. Hvis du køber en sofa i en særlig farve, kan sofaen komme til at virke som hovedmøblet i rummet. Den kan komme til at skille sig ud og skabe liv i det rum, den er placeret i. Når du vælger en sofa i en speciel farve, skal du være opmærksom på, at farven på sofaen betyder meget for rummet. Du skal altså have en klar forestilling om, hvordan rummet skal se ud, inden du vælger farven på din nye sofa. Du kan finde sofaer i et væld af forskellige farver – du kan finde alt fra røde sofaer til blå sofaer til de mere klassiske grå og sorte sofaer. Der er et væld af muligheder, så du kan sagtens finde en løsning, der passer til din helt personlige stil. 

Se vores store udvalg af flotte tremmesofaer og u-sofaer, eller et af vores mange sofasæt.


Sofaer med smarte funktioner

Vil du gerne have en sofaløsning, der kan noget specielt? Hvis du har særlige ønsker til din sofa, skal du regne med, at de godt kan opfyldes. Der findes så mange forskellige løsninger på markedet, at der findes en løsning, der passer til enhvers smag og behov. Du kan eksempelvis finde sofaer med indbyggede fodskamler – såkaldte reclinere. Disse er for personer, der ønsker ubetinget komfort uden at gå på kompromis med udseendet på sofaen. Du kan også finde sofaer med andre funktioner, herunder opbevaringsløsninger, nakkestøtter, udtræk og meget andet. Når du skal vælge et produkt, er det – næsten – kun din egen fantasi, der sætter grænserne.

En sofa kan være mere end en sofa

Tango sofa

En sofa kan være mere end en sofa. En sofa kan være stedet, hvor vi mødes. Den kan være stedet, hvor vi taler dybe snakke. Den kan være stedet, hvor vi bearbejder hverdagens strabadser. Den kan være stedet, hvor vores gæster overnatter eller stedet, hvor vores børn leger. En sofa har mange funktioner – eller det kan den have. Din sofaløsning skal indeholde de funktioner, som du har brug for, og de funktioner du har brug for, kan være andre funktioner end dem, din nabo har brug for. Den sofa, du vælger, skal altså være lige netop den sofa, der er rigtig for dig – uanset om det er en lille daybed eller en stor hjørnesofa

Prisen har selvfølgelig en betydning

Naturligvis skal du tage dit budget i betragtning, når du skal købe en ny sofa. Der findes sofaer, der er rigtig dyre, men der findes også forholdsvis billige sofaer, der er af god kvalitet. Selvom dit budget er begrænset, kan det altså godt lykkes dig at finde den helt rigtige løsning. 

Hvis dit budget er begrænset, kan det dog godt være, at det kan være svært for dig at finde en sofa med de funktioner, du ønsker. Dette afhænger naturligvis af, hvilke funktioner du ønsker. Det kan altså være, at du skal bruge lidt tid på at spare op, hvis du har nogle særlige krav og behov, en ny sofa skal kunne leve op til – du vil med garanti blive mest glad for en dyrere sofa, der lever op til dine forventninger end en billigere sofa, der ikke gør.

Overvej din beslutning nøje

Der er forskellige meninger om, hvad der er hjemmets hjerterum. Det er dog sjældent, der er nogle, der bruger et møbel mere i deres vågne timer, end de bruger sofaen. Sofaen er altså et meget vigtigt møbel i stort set alle hjem. En sofa betyder utrolig meget for det lokale, den er placeret i, og dermed betyder den også en hel del for hjemmet generelt. Denne grund alene er nok til, at du bør overveje din beslutning om, hvilken sofa, der er den rigtige for dig, nøje. 

Tag den rette beslutning – tag alt i betragtning

Du skal huske, at den rigtige løsning er den sofa, der er den rigtige for dig. Du skal altså selv tænke over, hvilken sofa du bør købe til dit hjem. Du skal tage beslutningen ud fra dine behov og din smag. Uanset hvilke behov du har, samt hvilken smag du har, vil du kunne finde en sofa, der er rigtig for dig. Det er altså sjældent, at du skal gå på kompromis med dine ønsker, når du skal finde en sofa; den rigtige løsning findes for dig. Derfor kan du også med fordel tage alle ovenstående punkter i betragtning, når du skal finde din drømmesofa. Kun på den måde kan du være sikker på, at du vælger den rigtige løsning.