0
Din indkøbskurv

Opdaterer kurv

stk. a

-
+

Tilkøb:

stk. a

Din kurv i alt (ex. fragt)

Handel videre

Gå til kurven
Dankort VISA VISA Elektron American express Santander Mobilepay

Er det tid til at udskifte din seng med en ny?

15. april 2024

En seng har en vis levetid, før den skal udskiftes. Udskifter du den ikke på det rigtige tidspunkt, kan det have konsekvenser. Det kan nemlig give dig en mindre komfort, som påvirker din søvn. Det er derfor vigtigt, at du jævnligt vurderer, om det er ved at være tid til at udskifte din seng.

Men hvornår er det egentlig nødvendigt med en ny seng? Det svarer vi på her.

Hvornår skal jeg have en ny seng?

Den generelle tommelfingerregel er, at du skal udskifte din seng hvert tiende år. Det er der flere grunde til. Først og fremmest bliver din seng slidt med årene. Du ligger typisk det samme sted hver nat, hvilket efterlader sine spor med årene.

Slid er dog ikke det eneste, der gør, at du skal udskifte din seng hvert tiende år. Din krop vil typisk også ændret sig med årene. Det kan derfor betyde, at du har brug for en anden type seng, end du har nu.

Har din krop ændret sig meget – både i den ene og den anden retning – kan du pludselig få en betydeligt dårligere søvn, da komforten ikke er tilpasset din krop.

Derudover skal du tænke på, at din krop udskiller både væske og hudceller, når du sover. Det ender alt sammen i din madras. Det kan derfor ende med, at du får mange støvmider i din madras, som ikke er godt for dig at dele seng med hver nat. Det er derfor også en god grund til at få en ny seng hvert tiende år – som minimum.

Læs også: Få inspiration til at klæde din seng smukt på her!

Zensizone seng med blomstret dyne

Test selv, om det er tid til en ny seng

Kan du ikke lige huske, hvornår du købte din seng, kan du foretage forskellige tests. Disse tests kan gøre dig klogere på, om det er ved at være tid til at udskifte den gamle med en ny seng.

Læs også: Sengetest: En verden af senge - til alle behov

Siddetesten

Sæt dig hårdt på madrassen, og hold øje med, hvor lang tid det tager, før sengen falder til ro. Den må ikke bevæge sig alt for længe. Ellers er det ved at være tid til at skifte sengen. Derudover skal du lytte efter, om sengen knager. Din seng skal være lydløs, da det ellers kan skabe uro om natten.

Kig efter rede-faconen

Fjern alt sengetøj fra sengen, og tag et nærmere kig på madrassen. Her er det vigtigt, at den ikke har en rede-facon – altså at madrassen buer nedad i midten. Det giver nemlig ikke en optimal støtte til din ryg.

Når du trykker på madrassen, må fjedrene heller ikke være blødere i midten. Det vil nemlig give samme resultat som rede-faconen. Derudover skal du heller ikke kunne mærke fjedrene, da det er tegn på, at madrassens polstring er ved at være slidt op.

Ubekvem nattesøvn for begge parter

Sover I to i den samme seng, skal den ene part ikke kunne mærke, at den anden vender sig. Madrassen skal altså ikke bevæge sig helt vildt, når en af jer vender jer om. Bevæger madrassen sig meget, vil det forstyrre jeres nattesøvn, og det kan være en fordel at udskifte sengen.

Læs også: Samsovning

Vågner du med smerter?

Oplever du ofte, at du vågner med smerter i ryg, nakke, lænd eller skuldre, er det et klart tegn på, at din seng ikke passer til dig længere. Det er derfor tid til at købe en ny seng, der giver dig den optimale komfort.

Jensen ambassadør boksmadras

Ny seng eller ny topmadras?

Mange overvejer, om det kan være tilstrækkeligt blot at udskifte topmadrassen i stedet for at udskifte hele sengen. Det er dog kun tilfældet, hvis det udelukkende er din topmadras, der er slidt og ikke resten af sengen.

Her er det vigtigt, at du udfører de forskellige tests, der er nævnt tidligere. Det kan give dig en klar indikation af, om det er hele sengen, den er gal med, eller det kun er topmadrassen.

Du skal være opmærksom på, at din topmadras skal udskiftes oftere end hele sengen. Formålet med en topmadras er blandt andet at beskytte den primære madras. Din topmadras tager derfor imod mere slid og holder ikke i ti år. Levetiden afhænger dog af den enkelte topmadras og dens kvalitet.  

Vågner du ofte om natten? Læs mere om søvnløshed i vores blogindlæg og få 5 tips til en uforstyrret søvn 😴

Topmadras til seng - et sikkert hit

Jeg overvejer en ny seng – hvad skal jeg vælge?

Er det ved at være tid til at få en ny seng, er der ikke en håndfuld senge, du blot kan vælge imellem. Der er mange forskellige parametre, du skal tage højde for. Der er ikke én seng, der bare passer til alle. Det er yderst individuelt, hvad der er det bedste for den enkelte. Den rigtige seng for dig kan derfor være en hel anden, end hvad der er den rigtige for naboen.

For at vælge den rigtige seng er det vigtigt, du sætter dig ind i de mange muligheder, og hvilken påvirkning de har. Derudover er det også en god idé at bestemme dig for et budget for din kommende seng. På den måde kan du lettere navigere rundt i de mange varianter.

Zensizone eksklusivt hos Møblér

Læs også: Find det rigtige hovedgærde til din seng.

Guide til valg af ny seng – det skal du være opmærksom på

For at hjælpe dig bedst muligt i land med den rigtige seng har vi lavet en guide. Her gør vi dig klogere på nogle af de parametre, du skal forholde dig til for at få en ny seng, der passer perfekt til dig.

Hvor meget skal udskiftes?

Når du skal have en ny seng, skal du vurdere, hvor meget der skal udskiftes. Ud fra de førnævnte tests har du sikkert fået en fornemmelse af, hvad der kan beholdes, og hvad der trænger til en udskiftning. Har alle elementerne en del år på bagen, er det en fordel at udskifte det hele.

Jensen Ambassadør Seamless seng

Skal størrelsen opgraderes eller nedgraderes?

Når du skal have en ny seng, skal du kigge på, om størrelsen egentlig er optimal for dig. Det er både længden og bredden, der er vigtig at vurdere.

Længden skal som minimum være ti centimeter længere end din egen højde – og gerne mere. Det giver dig den nødvendige plads, således dine fødder ikke stikker udover kanten om natten.

Bredden afhænger af, om du sover alene eller sammen med en anden. Sover du alene, skal sengen minimum være 90 centimeter bred. Langt de fleste foretrækker dog, at den er bredere. Sover du sammen med en anden, kan det gå an med en bredde på 140 centimeter. Har I pladsen til det, anbefales det dog at gå efter en bredere model, hvor der er god plads til jer begge.

Se vores store udvalg af elevationssenge, kontinentalseng, plansenge og familieseng.

Auping Original boxseng

Vælg den rigtige type madras

Den rigtige madras er alfa og omega for god nattesøvn. Det er den, der sikrer dig basen for en optimal komfort. Der er flere parametre, du skal forholde dig til ved madrassen.

Først og fremmest er der typen. Der findes for eksempel boxmadrasser, springmadrasser, skummadrasser og latexmadrasser. Det er forskelligt fra person til person, hvilke præferencer til madras de har. Der er derfor ikke nødvendigvis en madras, der er bedre end andre.

Når du har fundet en type, der passer til dig, skal du vælge den optimale fasthed. Fastheden siger noget om, hvor blød eller hård din madras er. Det angives som medium eller fast. Der er dog variationer af de to fastheder. Det er derfor en god idé at prøve din madras for at mærke, hvad der passer til din krop.

En tommelfingerregel er, at du skal have en medium fasthed, når du vejer under 75 kilo. Vejer du over 75 kilo, anbefales det, at du går efter en fast fasthed. Dette er dog blot vejledende for, hvordan det typisk er. Det kan dog variere fra person til person. Gå derfor ikke slavisk efter denne rettesnor.

En sidste ting, du skal kigge på, er komforten af madrassen. Mange madrasser er udstyret med bestemte komfortzoner. Disse komfortzoner er områder, hvor madrassen enten er blødere eller fastere end resten af madrassen. Det sikrer optimal støtte til ryg, nakke, skuldre og hofter.

Antallet af komfortzoner kan variere fra madras til madras. Igen anbefales det, at du prøver forskellige madrasser for at få en fornemmelse af, hvor meget støtte din krop har brug for.

Læs også: Guide - Sådan vælger du den rigtige madras.

Dunlopillo balance box seng

Kombinér med en topmadras for at forlænge levetiden

Vil du forlænge levetiden på din primære madras, skal du have en topmadras også. Den beskytter din madras mod slid. Din topmadras giver dig dog også ekstra støtte og øger derfor komforten. En topmadras kan derfor være en rigtig god investering.

Når du skal vælge en topmadras til din nye seng, skal du dog også her tage højde for type, fasthed, komfortzoner og materiale.

Dunlopillo topmadras i naturlatex

Benyt sengeben til din madras

Det er ikke særlig behageligt med en madras, der står direkte på gulvet. Det gør det ubehageligt både at skulle komme ned i sengen og op ad sengen. Sengeben kan derfor være med til at bringe sengen op i en optimal højde, hvor det er let at komme ind og ud af sengen.

Læs også: Danmarks stærkeste sengeudvalg

Hvor lang tid tager det at vænne sig til en ny seng?

Når du får en ny seng, skal din krop lige vænne sig til det. Det er derfor ikke unormalt, at du ikke oplever den ønskede komfort de første nætter. Typisk tager det to til tre uger for kroppen at vænne sig til den nye madras.

Hvor skal jeg købe en seng?

Der findes mange sengeforhandlere, hvor du kan købe en ny seng. Det anbefales dog, at du vælger en forhandler, hvor du kan få kompetent rådgivning til at vælge den rette seng. På den måde bliver du vejledt i den rigtige retning og får en ny seng, der giver dig den optimale støtte.

Vi har eksperter, der står klar til at hjælpe dig med at vælge den rigtige seng. Vi kan derfor helt sikkert hjælpe dig med at finde den optimale seng, der passer til din kropstype og dit behov. Find alle vores forhandlere her via linket.